Zobacz pełną wersję : Nie mogę otworzyć NEF-a z D90
Paweł 77
31-08-2009, 12:21
Witam,
czy ktoś wiem jaką wersję camera raw muszę ściągnąć do cs2 by otworzyć NEF-y z NIKONA D90? Próbowałem już różne wersje tego pluginu ale żaden nie pozwala na otwarcie takiego RAWa z D90. Gorąca prośba o pomoc!!
pozdrawiam
ja mam chyba 4.6 - ale moge nie pamiętac dokłądnie.
Paweł 77
31-08-2009, 12:33
Faktycznie wersja camera raw 4.6 poradzi już sobie z NEF-ami z D90 ale nie da się tego pluginu pod CS2 podłączyć :(
poczytaj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143
w skrocie, musisz zrobic update do cs3...
konwersja NEF->DNG i po sprawie. W skrócie: Nie musisz robić update'a.
mpwt, racja, zapomnialem o tym. A jak w przypadku powiedzmy 300 rawow? Zabiera to troche czasu?
Grabasimo
31-08-2009, 18:05
to jest program UFRaw - open sources'owy program do wywolywania plikow RAW (Nef rowniez) - pod linuksem dziala wysmienicie - nie uzywalem go pod windowsem
to jest program UFRaw - open sources'owy program do wywolywania plikow RAW (Nef rowniez) - pod linuksem dziala wysmienicie - nie uzywalem go pod windowsem
Działa wyśmienicie, ale obsługa ciężka... Nie wyobrażam sobie obrabiać tym 300 RAWów... pomimo tego, że jestem maniakem rozwiązań "Open Source" :(
maciek.evo
31-08-2009, 21:36
jeszcze pse7 moze sie nadac, zpisac jko 16 bitowy tiff i do dziela...
Paweł 77
02-09-2009, 16:41
Ale czy konwertując na DNG nie traci się żadnych danych ze zdjęć? Później można tak samo obrabiać takie zdjęcia ja NEF-y?
Nie traci się i można obrabiać jak NEFy. Poszperaj na forum. Całkiem niedawno było więcej na ten temat na forum.