Zobacz pełną wersję : D700 i bezprzewodowe przesyłanie zdjęć.
BlackRoger
30-08-2009, 18:14
WT-4 kosztuje majątek więc zastanawiam się nad patentem typu Eye-Fi lub CompactFlash Wi-Fi. Może ktoś z Was testował organoleptycznie takie rozwiązanie i mógłby coś polecić? Karty Eye-Fi to SD więc trzeba by wsadzić to w adapter do CF - dobrze myślę? Może też spotkaliście się z innym rozwiązaniem lub pomysłem? Patent potrzebny by był do zgrywania na bieżąco zdjęć na laptopa podczas fotografowania np. imprez sportowych. Kabelki mnie zniechęcają - poza tym to dodatkowe ryzyko szarpnięcia i wyrwania/wywalenia sprzętu.
fotograf58
30-08-2009, 21:18
Jest tylko jedno pytanie czy zasięg w Twojej pracy będzie wystarczający.
Jak na imprezę typu mecz etc. to laptopa jest w zasięgu ręki, ew. kilku metrów. Rozwiązanie wydaje się ciekawe i na pewno cenowo może być to ciekawa alternatywa dla WT-4. Czekam na wypowiedź kogoś, kto miał z tym ustrojstwem styczność.
BlackRoger
30-08-2009, 22:39
Dokładnie, zasięg do 3 metrów zupełnie wystarczy. Minusem karty pamięci z wbudowanym wi-fi mogą być jej kiepskie parametry (głównie prędkość) więc zastanawiam sie nad jakimś zewnętrznym transmiterem wi-fi podpiętym gdzieś do body (sanki lampy, monopod itp.)
Kumpel miał grip do d200 z wbudowanym WiFi. Był z tego zadowolony, a zasięg z tego co pamiętam to ponad 100m. Nie orientuje się, ale może są podobne wynalazki do D700?
BlackRoger
31-08-2009, 00:12
Kumpel miał grip do d200 z wbudowanym WiFi. Był z tego zadowolony, a zasięg z tego co pamiętam to ponad 100m.
A kojarzysz jakiej firmy było to ustrojstwo?
BlackRoger
31-08-2009, 23:45
Ok, czekam z utęsknieniem :)
No i dowiedziałem się. Okazuje się, że to było nie firm trzecich, ale zabawka nikona - WT-3, czyli poprzednik WT-4. Szkoda, że nie kontynuowali tego rozwiązania, mianowicie, że wszystko mieści się w gripie, a "wyciągneli" ustrojstwo do zewnętrznej skrzynki...
BlackRoger
01-09-2009, 18:15
WT-3 cenowo kosztuje niewiele mniej, tyle że to transmiter i grip w jednym, no i tylko do D200 chyba. Na razie śledzę rynek wtórny ale na super okazyjną cenę WT-4 raczej nie mam co liczyć. Przeglądałem też ogólnie rynek senderów/transmiterów wifi ale też kicha - do wysyłania obrazu video w locie może i się nadaja ale wątpie o ich skuteczności w przypadku podłączenia pod złącze usb w body. Gdyby ktoś siedzący w temacie ogólnie tego typu gadżetów cos podpowiedział byłoby miło.
Mnie ciekawie ta karta Eye-Fi PRO. Nikt nie ma z tym styczności?