PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar odległości

fredik33
30-08-2009, 16:51
Witam . To mój pierwszy post na tym forum . Zamierzam zmienić system z Pentaxa na Nikona , a dokładnie kupić nikona d300 . Mam pytanie czy kupując obiektywy niezależnych firm (Sigma , Tamron ) będzie działać pomiar światła błyskowego w systemach 3D matrix, D-TTL oraz i-TTL . Chodzi mi czy mają pomiar odległości tak jak obiektywy D lub G

Jacek_Z
30-08-2009, 16:56
Nie martw się, będzie OK. Oczywiście jakieś stare sigmy moga nie mieć "D" ale nawet wtedy bym się tym nie przejął. Bez podania dystansu moc lampy jest dobierana chyba w 99,9% przypadków tak samo.

PS - D300 nie ma przecież D-TTL, generalnie wszystkie cyfrówki mają i-TTL.

fredik33
30-08-2009, 17:04
Dzięki , po wydaniu na d300 niewiele zostanie na porządną optyke i na początek jakiś tamron lub sigma , z tym D-ttl i i-ttl narazie się gubie ale czytam , zmiana systemu to ciężkie chwile

Piotr_
30-08-2009, 18:22
Dzięki , po wydaniu na d300 niewiele zostanie na porządną optyke i na początek jakiś tamron lub sigma , z tym D-ttl i i-ttl narazie się gubie ale czytam , zmiana systemu to ciężkie chwile

Przemyśl to jeszcze raz. Może D90 wystarczy. Miałbyś więcej pieniędzy na szkła. I właściwie dlaczego chcesz zmienić system. Nie prościej (taniej) byłoby kupić K-7?

fredik33
30-08-2009, 20:11
cały czas myśle nad k-7 , ale wydaje mi się że d300 ma lepszy autofokus i szkieł więcej, a pozatym to nikon chyba bardziej przyszłościowy system . Trudna decyzja . W pentaxie podoba mi się wykozystanie manualnych obiektywów mam m42 i są super . k-7 jest tylko 100 euro tańszy od d300

Piotr_
30-08-2009, 20:57
cały czas myśle nad k-7 , ale wydaje mi się że d300 ma lepszy autofokus i szkieł więcej, a pozatym to nikon chyba bardziej przyszłościowy system . Trudna decyzja . W pentaxie podoba mi się wykozystanie manualnych obiektywów mam m42 i są super . k-7 jest tylko 100 euro tańszy od d300

Ale już masz coś z systemu. Jak używasz i lubisz M42 to odpuść sobie Nikona. Przesiadka będzie cię kosztowała zdecydowanie więcej niż wymiana body na K-7.

Jakich szkieł które ma Nikon brakuje ci w Pentaxie.

fredik33
30-08-2009, 21:19
brakuje mi stałek 1.4 w pentaxie limitedy są strasznie drogie . I nikon lepiej współpracuje z lampami błyskowymi . Foce amatorsko ale od czasu do czasu jakieś wesele (na prezent ) . Obecny sprzęt jest nieprzewidywalny , robiąc zdjęcie niemam pewności czy dobrze wyjdzie a na powturki niema nieraz czasu . pozatym w nikonie więcej obiektywów z SWM .A na marginesie , to mam szybkie dziecko i potrzebuje sprawnego autofokusu a w systemie pentaxa to zawsze problem