Zobacz pełną wersję : Phottix Strato z D700 i S5 Pro
bialogardzianin
01-09-2009, 09:17
Proszę o poradę (i wyrozumiałość moderatora). Napisałem posta w wątku poświęconym lampom błyskowym bo tam pojawiło się zagadnienie, które mnie interesowało, lecz odpowiedzi tam nie dostałem na frapujące mnie pytanie. Nie chcę dublować wątków (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1446106&postcount=66), ale może pojawienie się nowego odrębnego pobudzi forumowiczów- użytkowników ustrojstwa jak w tytule, do odpowiedzi. Zapytam krótko: czy Phottix Strato działa jednocześnie z D700 i S5 Pro przy wykorzystaniu jednego i tego samego kabelka, tzn. czy te korpusy posiadają identyczne gniazdo (na oko wydaje się że tak)?
Tomasz Dudrak
01-09-2009, 12:11
Phottix Strato N8 powinien pasować zarówno do D700, jak i Fuji S5pro,
ale ja nie polecam tego urządzenia. Mój egzemplarz po miesiącu przestał
po prostu działać, a pani z działu pomocy technicznej Phottix Europe
powiedziała, że nie może mi pomóc, bo pilot Strato został wycofany ze
sprzedaży, ponieważ były z nim problemy.
jednocześnie? to znaczy czy jednocześnie chcesz 'załączać' d700 + s5pro ?? :P
jak tak to nie wiem...
------
wg stron produktów wydaje mi się, że jeden kabelek działa i do d7xx i do s5pro..
"zestaw jest kompatybilny m.in. z następującymi aparatami:
Nikon D700, D300, D200, D2Xs, D3, Fuji S5" (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/phottix-stratio-pilot-radiowy-/-pentax.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-09&utm_content=8225)
bialogardzianin
01-09-2009, 12:17
...Mój egzemplarz po miesiącu przestał po prostu działać, a pani z działu pomocy technicznej Phottix Europe powiedziała, że nie może mi pomóc, bo pilot Strato został wycofany ze
Czyli co- dostałeś nowego w ramach gwarancji? Czy to oznacza, że mam zapomnieć o tanim, zdalnym wyzwalaniu lampy? Czego teraz używasz do wyzwalania migawki aparatu?
Tomasz Dudrak
02-09-2009, 12:26
Czyli co- dostałeś nowego w ramach gwarancji? Czy to oznacza, że mam zapomnieć o tanim, zdalnym wyzwalaniu lampy? Czego teraz używasz do wyzwalania migawki aparatu?
Wyzwalanie lampy jeszcze działało bez problemu, ale tylko w trybie manualnym.
Nie reklamowałem tego ustrojstwa, bo go rozkręciłem i przerabiam dla własnych potrzeb.
bialogardzianin
02-09-2009, 12:36
Wyzwalanie lampy jeszcze działało bez problemu, ale tylko w trybie manualnym.
Nie reklamowałem tego ustrojstwa, bo go rozkręciłem i przerabiam dla własnych potrzeb.
Czekaj! Ja gdzieś przeczytałem, chyba na stronie jakiegoś sklepu albo na forum (nie naszym), że z zestawu Strato lampa odpalana jest tylko w trybie manualnym! Jeśli dobrze rozumiem: lampa zaczęła błyskać tylko w manualu a przed usterką błyskała u Ciebie we wszystkich trybach, tak? A co się tyczy wyzwalacza migawki: działał i działa nadal? Drążę temat bo wkurza mnie w Cleon II ten przydługi kabelek, w Strato, z tego co widziałem zdjęcia opisowe w sklepach, jest krótki, prosty. Z tym manualem to da się przeżyć bo przecież ustawić sobie można odległość oraz skompensować dodatnio lub ujemnie błysk, nieprawdaż? U mnie przede wszystkim ustrojstwo służyć ma jako wyzwalacz migawki, sporadycznie lampy (z czasem może się to by zmieniło)
Lampa w trybie M, aparat w zasadzie w dowolnym
Tomasz Dudrak
03-09-2009, 10:25
Czekaj! Ja gdzieś przeczytałem, chyba na stronie jakiegoś sklepu albo na forum (nie naszym), że z zestawu Strato lampa odpalana jest tylko w trybie manualnym! Jeśli dobrze rozumiem: lampa zaczęła błyskać tylko w manualu a przed usterką błyskała u Ciebie we wszystkich trybach, tak? A co się tyczy wyzwalacza migawki: działał i działa nadal? Drążę temat bo wkurza mnie w Cleon II ten przydługi kabelek, w Strato, z tego co widziałem zdjęcia opisowe w sklepach, jest krótki, prosty. Z tym manualem to da się przeżyć bo przecież ustawić sobie można odległość oraz skompensować dodatnio lub ujemnie błysk, nieprawdaż? U mnie przede wszystkim ustrojstwo służyć ma jako wyzwalacz migawki, sporadycznie lampy (z czasem może się to by zmieniło)
Lampa w trybie M, aparat w zasadzie w dowolnym
Tak, jak mówi Valwit, aparat w dowolnym trybie, lampa w trybie M i ustawiasz sobie na lampie moc błysku.
