PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Czubatka i rudzik (chyba) : )

eskimos
30-08-2009, 15:48
To samo miejsce co zawsze : )

1.Czubatka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/2289/dsc1024.jpg)

2. Rudzik

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/3828/dsc0999j.jpg)

Rudzik "nęcony" na metodę a'la Zbysior , niezła zabawa była z komórką , następne idą mysikróliki : )

jurek1906
30-08-2009, 16:42
Ładne , i czubata i rudziki, ale nie podoba mi się sposób nęcenia :(.

eskimos
30-08-2009, 17:34
A co takiego złego w takim sposobie ? Ptaszki tradycyjnie dostały swoją "działkę" za pozowanie : )

U-CUT
30-08-2009, 17:53
A co takiego złego w takim sposobie ? Ptaszki tradycyjnie dostały swoją "działkę" za pozowanie : )
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1434930#post1434930

1 ładna, dwa strzały centralne.

eskimos
30-08-2009, 18:23
My w ornitologii czesto stosujemy stymulacje ale zawsze tak zeby nie naduzywac tego instrumentu. Wiemy o zagrozeniach jakie ono za soba ciągnie. Prosze o zachowanie rozsądku!!!

Aż takiego telefonu nie mam żeby pół dnia bateria wytrzymała granie ptasich melodyjek : )))

Należy uważać i NIE NADUŻYWAĆ stymulacji magnetofonowej!!!!Po pierwsze wydatek energetyczny ptakow na odnalezienie"nawołującego partnera" jest olbrzymi i sikorce moze zabraknąc energii przy ucieczce przed drapieznikiem

Na brak żarcia w polbliżu chyba nie może narzekać cały las , poniedziałki , środy i piątki plus ekstra w dni przesiadywania w czatowni mają uzupełniany zapas nasion wszelakich niezależnie od pory roku i to nie tylko przeze mnie ale też przez nadleśnictwo : )

Samo zas wabienie zwieksza nam koncentracje ptaków na małym obszarze co moze powodowac przyciagniecie drapieznikow

Takie same skutki ma dokarmianie zwierzyny .

Zbysior
30-08-2009, 19:55
Bardzo ładnie i ostro to wyszło:-D.
Nie wiem jak jest z rudzikem ale sikorka a szczególnie ptaki z trzcin dość szybko się orientują co jest grane i odlatują, dłuższe puszczanie im ptasiej muzyki nie miało by sensu bo i tak odlecą lub pójdą w duł trzcin.
Jak wabiłem sikorki to najpierw słuchałem gdzie są a dopiero potem puszczałem śpiew, tak że poszukiwanie przez nie partnera nie wchodziło w grę.
Może nie mam racji ale z tego co zauważyłem to ptaki podlatują raczej z wrodzonej ciekawości niż z zapędów seksualnych, na przykład rokitniczka wychodzi na każdy śpiew, łozówka naśladuje wszystkie ptaki jakie słyszy i gdyby istniał jakiś większy problem z wabieniem dźwiękiem to sama łozówka wykończyła by wszystkie ptaki w pobliżu:-D.

Marian K
30-08-2009, 20:40
Oba bardzo mi się podobają , tylko mam pytanie czy rudzik to młody ,czy "stary".

Rycerz
30-08-2009, 20:43
czubatka świetna i zazdroszczę.

Metody wabienia zawsze pozostają kontrowersyjne. Niektórzy tradycjonaliści nie znosza wabienia głosem i przynetą pokarmową...wola miesiąc czekac pod siatką...inni niecierpliwi ;) ida z kolumnami do lasu ;)
ważne: nie szkodzic i zastanawiac się nad konsekwencjami... ktoś mądry kiedyś powiedział że los zwierząt jest ważniejszy od najlepszej fotografi...

Patrykf
30-08-2009, 20:45
Obydwa bdb.
Rudzik raczej młody.
Czy można wiedzieć jakim szkłem wykonane te zdjęcia?:)

Zbysior
30-08-2009, 21:05
Na pewno młody, jak robiłem swojego trochę nie ostrego to przeczytałem wszystko o rudzikach do czego mogłem się dobrać.

eskimos
30-08-2009, 22:57
Bardzo ładnie i ostro to wyszło:-D.
Nie wiem jak jest z rudzikem ale sikorka a szczególnie ptaki z trzcin dość szybko się orientują co jest grane i odlatują, dłuższe puszczanie im ptasiej muzyki nie miało by sensu bo i tak odlecą lub pójdą w duł trzcin.
Jak wabiłem sikorki to najpierw słuchałem gdzie są a dopiero potem puszczałem śpiew, tak że poszukiwanie przez nie partnera nie wchodziło w grę.
Może nie mam racji ale z tego co zauważyłem to ptaki podlatują raczej z wrodzonej ciekawości niż z zapędów seksualnych, na przykład rokitniczka wychodzi na każdy śpiew, łozówka naśladuje wszystkie ptaki jakie słyszy i gdyby istniał jakiś większy problem z wabieniem dźwiękiem to sama łozówka wykończyła by wszystkie ptaki w pobliżu:-D.

Nie puszczałem głosów sikorek , mam ich aż za dużo i to chyba z każdego rodzaju występującego w Norwegii , jak zajmą się słonecznikiem to już nic ich nie interesuje zwłaszcza sikory ubogie i czarnogłówki , te drugie potrafią wlecieć przez "okno" w czatowni a wylecieć "drzwiami" ( nie używam namiotu zbudowałem szałas z tego co znalazłem w lesie więc trochę dziur ma :) ) puszczałem dźwięk bardziej z ciekawości czy coś się zjawi i po troszę w związku z marudzeniem kobity " zrób zdjęcie rudzika one takie słodkie są " :)

czubatka świetna i zazdroszczę.

Metody wabienia zawsze pozostają kontrowersyjne. Niektórzy tradycjonaliści nie znosza wabienia głosem i przynetą pokarmową...wola miesiąc czekac pod siatką...inni niecierpliwi ;) ida z kolumnami do lasu ;)
ważne: nie szkodzic i zastanawiac się nad konsekwencjami... ktoś mądry kiedyś powiedział że los zwierząt jest ważniejszy od najlepszej fotografi...

Moje zdjęcia nie są aż takie rewelacyjne żeby można było chociaż pomyśleć o jakimś męczeniu zwierzyny ot wysiedziane na plecaku pstryki , ptakom chyba nic nie jest , czasem mam wrażenie że moje posapywania podczas włażenia na górkę są sygnałem dla nich do zbiórki na starym korzeniu : )

Oba bardzo mi się podobają , tylko mam pytanie czy rudzik to młody ,czy "stary".

Koledzy najpewniej mają rację , ja nie jestem jakimś znawcą ale wydaje mi się że młody , jakoś mało "rudy" jest : )

Obydwa bdb.
Rudzik raczej młody.
Czy można wiedzieć jakim szkłem wykonane te zdjęcia?:)

70-200 z TC 1,7 .

Dzięki za komentarze : )

mycza
31-08-2009, 11:03
Obydwa ładne.

lortek
31-08-2009, 12:48
czubatka jest świetna :) jezeli masz tyle sikorek tam to dawaj ich wiecej! :P co do wabienia ptaków głosem to nie wydaje mi się aby je to tak męczyło... :) i czekam na mysikrólika!! :>
pozdrawiam