Zobacz pełną wersję : Odtwarzanie filmów z D 90
Borys1000
30-08-2009, 19:50
Cześć mam problem z odtwarzaniem filmów z D 90 . Mam Windows Media Player , Quick Time Player , Media Player Clasic - we wszystkich tych trzech programach są problemy z odtwarzaniem - cały czas skacze film , nie ma płynności .
Co robić ??? Pomocy , może wiecie czy jest jakiś inny program do odtwarzania tych filmów ?
Nikon View NX , ze strony Nikona darmowy,
Nikon View NX , ze strony Nikona darmowy,
Jeżeli NX nie pomoże to, możliwe, że procesor i karta graficzna nie wyrabia takiej rozdzielczości.
inspektor_ES
30-08-2009, 20:26
brakujące/stare kodeki albo faktycznie sprzęt nie wyrabia.
Borys1000
30-08-2009, 20:27
Zapomniałem napisać że do niedawna na Quick time playerze działał bez problemu .
inspektor_ES
30-08-2009, 20:35
spróbuj ściągnąć paczkę kodeków stąd (http://www.free-codecs.com/download/K_lite_codec_pack.htm) i próbować.
prawdopodobnie kodeki zaczeły ci sie kłucić. Odinstaluj wszystkie i zainstaluj jakiegos kodekpaka. Jak masz kilka kodeków do tego samego celu to zaczynają się kaszanić.
Antonioo
30-08-2009, 20:41
mi na Quick time hula bez problemu
Zainstaluj program "Dziobas rar player" (wiem śmieszna nazwa) ale jest to genialny program który odtwarza WSZYSTKIE możliwe formaty video bez potrzeby instalacji żadnych kodeków. Program jest Freeware i jest PL.
Zainstaluj K-Lite codec pack potem zainstaluj Video LAN a na koniec kup kamerę jak chcesz filmy kręcić, ponoć sony robi całkiem niezłe.
Cześć mam problem z odtwarzaniem filmów z D 90 . Mam Windows Media Player , Quick Time Player , Media Player Clasic - we wszystkich tych trzech programach są problemy z odtwarzaniemJakoś dziwnie się składa, że systemowe odtwarzacze mają zawsze jakieś problemy. Jak radzili koledzy jakikolwiek inny odtwarzacz niż systemowy i powinno być ok (ja używam AllPlayer). Z tymi kodekami to nie przesadzajmy. Różne kodek-packi potrafią nieźle namieszać w systemie. A poza tym D90 nagrywa filmy używając standardowego (przestarzałego) kodeka mjpg, który jest wbudowany w system, bodajże od XP w górę.
Pozdrawiam.
Było już o tym... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=110467
Problem z płynnością odtwarzania może mieć związek z wydajnością sprzętową samego komputera lub, co najbardziej prawdopodobne, z kodekami. Filmy z D90 zapisywane są w formacie AVI, do odtwarzania którego NIE SĄ POTRZEBNE ŻADNE KODEKI. Jak wspomniano już wyżej, instalacja różnej maści kodec packów może spowodować problemy w systemie.
Pozdrawiam.
W przypadku windowsa instalacja czegokolwiek może spowodować problemy.
Zainstaluj program "Dziobas rar player" (wiem śmieszna nazwa) ale jest to genialny program który odtwarza WSZYSTKIE możliwe formaty video bez potrzeby instalacji żadnych kodeków. Program jest Freeware i jest PL.
Dziobas to po prostu przeróbka starego dobrego mplayera :) Potwierdzam, ma wszystkie kodeki zaimplementowane w programie. Oprócz tego jeszcze polecam VLC - też z własną implementacją kodeków.
Było już o tym... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=110467
Problem z płynnością odtwarzania może mieć związek z wydajnością sprzętową samego komputera lub, co najbardziej prawdopodobne, z kodekami. Filmy z D90 zapisywane są w formacie AVI, do odtwarzania którego NIE SĄ POTRZEBNE ŻADNE KODEKI. Jak wspomniano już wyżej, instalacja różnej maści kodec packów może spowodować problemy w systemie.
Potwierdzam - D90 koduje filmy w Motion JPEG, który windows obsługuje bez konieczności instalowania zewnętrznych kodeków. (tak w ogóle to polecam je przekonwertować na jakiś mniejszy format)