PDA

Zobacz pełną wersję : proźba o podpowiedź co do kupna 80 w...

Con
06-10-2006, 16:04
mam pilne pytanie
czy ktoś z was kupytwał d80 w fotobasi? chce go zamówić w ten weekend(2999pln) ale w zwiazku z ostatnim gołośnym tematem o nadzwyczajnym przepalaniu na matrycowym w niektórych egzemplarzach mam wyątpliwości...;/
co do odbioru osobistego odpada bo to drugi koniec polski;/
jak dla mnie to spory wydatek i wolał bym aby raczej był sprawny na dzieńdobry...
dzieki z góry za odpowiedzi

Wiktoch
06-10-2006, 18:08
co do twojej "proźby": nie "kupytwałem" więc nie wiem....

KECIF
06-10-2006, 18:20
mam pilne pytanie
czy ktoś z was kupytwał d80 w fotobasi? chce go zamówić w ten weekend(2999pln) ale w zwiazku z ostatnim gołośnym tematem o nadzwyczajnym przepalaniu na matrycowym w niektórych egzemplarzach mam wyątpliwości...;/
jak dla mnie to spory wydatek i wolał bym aby raczej był sprawny na dzieńdobry...
dzieki z góry za odpowiedzi

Cena szok :shock: , zresztą można było się spodziewać że spadną.
Co do przepałów, to jeżeli nie potrzebujesz body na już - to ja bym się wstrzymał,
przynajmniej dopóki będzie wiadomo co to - ale to moje prywatne zdanie.

brzezior
06-10-2006, 18:32
Przede wszystkim, upewnij się, że sprzedawca dostarczy Ci gwarancje wystawioną przez Nikon Polska. Poza tym kupując "internetowo" ponosisz ryzyko niespodzianki. Osobiście mogę polecić www.IMFOTO.pl (http://www.IMFOTO.pl) - solidna firma, dobre ceny.

Erie
06-10-2006, 18:36
fotobasia, agito są sprawdzonymi sklepami podobnie jak imfoto, przy czym w tym ostatnim można liczyć na naprawdę fachową pomoc przy wydawaniu było nie było dość dużych pieniędzy - pan Sławek naprawdę jest w stanie pomóc i doradzić, przy czym ma dużo cierpliwości nawet przy niezbyt sensowwnych pytaniach :)

GrAn
06-10-2006, 18:56
Przedwczoraj kupiłem u fotobasi nikona D80( odebrałem osobiście)Dzisiejsza cena zepsuła mi trochę humor:twisted: . Dostaniesz gwarancję polską i europejską .Instrukcję obsługi w ojczystym języku oraz komplet dokumentacji .To solidny sprzedawca i miła obsługa. Eh…tylko ta dzisiejsza cena :confused:

Con
06-10-2006, 19:10
to mów w tej chwili czy masz ten problem z prześwietlaniem nadmiernym!!:D
a najlepiej odezwij sie na gg jak możesz 7844148
i takie pytanie jeszcze jeżeli wyjdzie jednak że z niektórymi egzemparzami jest coś niecacy...to gdzie powinienem się z tym zwrucić do sprzedawcy czy serwisu?

GrAn
06-10-2006, 19:16
Bez przesady z tym prześwietlaniem( po dzisiejszych próbach mój optymizm legł w gruzach )

Erie
06-10-2006, 19:23
i takie pytanie jeszcze jeżeli wyjdzie jednak że z niektórymi egzemparzami jest coś niecacy...to gdzie powinienem się z tym zwrucić do sprzedawcy czy serwisu? oraz

skoro kupujesz na odległość to masz ewentualnie możliwość zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny, życzę Ci abyś nie miał żadnych problemów z D80,

z tym przepalaniem to troszkę wygląda jak nagonka na ten korpus - nagle wszystkim przepala, a z tego co gadałem z ludźmi rozsianymi po całym świecie nie mają takich problemów, więc albo dostała nam się do Polski felerna partia, albo ludzie jesteście już przewrażliwieni i panikujecie

pozdrawiam
Erie

Con
06-10-2006, 19:32
dzięki:D
no i mam głeboką nadzieje ,że to jednak przewrażliwienie...

salomon
06-10-2006, 21:15
D50 też przepala a srebrne body tymbardziej ............. przepala.(moje właśnie)

jm
06-10-2006, 21:18
Z moich obliczeń wynika, że na przepalania narzekają 3-4 osoby na forum. Więc nie generalizowałabym, że to wada tej puszki jako takiej. Oczywiście rozumiem, że te osoby są niezadowolone, ba nawet wściekłe - w końcu ten aparat nie kosztuje 50zł! i można, a nawet trzeba oczekiwać dobrej jakości, ale z drugiej strony większośc użytkowników, którzy nie mają żadnych problemów po prostu o tym nie pisze.

