PDA

Zobacz pełną wersję : Doświetlanie lampą w ciemnych pomieszczeniach

ryszkut
31-08-2009, 22:22
Będę pracował w relacjach z eventów więc światło będzie raczej beznadziejne. Potrzeba będzie działać na czułościach pewnie 1250 i w górę (żeby nie palić tak bardzo po oczach i eliminować błyski na skórze którym niecierpię).

Jednak moje pytanie dotyczy samego błyskania. Wiadomo że bracket jest konieczny (przy kadrach pionowych), ale czy na palnik zakładać jakiś dyfuzor? z tego co zauważyłem większość pro pracuje na gołych palnikach, więc błyski skórne eliminuje makijaż.
zamierzam jeśli będzie niski sufit używać stoffena zestawowego z sb800 i wspomnianego wczesniej bracketa. Raczej nie podoba mi się pomysł na korzystanie z softboxa małego bo by to obciachowo wyglądało (szczególnie w eleganckich miejscach), choć wiem że efekty, czyli rozkład cieni tworzy bardzo przyjemne. w grę wchodzi jeszcze odbicie od sufitu ale to standard.

a wy macie doświadczenia w pracy w takich miejscach? wiecie może jak to robią pro (przecież są to ludzie na których wiedzy powinno się wzorować :)

dzięki bardzo koledzy i kolerzanki :)

marbed
01-09-2009, 23:27
popatrz na TO (http://www.garyfonginc.com/) mam oryginał. Używam z lampą skierowaną na obiekt i efekty jak na filmiku. Nikt nie przypuszczałby że da się walić "po oczach" bez rozpoznawalnego spłaszczenia foty

swider
07-09-2009, 20:13
marbed gdzie kupowales ta nakladke Fong'a?

krzpob
07-09-2009, 20:23
A to czasami nie jest po prsotu lightsphere? Na alledrogo takie coś mają.

marbed
07-09-2009, 22:45
kupowałem u forumowego kolegi na naszej giełdzie. To jest lightsphere II i jest to oryginał z oznakowaniem wynalazcy Gary Fonga. Podróbki dają zafarb i z racji materiału z jakiego są wytworzone śmierdzą (ale to może najmniej ważna z przyczyn zakupienia oryginału) ale oczywiście kosztują 3-4 razy mniej na Alledrogo
Ja mam wersję Clear:
http://www.youtube.com/watch?v=KCBzE-6SrVA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=7wfshQuBLdw&feature=related

ryszkut
08-09-2009, 19:22
i to prawda że efekty są takie wspaniałe?
bo test direct flash vs ten (super, ach extra) dyfuzor mnie totalnie nie przekonuje.
jednak poszukuję właśnie czegoś co mi da w miarę możliwie ładne światło bez odbijania od sufitu (który ma być zdecydowanie za wysoko, lub wcale nie być)

swider
08-09-2009, 19:42
Ja sie jeszcze zastanawiam nad systemem Promax od LumiQuest'a. Ponoc daje bardzo fajne rezultaty.

mkl
08-09-2009, 20:10
Kupiłem niedawno LightSphere Cloud II. Ostatnio mało fotografuję z lampą, więc nie miałem okazji przetestować w różnych warunkach, ale zapowiada się fajnie. Zastanawiałem się nad softbox'em LumiQuesta, bo miałem okazję korzystać, ale poskąpiłem. Sztuczny sufit używałem - też jest bardzo fajny.

kymaj
08-09-2009, 22:59
ale z cenami to Fong mocno przesadza, 150$ za kubek plastikowy to daje do myslenia

ska
09-09-2009, 01:51
Fajnie zmiękcza światło i niweluje cienie, ciekawe czy ktoś próbował jakimiś domowymi sposobami wykonać coś takiego.

marbed
09-09-2009, 14:08
ale z cenami to Fong mocno przesadza, 150$ za kubek plastikowy to daje do myslenia

Jak ze wszystkim co oryginalne. Ja dałem o ile pamiętam 210,00 PLN choć chincyki produkują podróbki po 98,00 PLN (http://www.allegro.pl/item734382386_dyfuzor_lightsphere_ii_cloud_nikon_s b_600_sb_800.html)

marszull
09-09-2009, 15:07
Ja mam podrobke i jest ok (chyba zmienili material bo nie smierdziala od samego oczatku ;-) )
Tylko trzeba sobie zdawac sprawe z tego ze duze to i ciezkie, ja na impreze zabralem raz i wiecej nie zabieram
ewentualnie jak blyskam SB przy portretach. Przy sb 800 lampa moze byc na wprost lub do gory, posrednich pozycji nie da sie utrzymac przez wage LS

tomasonline
10-09-2009, 01:52
Strata kasy na ten plastik i za dużo miejsca w torbie zajmuje, ja używam wynalazków Lumiquesta jak się nie da odbić od sufitu.

http://www.lumiquest.com/products.htm

ryszkut
12-09-2009, 14:15
a może by tak sprecyzować jaki model? podać jakieś konkretne informacje?
też można powiedzieć "szkoda kasy i miejsca na 24-70. moje 18-55 też robi zdjęcia" ale chyba nie o to chodzi :|

tomasonline
13-09-2009, 01:44
Akurat mam 24-70, 70-200 i 17-35 /2.8 :D - na to nie szkoda miejsca

Największą zaletą wynalazków Lumiquesta jest fakt ,że są składane, a to opcja nie do przecenienia kiedy nosisz ten cały szpej.
Ich softbox spokojnie zastąpi to plastikowe cudo, jest lżejszy i nie daje zafarbu.

Modele dobierasz w/g potrzeb - a tam gdzie masz dobre warunki do odbicia nie potrzeba ich wcale.

dareknik
15-09-2009, 12:00
Ten softbox daje bardzo dobre efekty. Doświetlam tym na sali weselnej tańczące pary i przy portretach.

snikers
15-09-2009, 12:55
a z jakiego materialu jest zrobiona ta przednia czesc? dokladnie ta biala ktora sie naciaga? Bo sadze ze takie cos mozna zrobic spokojnie w domu. Tylko kwestia materialow. Myle sie?

ryszkut
15-09-2009, 20:43
jasne że się da, ale po co się męczyć skoro tańsza wersja jest za 40zł. będzie na pewno lepiej zrobiona, bardziej stabilna i nie trzeba będzie się babrać.
zapewne za parę dni będzie u mnie więc wtedy zrobię testy i wyniki podrzucę do wiadomości ogólnej :)

snikers
22-09-2009, 00:04
i jak?