Zobacz pełną wersję : D300 i auto balans bieli
Marcin Sot
01-09-2009, 07:38
Uszanowanie,
zazwyczaj ustawiam balans bieli na auto kdyz nie lubie zbyt duzo majstrowac przy ustawieniach (zazwyczaj potem zapominam przed nastepnym wyciagnieciem aparatu i wtopa :-( ). Tym nienmniej znajomy zwrocil mi uwage, ze niektore moje zdjecia sa naja niebieski zafarb, jako ze D300 ma taka tendencje na ustawieniu auto.
http://marcinsot.zenfolio.com/ - pare przykladow
Sam zas ustawia balans bieli na "cloudy"
A jakie jest Wasze zdanie, wzglednie jakie co nyslicie o auto balansie w D300?
Pozdrawiam i za ewentualne rady z gory dziekuje
Marcin
Ja jadę też często na auto, tyle że zdjęcia zawsze robię w rawach i jak coś jest nie tak z WB koryguję później w obróbce. W moim egzemplarzu auto wb działa bardzo dobrze.....nie mam zastrzeżeń. Chociaż, nie zawsze go używam. W trudniejszych warunkach i przy wyższych iso zwykle ustawiam balans bieli na białą kartkę (np. na ślubie w kościele, na plenerze z Parą Młodą)
siedemczwartych
01-09-2009, 08:19
Tylko RAW a wówczas WB mnie nie interesuje.
Uważam, że ani D300 ani teraz D700 nie poradzą sobie tak dobrze jak ja siedząc przed monitorem i majstrując suwaczkami :)
Może jestem zbyt wymagający.... :)?
Robisz w NEFach? jezeli tak to co za problem przejechac suwakiem jezeli cos jest zle?;) U mnie zdjecia wygladaja ok, ale siedze teraz przy czerstwym monitorze...
PS. popraw nazwe w kitajskiej galerii z Youngshuo na Yangshuo ;)
Marcin Sot
01-09-2009, 08:47
ok dzieki juz poprawiam .-). Zazwyczaj moja ulobiona forma edycji fotek to "delate". Bawienie suwakami w warunkach polowych bywa meczace...
Tym niemniej za rady dziekuje
kdyz
?
nienmniej
?
sa naja
?
co nyslicie
?
ulobiona
?
"delate"
?
--------------
Szanuj nas trochę, nowy Kolego...
Marcin Sot
01-09-2009, 09:02
Nie kazdy mieszka w Kraju i ma kontakt z jezykiem, Kolego....
Ale mieszkasz w Pekinie, a zrobiles blad w chinskiej nazwie - nie powiesz chyba, ze nie masz kontaktu z kitajskim ;) ;) I ekonet tylko tak sugeruje na przyszlosc (to nie jest atak na Twoja osobe), zeby zwracac wieksza uwage na to co sie pisze ;) bedzie lepiej i dla nas i dla piszacego ;)
A wracajac do tematu - w warunkach polowych ciezko sie kreci suwakami, ale to nie problem pokrecic nimi w domu/hotelu. Czasem lepiej wrzucic chwile pozniej foty dobrze obrobione, niz wrzucac dwa razy ;)
Tylko RAW a wówczas WB mnie nie interesuje.
No tak nie do końca. Ostatnio był wątek, który mówił, że poprawny/zły WB ma wpływ na ekspozycje. To taka mała uwaga ;)
siedemczwartych
01-09-2009, 09:44
No tak nie do końca. Ostatnio był wątek, który mówił, że poprawny/zły WB ma wpływ na ekspozycje. To taka mała uwaga ;)
no tak, ale zakładam, że aparat na auto w przybliżeniu dobrze dobierze balans bieli :)
A potem sobie ewentualnie koryguję.
A co do ekspozycji, to nie ufając automatom pracuje w trybie M :)
no tak, ale zakładam, że aparat na auto w przybliżeniu dobrze dobierze balans bieli :)
Wiesz, mam D700 to w takie bajki... tak, masz rację :D
Nie kazdy mieszka w Kraju i ma kontakt z jezykiem, Kolego....
Przepraszam za OT, ale po prostu nie mogę z taką argumentacją - Polonusi z ŁUESA też zapominali polskiego, zaraz po przekroczeniu trapu...
P.S.
Co do WB - u mnie jest OK, a jak nie daje rady (rzadkość) to RAW...
U mnie D300 zawsze na auto balans bieli, ale robię w rawach i tak naprawdę to wszystkie zdjęcia są mniej lub więcej poprawiane...
Roman K.
01-09-2009, 21:58
Jakoś niebieskiego zafarbu na tych zdjęciach nie widzę - wręcz przeciwnie - w większości przypadków są ocieplone.
