PDA

Zobacz pełną wersję : Odtwarzanie filmów z D 90

Borys1000
30-08-2009, 19:50
Cześć mam problem z odtwarzaniem filmów z D 90 . Mam Windows Media Player , Quick Time Player , Media Player Clasic - we wszystkich tych trzech programach są problemy z odtwarzaniem - cały czas skacze film , nie ma płynności .
Co robić ??? Pomocy , może wiecie czy jest jakiś inny program do odtwarzania tych filmów ?

greco
30-08-2009, 19:53
Nikon View NX , ze strony Nikona darmowy,

ragnar
30-08-2009, 20:08
Nikon View NX , ze strony Nikona darmowy,

Jeżeli NX nie pomoże to, możliwe, że procesor i karta graficzna nie wyrabia takiej rozdzielczości.

inspektor_ES
30-08-2009, 20:26
brakujące/stare kodeki albo faktycznie sprzęt nie wyrabia.

Borys1000
30-08-2009, 20:27
Zapomniałem napisać że do niedawna na Quick time playerze działał bez problemu .

inspektor_ES
30-08-2009, 20:35
spróbuj ściągnąć paczkę kodeków stąd (http://www.free-codecs.com/download/K_lite_codec_pack.htm) i próbować.

Beleg
30-08-2009, 20:35
prawdopodobnie kodeki zaczeły ci sie kłucić. Odinstaluj wszystkie i zainstaluj jakiegos kodekpaka. Jak masz kilka kodeków do tego samego celu to zaczynają się kaszanić.

Antonioo
30-08-2009, 20:41
mi na Quick time hula bez problemu

ragnar
30-08-2009, 20:42
Zainstaluj program "Dziobas rar player" (wiem śmieszna nazwa) ale jest to genialny program który odtwarza WSZYSTKIE możliwe formaty video bez potrzeby instalacji żadnych kodeków. Program jest Freeware i jest PL.

Jatin
30-08-2009, 21:16
Zainstaluj K-Lite codec pack potem zainstaluj Video LAN a na koniec kup kamerę jak chcesz filmy kręcić, ponoć sony robi całkiem niezłe.

Xano
30-08-2009, 23:26
Cześć mam problem z odtwarzaniem filmów z D 90 . Mam Windows Media Player , Quick Time Player , Media Player Clasic - we wszystkich tych trzech programach są problemy z odtwarzaniemJakoś dziwnie się składa, że systemowe odtwarzacze mają zawsze jakieś problemy. Jak radzili koledzy jakikolwiek inny odtwarzacz niż systemowy i powinno być ok (ja używam AllPlayer). Z tymi kodekami to nie przesadzajmy. Różne kodek-packi potrafią nieźle namieszać w systemie. A poza tym D90 nagrywa filmy używając standardowego (przestarzałego) kodeka mjpg, który jest wbudowany w system, bodajże od XP w górę.
Pozdrawiam.

Marrab
31-08-2009, 02:15
Było już o tym... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=110467
Problem z płynnością odtwarzania może mieć związek z wydajnością sprzętową samego komputera lub, co najbardziej prawdopodobne, z kodekami. Filmy z D90 zapisywane są w formacie AVI, do odtwarzania którego NIE SĄ POTRZEBNE ŻADNE KODEKI. Jak wspomniano już wyżej, instalacja różnej maści kodec packów może spowodować problemy w systemie.

Pozdrawiam.

Jatin
31-08-2009, 09:04
W przypadku windowsa instalacja czegokolwiek może spowodować problemy.

ket24
01-09-2009, 11:02
Zainstaluj program "Dziobas rar player" (wiem śmieszna nazwa) ale jest to genialny program który odtwarza WSZYSTKIE możliwe formaty video bez potrzeby instalacji żadnych kodeków. Program jest Freeware i jest PL.

Dziobas to po prostu przeróbka starego dobrego mplayera :) Potwierdzam, ma wszystkie kodeki zaimplementowane w programie. Oprócz tego jeszcze polecam VLC - też z własną implementacją kodeków.

Było już o tym... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=110467
Problem z płynnością odtwarzania może mieć związek z wydajnością sprzętową samego komputera lub, co najbardziej prawdopodobne, z kodekami. Filmy z D90 zapisywane są w formacie AVI, do odtwarzania którego NIE SĄ POTRZEBNE ŻADNE KODEKI. Jak wspomniano już wyżej, instalacja różnej maści kodec packów może spowodować problemy w systemie.

Potwierdzam - D90 koduje filmy w Motion JPEG, który windows obsługuje bez konieczności instalowania zewnętrznych kodeków. (tak w ogóle to polecam je przekonwertować na jakiś mniejszy format)