Zobacz pełną wersję : Jak mądrze wydać cudzą kasę
Witam, pisze tego posta ponieważ czasu mam mało a od przeczytanych testów i opini boli już mnie głowa. Firma dla której pracuje chce zainwestować w sprzęt z którego na co dzień będę mógł korzystać. Kwota - ok 10.000 do max 13.000PLN.
Cel - głównie pogrzeby, stypy i imprezy sponsorowane przez firmę.
Jak na razie wszystkie te zlecenia dawałem radę robić sprzętem ze stopki ale odczuwam brak światła (szczególnie kościoły i kaplice)
Myślałem nad:
- D300 + grip + SB900 + Sigma 24-70mm F2.8 EX DG IF HSM +
Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO
- D300 + grip + SB900 + Tamron AF SP 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) + Tamron AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro + jakieś inne duperele
a może D700 i jakieś inne propozycje??
Info:
Sprzęt nie musi się zwrócić firmie (koszta)
Będę mógł z niego korzystać na co dzień (po pracy także)
Mogę dorzucić coś z własnej kieszeni max 3000PLN
Mogę nim dorabiać (oficjalnie) na pogrzebach w innych zakładach pod warunkiem że nie będę miał u siebie nic do roboty i kasował 7PLN Brutto za zdjęcie (cała kasa dla mnie)
Pytanie:
Jak Wy szanowni forumowicze wydalibyście rozsądnie taką kasę, czekam na ciekawe propozycję i pozdrawiam.
D700 + NIKKOR 24-70.
Sb-600 możesz spoko dalej używać.
Pozdr
D700 + NIKKOR 24-70.
Sb-600 możesz spoko dalej używać.
Pozdr
No ja bym jednak pokusił się i o dłuższe szkło, bo, zważywszy na specyfikę pracy, nie zawsze powinno się podchodzić.
Nie macie tam wolnego etatu? :mrgreen:
OKi, no to jeszcze z kieszeni kolega wyłoży na Tamrona 70-200, bo zważając na specyfikę pracy szybki AF nie jest niezbędny
D700 + NIKKOR 24-70.
Pozdr
Jak dla mnie za bardzo profi, myślałem o czymś bardziej uniwersalnym dla amatora.
S4INT - może coś by się znalazło ale zaczął byś od najbardziej niewdzięcznych zadań, nie pytaj bo na tym forum nie wypada o tym pisać, po około roku dopiero obsługa pogrzebu.
Nie rozumiem, przecież masz taki zestaw dla amatora...
Nie rozumiem, przecież masz taki zestaw dla amatora...
Mam i mi wystarcza, ale mam okazje dokupić parę rzeczy i chciałbym taką okazje wykorzystać. Nie żyje z fotografi, wszystkie zdjęcia z ceremoni pogrzebowych robię w ramach etatu. Chciałbym sobie prace ułatwić (drugie body i jaśniejsze szkła) i dokupić jakieś graty na które normalnie mnie nie stać.
D700 + t28-75 + s/t 70-200 ?
D700 + Sigma 24-70/2.8 HSM (jest w niektórych punktach lepsza od Nikkora, a o połowę bodaj tańsza, po co przepłacać, no chyba że ktoś musi mieć napis NIKON).
jak dasz radę do tego dokupić 50/1.4, to super. Z takim zestawem nie potrzebujesz lampy wg mnie (ja powoli przestaję używać, fotografuję śluby głównie).
Ewentualnie:
D700 + 50/1.4 + 80-200/2.8 AF - ale w takim zestawieniu może Ci brakować szerokiego kąta.
Ewentualnie zamień D700 na D300(s), a za zaoszczędzoną kasę kupisz jeszcze coś szerokiego, np. niepokonaną jak dla mnie Tokinę 11-16/2.8.
I nie bój się, że D700 to "zbyt profi". Robi się tym zdjęcia tak samo, jak D40 czy D300, tyle że masz więcej swobody z ISO.
