Zobacz pełną wersję : plener i lama błyskowa.....
Tak wiem że temat jest już omawiany itd itp... jednak pojawia się coraz nowszy sprzęt i sposoby jego wykorzystywania przez członków forum są coraz ciekawsze dlatego zdecydowałem się na zadanie pytania: Jak ustawić lampę (sb900) przy robieniu imprez plenerowych mam na myśli grill pod gołym niebem (imprezy dla sponsorów) najczęściej ustawiam lampę na wprost z dyfuzorem lub wysuwam białą mini blędę z lampy i tyle... czy są jakieś ciekawsze sposoby by te zdjęcia były ciekawiej naświetlone szczególnie drugi plan? Mam jeszcze jedno pytanie przy temacie pleneru i lampy. W bardzo silnym słońcu doświetlam lampą by zredukować cienie tzn. lampa na -2 i aparat w ustawieniu A. Jego skutki są różne szczególne przepalanie zdarzają się często. czy ktoś stosuje lampę w plenerze, czy jakaś podpowiedzi co do ustawień...
Tak wiem że temat jest już omawiany itd itp... jednak pojawia się coraz nowszy sprzęt i sposoby jego wykorzystywania przez członków forum są coraz ciekawsze dlatego zdecydowałem się na zadanie pytania: Jak ustawić lampę (sb900) przy robieniu imprez plenerowych mam na myśli grill pod gołym niebem (imprezy dla sponsorów) najczęściej ustawiam lampę na wprost z dyfuzorem lub wysuwam białą mini blędę z lampy i tyle... czy są jakieś ciekawsze sposoby by te zdjęcia były ciekawiej naświetlone szczególnie drugi plan? Mam jeszcze jedno pytanie przy temacie pleneru i lampy. W bardzo silnym słońcu doświetlam lampą by zredukować cienie tzn. lampa na -2 i aparat w ustawieniu A. Jego skutki są różne szczególne przepalanie zdarzają się często. czy ktoś stosuje lampę w plenerze, czy jakaś podpowiedzi co do ustawień...
Ustaw ją gdzieś bardziej z boku na statywie, nie na wprost jak do tej pory robiłeś. Odpalaj zdalnie np. w CLS, tak jednak by lampa w body nie brała udziału w ekspozycji. Lampa zdalna w trybie manual.
Co do ustawienia itp. to musisz pokombinować metodą prób i błędów, generalnie robi się tak, że ustawia ekspozycję na daną scenę (jej tło)z lekkim niedoświetlenem, a np. osoby na pierwszym planie właśnie oświetla lampą.
Tu masz wiele na ten temat:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69089
dzięki za odpowiedź. Kiedyś na imprezie wieczornej chciałem spróbować CLS - jednak te imprezy są najczyściej ostro zakrapiane. Dlatego pozostawienie sprzętu po za zasięgiem reki to ryzyko... drugi powód to ze należy się poruszać miedzy gośćmi...
marszull
02-09-2009, 11:31
apropos ryzyka, kup sobie powertape (tasma uzywana przez obsluge planow filmowychm, zdjeciowych, koncertow itd) i oklejaj wszystko co sie da zniszczyc :-)
robilem kiedys zdjecia na dyskotece, gdzie musialem uzyc lamp studyjnych. Staly na statywach, a statywy przyklejone supertasma gdzie tam sie dalo je przyklejic, kable do podlogi i po zdjeciach zadnych zniszczen ;-). A podejrzewam ze bez tej tasmy to lampy by sie przewracaly po kilka razy ;-)
sokrates
02-09-2009, 12:00
ustaw pomiar matrycowy - tak tak, ustaw tą wstrętną matrycę, lampa w trybie BL z korektą na - i metodą prób i błędów dojdziesz do zamierzonego efektu.
Łukasz F.
02-09-2009, 12:42
http://www.flickr.com/groups/nikoncls/pool/page1/
W trybie manualnym rób pomiar na tło/drugi plan.
Lampę w manualu ustaw w odległości wynikającej z wskazań wewnętrznego kalkulatora (parametry: ISO, przysłona, ogniskowa + strata światła na medium dyfuzyjnym).