Zobacz pełną wersję : Co dokupić do body D50 ??
Witam.
Przede wszystkim witam wszystkich.
Postanowiłem kupić D50, trafiłem na Wasze forum, które kilka dni czytam, ale jestem jeszcze zielony.
Znalzłem body za 1766 PLN i teraz pytanie czy kupić zestaw 18-55 i 55-200 czy na razie 18-70 i potem dokupić jakiś tele?
Wiem, że kitowe szkła nie są najlepsze i właśnie nie wiem czy nie lepiej zainwestować w 18-70.
Chyba, ze gra jest nie warta świeczki??
Kolejne pytanie to jaka karta?
1 - 2 GB ?
Jaka torba - proszę o nazwy bo będę kupował wysyłkowo (tak zeby się w przyszłosci zmieścił aprat + 2 obiektywy).
Za wszystko chciałbym się zmieścić w okolicach 3 tys.
Pozdrawiam.
brzezior
06-10-2006, 13:05
1. 18-70 (chyba dostane medal za promowanie tego szkla):o) - około 1050PLN
2. Dwie karty po 1GB - PRETEC 133x (kosztują około 120PLN za sztuke). Moge też spokojnie polecić niebieskie KINGSTONY - mam dwa, od półtora roku i są bez zarzutu. Lepiej dwie karty, bo karta zawsze może "zdechnąć".
3. Lowepro - firma zdecydowanie godna polecenia. Tylko się zastanów: torba, czy plecak. jeżeli śluby, wesela i imprezy - torba. Ale jeżeli używasz aparatu chodząc po lesie, górach, czy innych terenach - to zdecydowanie plecak (Lowepro treker, albo mini treker - ~200-350PLN). Może być też Tamrac. Przy wyborze, oprócz miejsca na dwa obiektywy radzę przewidzieć miejsce na lampę, databank, ładowarki inne niezbędne śmiecie. Myśle, że w 90% przypadków przy zakupie pierwszej torby/plecaka, kupuję się za małą.
No to tyle miałem do powiedzenia.
Skoro kilka dni czytasz forum to napewno wiesz już jakie są różnice pomiędzy szkłami które wymieniłeś.
Temat wałkowany był już razy xxxxx.
Wszystko zależy jakim budżetem dysponujesz i co chcesz uwieczniać,
Jaka karta? - taka na jaką Cię stać zastanów się nad opcją 2x1GB
Jaka torba? - idz do najblizszego sklepu foto i popatrz jak to wygląda, jakie są przegródki czy są regulowane itp. jak obejrzysz kilka toreb, przymierzysz do siebie to zobaczysz jaka Ci odpowiada.Z firm to np: Lovepro
W sumie to jest problem z jednoznacznym stwierdzeniem co jakie jest.
NA temat kitu 18-55-200 niewiele znalazłem.
Wpadł mi w ręce test
Tamron AF 28-75 mm f/2.8 SP XR Di LD Aspherical (IF)
Mam małe pojęcie ale jak duża różnica pomiędzy 18 a 28 ??
Bo f/2.8 przemawia na korzyść tamrona.
december
06-10-2006, 14:55
18 to zdecydowanie szerszy kąt, od 28, poprzeliczeniu na cyfrę (x1.5 w przypadku nikona ) otrzymujesz odpowiednio 27 i 42 . Jeżeli lubisz krajobrazy, pejzaże, panoramy itp to 18 jest wskazana,. Tamron jest jasny ale ja chyba zdecydował bym się na 18-70 nikona, a potem na jakieś 70 - 300 i masz olbrzymi zakres ogniskowych. ale to jest opcja dla nie wymagających, bo zawodowcy z reguły focą stałkami, lub drogimi zoomami.
Na szybko znalazłem coś takiego:
http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty//aparaty/slownik.php?wybranaLitera=O&szukaj=&id=210&PHPSESSID=af073238b0e0255250d9813989169e2b
W tamronie może Ci brakować szerokiego kąta, ale da się z tym żyć, chyba że dokupisz jeszcze coś szerszego
do tego tamrona.
Ok.
Znalazłem jeszcze na allegro:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=130861979
D70 + 18-70 + karta 1GB na gwaancji - 3 koła.
Ja za nowy zestaw z D50 liczyłem 2900.
Jak sprawdzić aparat (bo auta to umiem)
I lepiej nowy D50 czy używany D70s
No i następna to nowy zestaw z D70 za 3200.
A o D70 i D70s to ja nic nie wiem.
Jaka jest różnica i czy się opłaca.
18-70 ! Potem w miarę potrzeb dokupisz coś dłuższego lub jakąś stałkę.
Karta 1Gb na początek wystarczy.
Torbę polecam Lowepro nova 2.