W D300 można korygować balans bieli na kilka sposobów, łącznie ze stałą korektą kolorów dla gotowych ustawień, gdzie dość często zdarza się, że użytkownicy tego aparatu nie zauważają, iż mają tam pomajstrowane, np. przesunięcie koloru na bardziej purpurowy, narzekając później na czerwone twarze - sam się na tym złapałem. W typowych warunkach wystarcza WB auto, plus ew. korekta w przedziale A6-b6. Najgorzej jest ocenić poprawność WB na wyświetlaczu, jeśli zachce się fotografowania w przestrzeni barwowej aRGB - tutaj po prosu potrzeba sporego doświadczenia, czego i mnie brakuje. A już prawdziwa gehenna zaczyna się, kiedy - na ten przykład - odbije się światło lamy błyskowej od mahoniowego sufitu. Dlatego tyle mamy zdjęć ślubnych w konwersji czarno-białej ;)
Pozdrawiam.
Marcin Sot
02-09-2009, 07:56
dzieki .-)
ja jade na jpg i na AWB i jakoś i D50 i D300 nie narzekam :)
... Bawienie suwakami w warunkach polowych bywa meczace...
Skoro bawienie suwakami w warunkach polowych jest tak meczace, to moze po prostu PRE
i szara karta - to ani nie meczy :), ani nie zabiera duzo czasu a efekt jest nieporownywalny.
Na warunki polowe polecam np. ten model: http://www.lastolite.com/ezybalance.php.
Zlozony (wersja 12"x12") miesci sie w pokrowcu o wymiarach 10cmx10cm.
pozdr
McE
plusfoto
07-09-2009, 16:42
Kartki nie zawsze i wszędzie można użyć. Załóżmy oczywiście hipotetycznie że scena ktorą fotografujesz jest oddalona od ciebie 50-100m a ty do niej nie masz dostępu. Pozostaną ci suwaczki. Co zrobisz w pomieszczeniu w ktorym gdzie się nie odwrocisz będziesz miał inne światło?. Notabene mam tak w swoim kościele.
Ja używam auto w słoneczne dni, natomiast w pochmurne w nocy z lampą itp. używam ustawień pre definiowanych lub wzorca który ostatnio nabyłem. Co do ustawiania WB na kartkę to straszna głupota bo żadna kartka nie jest idealnie biała, kartki mają niebieski lub żółty odcień. Dlatego polecam tarczę wzorcową do ustawiania WB u mnie się sprawdza.
Nie używam WB ustawionego na auto. Jeżeli robię zdjęcia ciemniejszych zdjęć lub gdy nie ma duzo światła słonecznego, to jest OK. Ale gdy słońce stoi w zenicie to wszystkie prawie zdjęcia są przepalone. Dlatego wybieram tryb ręczny. Zresztą, muszą to być specyficzne warunki, żeby trzeba było non stop korygować WB. Chyba, że mamy duży wiatr i wiele poszarpanych chmur, a do tego przez cały czas musimy robić zdjęcia.
plusfoto
24-09-2009, 11:17
Nie rozumiem a co ma WB do tego czy masz pliki prześwietlone lub niedoświetlone
Nie rozumiem a co ma WB do tego czy masz pliki prześwietlone lub niedoświetlone
Może mieć... jeśli robisz na auto i body dobierze Ci zły WB to późniejsza poprawa tegoż WB może przynieść "przypał" :D A tak w skrócie. WB ma wpływ na pomiar światła.
Było jakiś czas temu opisane to bardziej dokładnie.
Jeżeli robię zdjęcia ciemniejszych zdjęć
Czyli CO fotografujesz?
plusfoto
24-09-2009, 12:41
Owszem ale tylko chyba tylko w takim przypadku że AWB walnie się w niebywały sposób?.
Owszem ale tylko chyba tylko w takim przypadku że AWB walnie się w niebywały sposób?.
Dokładnie. A znając AWB w D700.... ;) W D300 jest trochę lepiej, ale myślę, że znajdą się sytuacje kiedy sobie zupełnie nie poradzi.
Jendrek.gd
25-11-2009, 09:02
Uważam że D300 na auto całkiem dobrze sobie radzi. Ostatnio miałem takie przemyślenie. Jest w puszcze kilka sposobów na ustawienie balansu bieli. Jest PRE który można ustawic w dwojaki sposób-kartka i z innego zdjęcia. Zastanawiam się czy np. nie zrobic NEF-a obrobic go w kompie, wgrać na karte i użyć jako PRE w puszce. Pomijam upiardliwośc metody, ale czy to sie sprawdzi ? Kombinuje z balansem bieli bo nie zawsze chce mi sie siedzieć przed kompem, wolałbym więcej czasu przeznaczyc na fotografowanie
.Zastanawiam się czy np. nie zrobic NEF-a obrobic go w kompie, wgrać na karte i użyć jako PRE w puszce. .Co by miało byc na tym nefie? Jakim cudem to by mogło cos dać?
