Zobacz pełną wersję : Pierścień do Nikon D80 18-135
Lavender
31-08-2009, 11:03
Czy poradzicie mi co mam sobie zakupić do Nilkona D80 - chodzi mi o pierścienie makro? Czy warto mieć przy makro lampę?
Lavender
nie używałem pierścieni więc nie wiem jak z nimi jest. Używałem tylko, i to krótko bo obiektyw nie mój, N60 macro i z tym szkłem po prostu "wchodzisz na kwiatek". Wtedy może się zdarzyć, że np. przysłaniasz sobie słońce na części kadru i wychodzi lipa nie zdjęcie. To moje spostrzeżenia po b.krótkim używaniu micro. Podsumowując jeśli zamierzasz tylko bawić się w macro to pewnie Ci nie jest potrzebna bo najwyżej skasujesz zdjęcie - jeśli miałbyś sobie włosy z głowy rwać to warto nabyć. Ale pewnie specjaliści od macro znajdą jakieś inne - bardziej trafiające w sedno sprawy argumenty świadczące za i przeciw.
EDIT: w przypadku pierścieni chyba jest tak, że im szerszy pierścień tym większa skala odwzorowania i tym bardziej musisz zbliżyć się do obiektu więc doborem grubości pierścienia możesz regulować jaka będzie skala i jak bardzo musisz się zbliżyć. Może jak dobierzesz tak, aby odległość nie była b. bliska może nie trzeba lampy. Swoją drogą czy jeśli masz kasę na lampę (nie tanią w końcu) nie lepiej jest za tą że kasą nabyć obiektyw macro?
Pokręcony ten mój wywód, ale mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodziło.
Musisz kupić pierścienie z przeniesieniem automatyki przesłony (masz obiektyw typu Gie). Warto mieć lampę, ale wbudowana czasem wystarcza. Poszukaj na forum. Dziesiątki razy było o tym.