Ja rozebrałem sobie te urządzenie, posprawdzałem miernikiem i doszedłem do wniosku, że wadliwy jest dwupozycyjny przycisk na nadajniku - do ustawiania ostrości i wyzwalania migawki. Na dniach wymienię sobie na jakiś inny przycisk i dam znać o rezultatach.
Ale i tak kusi mnie trochę pilot laserowy firmy (http://www.systembank.pl/produkt,795,1885.html) Seculine.
bialogardzianin
03-09-2009, 10:40
...Ale i tak kusi mnie trochę pilot laserowy firmy (http://www.systembank.pl/produkt,795,1885.html) Seculine.
To z Ciebie niezły elektronik!:) Napisz proszę czy ten upgrade poprawił jakość funkcjonowania.
Mały OT: Ciekawe kto odpowiedzialny jest za marketing u tego sprzedawcy?
Cyt.:
"Piloty firmy Seculine są produkowane w Korei nie w Chinach (jaki inne tańsze piloty), dzięki temu ich jakość jest dużo lepsza od innych przy nieznacznie wyższej cenie."
dalej, cyt.:
"Jeśli nie przekonały Państwa nasze argumenty, że są to najlepsze piloty na Allegro i naprawdę warto kupić właśnie pilot firmy Seculine to zapraszamy na nasze inne aukcje, gdzie znajdą Państwo właśnie te tanie piloty radiowe, gorszej jakości sprzedawane przez wszystkich innych sprzedawców na Allegro."
nie mogę się powstrzymać...LOL
Phottix Strato N8 powinien pasować zarówno do D700, jak i Fuji S5pro,
ale ja nie polecam tego urządzenia. Mój egzemplarz po miesiącu przestał
po prostu działać, a pani z działu pomocy technicznej Phottix Europe
powiedziała, że nie może mi pomóc, bo pilot Strato został wycofany ze
hmmm... a ja właśnie kupiłem Strato :-/ Działa i mam nadzieję, że jednak będzie działał OK... zresztą jest gwarancja jakby co...
bialogardzianin
03-09-2009, 11:34
hmmm... a ja właśnie kupiłem Strato :-/ Działa i mam nadzieję, że jednak będzie działał OK... zresztą jest gwarancja jakby co...
prze3mo, gdzie kupiłeś (link)?
prze3mo, gdzie kupiłeś (link)?
http://allegro.pl/item724102871_pilot_wyzwalacz_lamp_nikon_d100_d200 _d300_d700_d3.html
jeśli z tym wycofaniem tego modelu to prawda to mogło być głównie przez to, że nie dogadywał sie on poprawnie z jakimś modelem lampy Canona (bodajże modelem 430). Zanim kupiłem Strato to czytałem w necie o tym ustrojstwie i ludzie polecali, więc mam nadzieję, że jednak po miesiącu nie padnie ;)
bialogardzianin
03-09-2009, 11:56
...zresztą jest gwarancja jakby co...
