PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - widzi kartę, ale full

Lorem
31-08-2009, 13:17
W sobotę, kiedy moja karta się zapełniła i włożyłem drugą - pustą, aparat twierdził iż jest ona pełna, dodam, że nie jest to wina karty, bo po zgraniu zdjęć i sformatowaniu jej, dalej aparat uważał, że jest pełna. Nic nie dawało resetowanie ustawień aparatu, formatowanie kart. Sprawdziłem również wszystkie piny (wzrokowo) - żaden nie był zagięty. Kiedy włożyłem kartę częściowo zapełnioną zdjęciami, to zdjęcia widział, ale karta dalej była "full". I teraz pytanie, a raczej (moim zdaniem) możliwe rozwiązania:

-padł firmware (nie wymieniałem, żeby serwisanci mieli co zdiagnozować :) )
-jednak coś z gniazdem
-poszła elektronika

Proszę o pomoc, co zrobić , jaka jest najprawdopodobniejsza przyczyna problemu, ile może kosztować naprawa itp.
Proszę o szybką odpowiedź, gdyż jestem fotoreporterem i muszę mieć aparat "na wczoraj".

P.S. Jeszcze jedno - aparat ani razu mi nie upadł, i tylko ja go używałem - więc to raczej nie jest uszkodzenie mechaniczne; aparat jest mechnicznie sprawny, lustro i migawka działają.

siedemczwartych
31-08-2009, 13:23
czy ta częsciowo zapełniona to ta sama karta? Czy inna? Bo nie wynika to z Twojego opisu.
Ja jednak bym sie doszukiwał problemu z kartą.

Lorem
31-08-2009, 13:32
Ach... Faktycznie trochę się zapętliłem w tym opisie. Sprawdzałem na 3 różnych kartach - problem był cały czas, więc to chyba nie wina karty...

maki
31-08-2009, 14:41
Wszystkie 3 powody które wymieniłeś są jednakowo prawdopodobne.

siedemczwartych
31-08-2009, 14:46
to trudno mi coś doradzić.
Ja bym popróbował sformatować kartę w body i w kompie.
Może aparat wgrał Ci jakis plik na karty? Może w slocie jest jakaś wilgoć i robi zwarcie. ???
Tak zgaduję.

plusfoto
31-08-2009, 15:21
Masz zapełniony bufor.
Zrób tak na chwilę przestaw aparat tak aby nr przy zmianie karty lub jej zgraniu biegły od początku, pstryknij kilka fotek i spowrotem przestaw na numerowanie ciągłe. W 99% pomoże

Lorem
31-08-2009, 15:55
Hurra, podziałało. Faktycznie - był folder 999 i nazwa pliku DSC_9999, dzięki wszystkim za pomoc. (Dzięki wam nie musiałem wysyłać do warszawy do nikona i płacić za zapewne wymianę gniazda, co by nie podziałało)

docxxx
31-08-2009, 16:35
W instukcji tez o tym pisza

plusfoto
31-08-2009, 16:48
I dobrze bo bodajże trzy lata temu jeszcze serwis potrzebował trzech dni aby ustalić co się dzieje.

soko
31-08-2009, 18:12
dziwne bo mi sie nic nie działo, po prostu musiałem wyłączyć aparat, włączyć go na nowo i robiłem zdjęcia na tej samej karcie, w drugim katalogu :)