Jendrek.gd
26-11-2009, 22:44
Zdjęcie dobrze wywołane z Nefa, zapisane jako Jpg i pobrane jako WB w ustawieniu PRE
Zdjęcie .. PREOK, to rozumiem, ale co na tym zdjęciu będzie i kiedy będziesz używał go jako wzorca? Ono może byc wzorcem tylko gdy kolejne robi sie w identycznych warunkach oświetleniowych. Inaczej to by było za łatwe :) Jak jesteś w plenerze, wrócisz do domu, obrobisz zdjęcie to .... wzorzec sobie możesz w buty wsadzić :) bo się zmieni światło. Słońce jest na innej wysokości, inne chmury itd.
lodzermensch
27-11-2009, 00:26
?
?
?
?
?
?
--------------
Szanuj nas trochę, nowy Kolego...
Tak działa na ludzi zbyt długi czas spędzony w China... ;)
Skoro bawienie suwakami w warunkach polowych jest tak meczace, to moze po prostu PRE
i szara karta - to ani nie meczy :), ani nie zabiera duzo czasu a efekt jest nieporownywalny.
Na warunki polowe polecam np. ten model: http://www.lastolite.com/ezybalance.php.
Zlozony (wersja 12"x12") miesci sie w pokrowcu o wymiarach 10cmx10cm.
pozdr
McE
Również polecam , szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych jest bardzo pomocny.
jest tylko jeden rozmiar lastolite ? interesuje mnie szara karta która zmieści się do torby fotograficznej ...
Jendrek.gd
27-11-2009, 08:47
Miałem na mysli zdjęcie w warunkach domowo - studyjnych gdzie spotykam zastane światło i mam czas na takie zabiegi.
Miałem na mysli zdjęcie w warunkach domowo - studyjnych gdzie spotykam zastane światło i mam czas na takie zabiegi.
5x szybszym sposobem od wczytania zdjęcia do kompa, obrobienie go, wczytanie do aparatu (watpię, czy z powodzeniem, może z NX tak, z PS - nie) jest wciśnięcie na 2 s guzika WB i pstryknięcie białej/szarej kartki.
Nie wiem po co utrudniać sobie rzeczy proste. Po to by robić to inaczej niż wszyscy?
Czy można podnieść na stałe powiedzmy o 100 stopni K autoWB w D300?Lub w jakiś inny sposób ocieplić zdjęcia bo mam wrażenie że są trochę za zimne.
Czy można podnieść na stałe powiedzmy o 100 stopni K autoWB w D300?Lub w jakiś inny sposób ocieplić zdjęcia bo mam wrażenie że są trochę za zimne.
A widziałeś je na papierze, wydrukowane w labie?
Panowie czy ta szarą kartę firmy lastolite 30x30 bo taką znalazłem najmniejszą da się złożyc tak aby zmieściła się do torby lub plecaka ?
Znalazłem składa się 10x10 więc się zmieści ... Chcę jej używac do ustawiania WB czy jest jakaś alternatywa czy nie kombinowac ?
plusfoto
27-11-2009, 20:33
Również polecam , szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych jest bardzo pomocny.
Wszystko w porządku ale to jest do wykorzystania tylko gdy masz dostęp do fotografowanej sceny i trochę czasu.
Wszystko w porządku ale to jest do wykorzystania tylko gdy masz dostęp do fotografowanej sceny i trochę czasu.
Nie zawsze musi być dostęp do fotografowanej sceny. Czesto wystarczy że dokonasz pomiaru (PRE) korzystając ze światła odbitego. Przecież body mierzy światło odbite. Musisz tylko uważać aby światło na szarą kartę padało pod takim samym kątem jak na fotografowany obiekt. Drugim sposobem (zapewne o nim piszesz) jest umieszczenie karty przy obiekcie i wykonaniu kadru, jednego z umieszczoną szarą kartą i drugiego bez niej. Ta pierwsza posłuży do ustalenia poprawnego WB w programie graficznym (kroplomierzem do tonów średnich) w postprocesie.
A widziałeś je na papierze, wydrukowane w labie?
Widziałem i było OK.Prosiłem o odbitki bez korekcji (15x21cm) wyglądały o wiele lepiej niż na monitorze.To wina odwzorowania kolorów na moim ekranie?Myślałem że laboludek jakoś je ocieplił:?.Tylko wtedy było lato teraz jesień.D300 mam pół roku,teraz przy tym jesiennym świetle mam wrażenie przy obróbce że kolory są za chłodne.I regularnie daję te więcej te 100-200 stopni K w ACR.Przykładowy sampel.Zmniejszony w IrfanWiew NEF bez obróbki.
Jeszcze staram się jakoś walczyć z tym lekko fioletowym zafarbem na skórze przy rumieńcach i ustach.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=xjooyz855x59zia2sci.jpg)