Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] zabijcie mnie ;)
Na swoje usprawiedliwienie mogę dać tylko to, że peirwszy raz robie B&W a jakbym nie naświetlał to krzewy i ten cholerny konar wychodziły czarne :/
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/8338/awerf.jpg)
Przepraszam, ale ani motyw nie jest ciekawy, ani kadr, ani konwersja, a ostrość to wogóle poszła w las.
z tą ostrością tłumaczę już po raz enty - 18-55 mimo braku uszkodzeń - przynajmniej ja nic o nich nie wiem- nie ostrzy mi tak jak powinien.. nie wiem czy to obiektyw, czy matryca czy co... Wizjer sprawdzalem ustawiony jest ok, ostrość teoretycznie w wizjerze jest natomiast na fotkach mydli i muszę ratować - bez znaczenia czy przysłona nanjniższa czy najwyższa i czy jest to MF czy AF. Nie chcę też przesadzać z Highpassem/maską wyostrzającą bo zdjęcia na których ostrość aż raziw oczy cholernie mnie nerwują. eh...
z B&W - pierwsze moje więc wyrozumiałości.
Co do kadru - są gusta i guściki mi się tam podobało ;)
I co najwazniejsze - nie bronię niczego - informuję o jakimś errorze w aparacie :/
czym i jak robiłeś bw?
18-55 bez vr mistrzem ostrości mimo wszystko nie jest...
czym i jak robiłeś bw?
18-55 bez vr mistrzem ostrości mimo wszystko nie jest...
No właśnie mam tylko tego kitta bez VR :/ Ale wczesniej (ok pol roku temu) ostrzył zdecydowanie lepiej...
B&W w Photoshopie (dopasuj -> czarno biały -> zabawa suwakami)
A może używasz jakiegoś filtra. Jeżeli tak, to zrób zdjęcie bez niego i zobacz efekt.
nie mam żadnych filtrów...
Kurde muszę walnąć w stopce co i jak bo nie mam sił tłumaczyć i opisywać w każdym temacie tego samego ;) :p
Stopka stopką ale EXIF też mógłbyś zostawić ;)
uprzedzając pytanie - nie zapisujesz poprzez Save for Web lecz poprzez Save As - jpg aby nie utracić informacji exif
"zapisz dla internetu i urzadzeń" okrada foty z exif`a a do tego nikon mi nie zapisuje w rawach żadnych info, choć w aparacie odczytać mogę..
Tak więc z aparatu .:
ISO 200
WB - sunny
Pomiar matrycowy
ogniskowa 18mm
MIgawka 1/80
Przesłona 8
Nie wiem czemu na kompie nie mogę odczytać exif`a :/
EDIT
ERDE - jasnowidz czy co ?:p
nikon robi NEFy a nie RAWy :D
a czym próbujesz czytać exifa?
poza tym czas 1/80 bez VR i z ręki (o ile było z ręki) - tu szukałbym przyczyny braku ostrości. Sprawdź też jakie wyostrzanie ustawione masz w puszce. Jeżeli jest 0 to trzeba mocniej wyostrzać w obróbce
Proac150
30-08-2009, 23:07
Będziesz musiał nad konwersją jeszcze popracować
nikon robi NEFy a nie RAWy :D
NEF, NRW, CR2, CRW - jeden RAW ;) każda filma nazywa jak chce ale w rzeczywistości to jest to samo :p
a czym próbujesz czytać exifa?
Zawsze działało to tak -> ppm właściwości -> zaawansowane -> i cały exif jest widoczny
Teraz ani w LR ani w nikon transfer czy co to tam jest ani w NX2 nie moge odczytac metadanych...
poza tym czas 1/80 bez VR i z ręki (o ile było z ręki) - tu szukałbym przyczyny braku ostrości.
Z tego co się orientuję to poniżej 1/40 ostroć leci (wiem bo sprawdzałem na ile mogę sobie pozowlic bez statywu) - ciężko trzaskać foty przy takich warunkach na 1/100 i wyżej
Sprawdź też jakie wyostrzanie ustawione masz w puszce. Jeżeli jest 0 to trzeba mocniej wyostrzać w obróbce
Wyostrzanie mam na zero to pewne :)
Istnieje jakieś ustawienie optymalne do D40 ?
Ja nic w puszce od zakupu nie zmieniłem.. Wszytko jak było ustawione w fabryce tak jest do dziś..
I przy okazji jak jest jakiś dobry tut/kniga na temat B&W - wszystko co czytałem o B&W nie traktuje poważnie.. :/
to na początek poczytaj instrukcję i pogrzeb trochę w ustawieniach aparatu.
1/40 czy 1/80 - zależy od światła. Ja bym Ci radził zrobić test ze statywem i samowyzwalaczem oraz z ręki na tym samym czasie i warunkach - wtedy będziesz widział różnicę.
aparat mam 2 lata :/
Wczesniej tylko lektura się sypała.. a od paru miesięcy pstrykam..
Jestem dobrym przykładem tego, że czytanie nic nie daje.. To mniej więcej jak w przypadku (sorry za zwrot) - jebaków teoretyków - o seksie sie naczytali ale jak co do czego to idą pytać doświadczonych kolegów.. ;)
1/40 czy 1/80 - z takimi czasami przecież ( o ile sie nie mylę) najcześciej się fotografuje zwłaszcza 1/40 gdy się panoramuje - czyżby aż tak badziewne było to szkło ?
Samowyzwalacza nie używam - pilot ponad wszystko ;)
żebyś sam się nie stał tym teoretykiem :D Panoramujesz odpowiednio do warunków. nie ma sztywnego czasu. A może akurat w tych warunkach ręka CI zadrżała przy tych 1/80 i zrobiło się mydło. Nie ma co kombinować. Zrób test tak jak pisałem (z pilotem) i będziesz miał jak na dłoni. A instrukcja się przydaje właśnie po to, żeby coś zmienić w aparacie - tzn dopasować go do swoich potrzeb - a możliwości masz sporo.
ale ja wczesniej robiłem fotki z 1/80 albo 1/50 najniżej i było ok.
Ok nie będę sie nad tym rozwodzić...
Teoretykiem jestem w fotografii - teoretycznie wiem wszystko - praktycznie umiem jedynie włączyć aparat :/
Jeszcze pozostaje kwetia B&W a konkretniej jakiejś lektury na ten temat - możecie coś podsunąć ?
Jest masa tutków w necie. Poszukaj, podpatrz, poeksperymentuj, popytaj i na pewno Ci coś wyjdzie:)
Spróbuj na początek tak. Otwórz zdjęcie w ps, wciśnij D (kolory zmienią się na czarny/biały). Potem Obraz - Dopasuj - Gradient Map (nie wiem jak to sie nazywa w wersji PL)
dajesz OK, potem zabawa jasnością/kontrastem.
Zobacz ten watek i zdjecie nr 2. (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=111706) przegladnij caly watek a zobaczysz co mozna wycisnac z 18-55 z tanim polarem nakreconym ktory tylko rozmyl zdjecie.........