Jakby nie patrzeć 2 lata więc chyba i ja się zdecyduję ale NIGGA trochę nastraszył ;)
Jakby nie patrzeć 2 lata więc chyba i ja się zdecyduję ale NIGGA trochę nastraszył ;)
Tak, jest dwa lata pisemnej gwarancji.
Tomasz Dudrak
07-09-2009, 21:22
Potraktowałem to ustrojstwo jeszcze trochę miernikiem i odkryłem, że w nadajniku jest po prostu słaba bateria,
które teoretycznie powinna działać kilka lat. Nie wiem, może w plecaku gdzieś coś naciskało na przycisk w
nadajniku i ją wyładowało, lub zwyczajnie bateria była kiepskiej jakości. Kupiłem nową w zegarmistrza za 5,50 zł
i wszystko działa, tak jak powinno - zarówno wyzwalacz migawki, jak i lamp błyskowych.
Potraktowałem to ustrojstwo jeszcze trochę miernikiem i odkryłem, że w nadajniku jest po prostu słaba bateria,
które teoretycznie powinna działać kilka lat. Nie wiem, może w plecaku gdzieś coś naciskało na przycisk w
nadajniku i ją wyładowało, lub zwyczajnie bateria była kiepskiej jakości. Kupiłem nową w zegarmistrza za 5,50 zł
i wszystko działa, tak jak powinno - zarówno wyzwalacz migawki, jak i lamp błyskowych.
A widzisz :-P Było aferę robić? ;)
BTW Na tym forum ktoś kiedyś pisał, że wadą Strato jest, że odbiorniki są ciągle w stanie czuwania (migająca dioda), co jest nieprawdą bo wystarczy dłużej przytrzymać przycisk na odbiorniku i się wyłącza.
Redskull
07-09-2009, 21:35
Hehe...czasem najprostsze rozwiazania sa najlepsze :) Swoja droga w dzisiejszym swiecie bez miernika i wiedzy ani rusz :P [wypowiedz tendencyjna i uszczypliwa]-wybacz :P
Tomasz Dudrak
07-09-2009, 21:56
A widzisz :-P Było aferę robić? ;)
BTW Na tym forum ktoś kiedyś pisał, że wadą Strato jest, że odbiorniki są ciągle w stanie czuwania (migająca dioda), co jest nieprawdą bo wystarczy dłużej przytrzymać przycisk na odbiorniku i się wyłącza.
Odbiornik faktycznie można wyłączyć, ale nadajnik nie ma wyłącznika ON/OFF,
zatem można go przypadkowo uruchomiać.
Jeszcze jedna rzecz, którą dziś zauważyłem przy używaniu urządzenia do wyzwalania lampy.
Otóż, po chwili nieużywania lampa przechodzi prawidłowo w stan czuwania, następnie przy
pierwszej próbie kolejnego wyzwolenia, lampa nie generuje błysku. Dopiero po drugiej próbie
błysk jest wyzwalany. Jakby to pierwsze wyzwolenie wybudzało lampę z trybu czuwania.
Nie ukrywam, że jest to trochę denerwujące, ponieważ można stracić wiele ważnych chwil.
marszull
07-09-2009, 23:08
Ale o tej lampie i wybudzaniu to juz bylo sporo na forum. Mozna, przy uzywaniu radia, wylaczyc czuwanie i lampa bedzie caly czas w gotowosci.
bialogardzianin
08-09-2009, 08:51
Dziękuję Wam za opinie i rady. Decyzja podjęta!:)
Tomasz Dudrak
08-09-2009, 10:57
Ale o tej lampie i wybudzaniu to juz bylo sporo na forum. Mozna, przy uzywaniu radia, wylaczyc czuwanie i lampa bedzie caly czas w gotowosci.
Tak, wiem o tym, ale wówczas lampa będzie szybciej zużywać baterie. Coś za coś...
Kundzior
08-09-2009, 16:21
Mam Strato kupiłem niby nowy ale okazało się że rezystor padnięty naprawiłem śmiga aż miło. Budowa tegoż sprzętu prosta jak konstrukcja zapałki. Tak nadajnika jak i odbiornika. Mało tego są 3 rezystory tylko po co u mnei działa na 2, a rzeby było śmieszniej można to zrobić na jednym.