Zobacz pełną wersję : D50 ocieplenie zdjęć
jar77jar
06-10-2006, 12:18
Czy jest w d50 opcja ocieplenia zdjęć. Od razu napisze że nie chodzi mi o WB. Czy jestm skazany na filtr np. bursztynowy lub prace w PS. Dzieki
Shooting menu > Optimize image > Custom > Color mode > Adobe RGB (II)
żółto-czarny
06-10-2006, 12:38
I to wystarczy? Przy każdym świetle? :-?
Jednemu wystarczy, drugiemu nie wystarczy - ale "cieplej" będzie na pewno.
Jak to nie pomoże, to ew. można jeszcze:
Shooting menu > Optimize image > Custom > Hue adjustment > -9 stopni
a to dziwne... bo mi sie wydawalo ze w adobeRGB kolory sa blade, no ale pewnie sie myle.
a to dziwne... bo mi sie wydawalo ze w adobeRGB kolory sa blade, no ale pewnie sie myle.
Ładnie to tak nie wierzyć forumowiczowi?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/ocieplenie.jpg)
ja wierze! tylko jak sam sprawdzalem to bylo calkiem odwrotnie :) sprawdze jeszcze raz.
R, bo układ jest taki, że jeżeli np. w windozie (która natywnie chodzi w sRGB) otworzysz jpeg zrobiony w Adobe RGB to będzie totalna kicha. Musisz w PS [ctrl+shift+K] ustawić aktywny profil na Adobe RGB, i dopiero otworzyć zdjęcie - wtedy kolorki wyjdą jak z bajencji. Istotne jest również, by w razie zapodawania takiego zdjęcia do netu skonwertować profil na sRGB, bo w przeciwnym razie znowu wyjdą totalnie wyprane kolory.
no i wszystko jasne... thx.
jar77jar
06-10-2006, 21:36
dzieki za inf. i to wyczerpujaca
tomhagen
08-12-2006, 17:20
a jak uzyskać takie kolory jak w olympusach? może jakos modyfikować krzywe? macie jakies patenty?
a jak uzyskać takie kolory jak w olympusach? może jakos modyfikować krzywe? macie jakies patenty?
A jakie kolory sa w Olympusach?
wstaw zdjęcie olympusie, to będziemy mądrzejsi ;)
sprocket
09-12-2006, 03:50
Widze ze czornyj zna sie na rzeczy wiec skorzystam i zapytam - a jak bys ustawil D50 by bylo jak najbardziej ostro, dosc kontrastowo i b. cieplo ?
dzieki z gory za odpowiedz
tomhagen
09-12-2006, 04:40
Stig -aż mie sie mientkie nogi robiom jak mam z Tobą dyskutować, bo chyba nikomu jeszcze to nie wyszlo na dobre (znaczy nie poczuł się lepiej) :), ale co tam, jak zebrać baty to od kogoś z autorytetem. wracając do sprawy kolorów z oliego -chociażby takie jak na tym foto http://www.obiektywni.pl/upload/real/10/47294_203856.jpg jak zapewnia autor - bez obróbki, jedynie odszumiane. poza tym nie sądze zeby kazde zdjecie wymagalo poprawki skoro podobno to główna zaleta tej marki a i nikt nic nie wspomina o żadnym postprocessingu.
Stig -aż mie sie mientkie nogi robiom jak mam z Tobą dyskutować, bo chyba nikomu jeszcze to nie wyszlo na dobre (znaczy nie poczuł się lepiej) :) Nie demonizuj, prosze. :) Nikt normalny nie czuje sie zle po dyskusji ze mna... ;)
wracając do sprawy kolorów z oliego -chociażby takie jak na tym foto http://www.obiektywni.pl/upload/real/10/47294_203856.jpg jak zapewnia autor - bez obróbki, jedynie odszumiane. Nie widze tutaj nic szczegolnego. Ot -- ciepla kolorystyka. Na moje to to zdjecie nie ma po prostu dobrze dobranego balansu bieli i przy okazji trafilo rowniez na tego typu swiatlo -- stad ten efekt. Jesli te aparaty robia tak same z siebie -- to raczej porazka. Bo przeciez nie do kazdego zdjecia i w kazdej sytuacji cos takiego pasuje. A do uzyskania w Nikonie -- zaden problem. Pogmeranie troche w samych ustawieniach puszki (jesli robisz w JPGach) lub ruszenie dwoch suwaczkow w sofcie (jesli robisz w NEFach).
Zreszta -- zeby dobrze zrozumiec roznice (bo moze faktycznie tkwi w czyms innym i tylko ja odbieram to jako roznice w temperaturze kolorow), trzeba by porownac dwa rozne aparaty w tej samej sytuacji.
tomhagen
09-12-2006, 17:36
czesc. dzięki stig - wybiłeś mi tego olympusa z głowy, bo faktycznie masz rację, nie do każdej sytuacjii to pasuje. poza tym ja robie tylko w nefach, i jak dotąd nie stosowałem żadnych korekt po konwersjii na jpg -wszystko w odbywało sie w nefie. rzeczywiscie, kidy poprawiam troszkę w PSie higlights/shadows oraz contrast, efekt jest dokładnie taki jak zamierzałem - do wglądu 2 ostatnie zdjecia w moim wątku o Irlandii.
P.S jak mnie jeszcze kiedyś najdą głupie myśli z cyklu: "a czemu ten aparat robi takie ładne zdjęcią, a muj nikon nie" to na pewno przyjde do Ciebie po uleczającą porade ;) Pozdrawiam
Ciekawy watek. Dodaje do ulubionych,
sprocket
10-12-2006, 02:12
Bo to jedyny watek ostatnio co ma sens byc watkiem prawdziwego fociaza;) ja osobiscie stwierdzilem ze ustawienie programu krajobraz daje swietny jak dla mnie efekt na zdjeciach od ostrosci po kontrast i kolor dlatego mysle sobie co poprzestawiac w ustawieniach by miec to samo na PSAM
A ja się cieszę, że mam stare matryce LCD. Przynajmniej i tak ładnych kolorów nie zobaczę ;-)