Dokonano już kilku poważnych testowań tej puszki - i nikt nie opisywał tego typu problemów więc w mojej opinii to kwestia wadliwych pojedynczych egzemplarzy a nie ułomnośc całego modelu.

Mój D80 naświetla bardzo prawidłowo ( a pod wpływem narzekań na forum testowałam go w eksptremalnych warunkach - nawet pod słońce!!!) i nie mam z nim żadnych kłopotów - tfu tfu tfu!

Zorba
07-10-2006, 13:49
Telefonowałem dzisiaj do FotBasi. Sprzedawany przez nich sprzęt Nikona
pochodzi z zagranicy (NIE biorą go w Nikon Polska).
Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie :???:.
Gwarancja u nich to 2 lata.

GrAn
07-10-2006, 14:47
Tak z zagranicy....Tylko ciekawe skąd mają oryginalna kartę gwarancyjna z Nikon Polska, że o instrukcjach nie wspomnę:)

Shihan
07-10-2006, 22:42
Trzy tygodnie temu, przesiadłem się z d70s na d80 i w pierwszy dzień, zrobiłem chyba wszystkie możliwe przepalenia, he he, na dodatek ustawiłem kolory na "bardziej żywe" i powiem szczerze, że miałęm podłamkę. D70s jak dla mnie był mniej stresowym aparatem. Jednak, już po tygodniu robienia zdjęć, nauczyłem się jak go używać, zmiejszyłem kolory na maksa przestały sie wylewać, jestem zwolennikiem naturalnych barw, a takie robił D70s, D80 to inna przestrzeń, ale po zminimalizowaniu kolorów nawet mi się podoba, zaczynam nawet podbijać, ale w słabszym oświetleniu. Przelałem pierwsze zdjęcia na papier i wyszła rewelacja. Po podłamce, to najlepszy teraz dla mnie aparat. Choć jest chyba trudniejszy niż d70s, bardziej wymagajacy, to oczywiście moje zdanie - wymusił na mnie używanie kompensacji, kelwina, pomiarów matrycowego i punktowego - czyli bardziej uczy fotografii, przestałem używać ustawień automatycznych, gdzie przy d70s zdażało mi się. Reasumując, nie zamienił bym teraz tej puszki na inną. Tego aparatu trzeba się nauczyć. Robię lepsze zdjęcia niż d70s, a to najważniejsze jak dla mnie.:)

Miden
08-10-2006, 09:48
Shihan - no to twoja odpowiedz troche mnie podtrzymala na duchu, ze warto kupic d80, wiadomo kazdym aparatem robi sie inaczej zdjecia. Szkoda ze automatyka w d80 nie jest prosta (np na rodzinne wypady bo sie to przydalo, gdy wszyscy uzywaja aparatu) ale tej klasy aparat to juz nie automat, lecz fotograf i jego umiejetnosci sa wazne :) No zobaczymy jak to wyjdzie z ta 80... (bede ja mial w nastepnym tygodniu :) )

Seeker
08-10-2006, 10:35
Miden: popieram wypowiedz Shihan.
D80 jest niezle zakrecony, ale z czasem czlowiek zaczyna sie go uczyc
i sytuacja sie poprawia.
Narazie uzywam niecaly tydzien. Juz przed zakupem okropnie mnie zaciekawil,
a z czasem to odczucie rosnie.
Trzeba sobie wypracowac metody dzialania i wtedy jest OK.

RyWe57
08-10-2006, 10:43
cześć! Nie wiem jak dotarłeś do Fotobasia ale na tej stronie http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539 możesz poszukać inne sklepy.Ja kupiłem na www.fotozakupy.pl ale towar odebrałem sam w sklepie bo akurat TAM przejeżdżałem.Zawsze się można potargować a na dodatek cena w ostatnich 2 tygodniach spadła o 200zł.Gdzie czytałeś o TYCH przepaleniach matrycowych?Jestem w trakcie poznawania mojego D80+Sigma 24-70 f/2,8 EX DG Macro.

Shihan
08-10-2006, 13:56
Automatyka - nie jest taka zła (zielone ustawienia), dla mnie tylko, w niektórych ustawieniach, jest za dużo koloru np. krajobraz. A ja nie lubię zdjęć przesyconych kolorem. Niektórzy to lubią, w necie jest moda na takie zjdęcia. Na własnych ustawieniach mam zawsze kolor na minus. Tak już mam. Na papierze jest ok. Ustawienia typu vivid w fazie testów, czasem wychodzi interesująco.

Shihan
08-10-2006, 14:06
Ps. Balans bieli można ustawiać, korekta do +3 do -3, automatykę, żarowkę itd. przednim kółkiem, zawsze wiedziałem o tym, ale dopiero w d80 nabrało to sensu, w d70s nie wpadł bym na to. Z d80 nie jest nudno panowie. He he