Chociaż prawdą jest, że szkła są ważniejsze, za dwa lata D700 i tak pójdzie do kosza, a szkła zostaną.
...Sigma 24-70/2.8 HSM (jest w niektórych punktach lepsza od Nikkora, a o połowę bodaj tańsza, po co przepłacać, no chyba że ktoś musi mieć napis NIKON).
Ale teoria...
Ale teoria...
Ale wpis...
Serio, Nikkora byś jednak polecał? Czekam argumentów.
Powiem tylko tyle, że szkła trzymają cenę duuuużo dłużej niż aparaty - weź to pod uwagę, (choć ja jak kupiłem używane d200 za trochę ponad 2k tak wciąż ceny tych modeli z większym przebiegiem trzymają się na poziomie ponad 2k)
Osobiście w takiej sytuacji chyba kupiłbym tańsze body ale za to szkieł nakupił jak wariat niż kupował nowe body i jedno dwa szkła...
Ja też jestem za D300. Różnica w cenie daje kolejne szkiełko (np Tokina AT-X 12-24 f/4.0 Pro DX lub Samyang 8 f/3.5 Asph IF MC Fish-eye + statyw). Czekam na dalsze propozycje.
Ale wpis...
Serio, Nikkora byś jednak polecał? Czekam argumentów.
Jak się ma kasę to Nikkora. Używalne 2.8 - to jest ten argument. Gdyby Sigma miała takie 2.8 jak np. Sigma 150, to ...może NIkkor byłby tańszy. Ale nie ma...Ale już nawet nie o to chodzi, wszystkim mozna robić zdjęcia, ale pisanie że się przepłaca dla samego napisu to chyba lekkie "nadużycie"
A napisz no mi w których to punktach ona jest lepsza od nikkora (poza tym że lżejsza/mniejsza i tańsza)?
Witaj Gacek80
Masz ciężką pracę, zważywszy na specyfikę. Dobrze, że są jej jakieś przyjemne strony - choćby w postaci intencji przeznaczenia sporych środków na rozbudowę zaplecza sprzętowego.
Stojąc przed takim wyborem, próbowałbym odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest niezbędne i wybrałbym mniej, ale możliwie najlepszych elementów.
Sądzę, że D300 jest dobrym wyborem, stwarza większy dystans, "odsuwając" Cię od uroczystości, co sprzyja zachowaniu dyskrecji. Myślę, że jedną z bardziej denerwujących rzeczy podczas takich uroczystości jest błyskanie lampą. Może warto wobec tego zainwestować w jasną i celną szklarnię - np. 35 1,8 (tanie i uniwersalne szkiełko), 85 1,8 ( a może 1,4? Jeśli jest okazja dorwać jedno z najlepszych Nikonowskich szkieł, czemu nie?:-) ) i coś szerszego do wnętrz (Tokina 11-16 na przykład). Jako bonus dorzuciłbym dłuższe tele - np 180 2,8, świetne jakościowo, ale wymagające przyzwyczajenia.
Z taką szklarnią można dać radę.
Oczywiście wszystko przekracza zakładany budżet 13000, ale wspomniałeś o możliwości dorzucenia z własnej kieszeni paru groszy.
Na Sigmę uważałbym (to oczywiście tylko moje zdanie), chyba, że chcesz bawić się w loterię i ew. wysyłkę szkiełka i body do kalibracji.
Tamronowi dałbym spokój...
Jest jeszcze świetny zoom 17-55 2,8, pasujący do D300 i ze względu na szerokość przydatny w takich sytuacjach, które opisujesz.
Pozdrawiam
Pat
Odnośnie polecanego 35 f1.8 - używam od niedawna, kupiłem bez przekonania ale pokochałem od pierwszego użycia i kocham mocniej z każdym kolejnym ;) a kosztuje 1/15 Twojego budżetu, ogólnie polecałbym na szerokim końcu dobry zoom, a na węższych krańcach stałki...
Jeśli byś jeszcze zakładał pracę na dwóch body to mógłbyś rozważyć zamianę D80 na D90 - dla CMOSa