PDA

Zobacz pełną wersję : EIZO CG241W czy CG242W?

wpkx
30-08-2009, 13:54
Panie i Panowie - doradźcie - który z nich i dlaczego?

Różnica w cenie nie jest duża i chętnie dopłacę, jeśli mi to uzasadnicie.
Wyczytałem, że 242 nie jest następcą 241 i oba będą oferowane równolegle. Gdzieniegdzie napisali też, że 242 jest bardziej pod video...
Mnie video niezbyt interesuje, robię tylko zdjęcia.
Z opisu wynika, że 242 ma troszkę lepsze parametry i do zdjęć powinien być lepszy - ale nie mnie o tym wyrokować na tym etapie. Zakup na ładnych kilka lat, więc nie chciałbym mieć dylematu, że źle wybrałem kosztem kilkuset zł.

I jak jest z martwymi pixelami w EIZO?
Uważam, że swój tegoroczny limit takich pixeli już wyczerpałem - D700, którego nie potrafią zmapować na Podstępu i ostatnio HP LP2475w, który oddaję ze stratą jako "rozpakowany", na rzecz czegoś naprawdę porządnego (EIZO).

oem
31-08-2009, 17:19
Kupiłem S2431W, użytkuję intensywnie od niemal roku i żaden piksel jeszcze nie zdechł :)

raptor88
02-09-2009, 13:05
Wg osób z tego forum, różnice są chyba znikome. Była to raczej kwestia "odświeżenia" oferty, żeby nie było że jest zastój. Już sam CG241W jest na tyle dopracowany, że nie za bardzo jest co w nim poprawiać. Dodatkowo, CG242W pojawił się i zaraz zniknie i będzie nie do kupienia. Pojawia się za to wersja CG243 ale na matrycy IPS a nie PVA ( 241/242 ). CG242 zniknie, ale 241 i 243 będą przez jakiś czas dostępne równocześnie.

Piksele niby tak samo jak w innych firmach, ale podobno jeśli wyskoczy Ci gdzieś w centrum, to Alstor jest skłonny wymienić na nowy model.