Zobacz pełną wersję : Zamiana kit-u na podobną ogniskową tylko 2,8
Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu obiektywu. Obecnie posiadam N 18-105 3,5-5,6. Jak jest dobre światło to potrafi zrobić dobrą fotkę. I pwracając do pytania, czy zamienić obecny na Tamrona 28-70 2,8 lub tamron 70-200 2,8? Nie wiem jakoś Sigmy mają kiepskie opinie, chyba wszystko już przeczytałem co możliwe o nich. Kolejne pytanie to wykonanie Tamrona. Nie miałek go w ręku. Czy wykonanie jest na podobnym poziomie co mój kit? I jak z AF. Jest wolniejszy niż mój obecny. Bo jeśli nie to dla mnie nie będzie to słaba jakość. Jeszcze jedno pytanie, będę musiał kupić przez internet i tu trochę się obawaim, nie będę mógł go przetestować, a szkoda wysyłać od razu do serwisu, zwłaszcza, że opinie o Tamronowskim serwisie są takie sobie. Proszę o pomoc, bo potrzebuję kupić w miarę szybko, szykuje mi się super wycieczka do Barcelony z meczykiem włącznie. Wielkie dzięki za poważne potraktowanie mojej prośby.
Photoartbox
30-08-2009, 11:12
Napisz jeszcze jaka masz puszke, bedzie latwiej cos powiedziec. Jesli chcesz zastapic 18-105 to raczej na dole cos z zakresu 17-50 a nie 28-xx Obawiam sie, ze moze Ci brakowac tych kilku mm na szerokim koncu. Troche tez nie rozumiem, jak chcesz zastapic 18-105 takim obiektywem jak 70-200, to przeciez juz typowe tele i nie nadaje sie do ciaglego uzytkowania. Na mecz oczywiscie lepszy bylby 70-200, ale np w mieszkaniu....
I o budżecie coś napisz...
Sorki mam D80 budżet to 3000 zł.
I małe sprostowanie jeśli by padło na 70-200 to obecny kit byłby uzupełnieniem ogniskowej, czy 17-50 nie będzie za krótki do portreciku?
I małe sprostowanie jeśli by padło na 70-200 to obecny kit byłby uzupełnieniem ogniskowej, czy 17-50 nie będzie za krótki do portreciku?
Do 90% portretów twarzy i popiersia za krótki. Minimum 58mm.
Tak jak pisałem, zapytam czy nie bać zakupów przez internet? Nie będę mógł wypróbować szkiełka. Macie jakieś doświadczenia z zakupami przez neta?
wasilewk
30-08-2009, 22:30
Tak jak pisałem, zapytam czy nie bać zakupów przez internet? Nie będę mógł wypróbować szkiełka. Macie jakieś doświadczenia z zakupami przez neta?
Ja kupiłem D700 + N24-70/2.8 przez NET - kwestia zaufania do sprzedającego.
Jak kupisz w Imfoto - to możesz brać w ciemno.
Pzdr.
Przecież w necie możesz w ciągu 10 dni odstąpić od umowy, czyli odesłac im bez podania przyczyn. TO nawet lepsze niż w normalnym sklepie, bo tam zawsze mogą się wypiąć na zwrot, a przecież wszystkiego nie przetestujesz w sklepie. Tylko wybierz jakiś sprawdzony sklep w sieci.
Co do Tamrona, to wydaje mi się że jednak dużo lepiej jest wykonany niż kity.
Pozdr
Im więcej czytam tym więcej niepweności jaki obiektyw mam wybrać. Mam 3 kandydatów:
Tamron 90 2,8
Tamron 28-70 2,8
Tamron 70-200 2,8
Przeważnie powyższe szkła wypadają lepiej od Sigmy, ona natomiast wydaje sie miec lepszy serwis (oby nie był mi potrzebny), myślę, że moje zakłopotanie wynika z tego, że do końca nie wiem do czego w 100% ma mis służyć, krajobraz, portret, trochę ruchu? Ta 90 wygląda też całkiem dobrze, chodzi mi o zjęcia. Czy tylko portret to jej zastosowanie, jak to w innych kategoriach wygląda, czy to wąska specjalizacja obiektywu?
Photoartbox
31-08-2009, 06:38
Tamron 90, to szklo makro, a nie typowa portretowka. Oczywiscie mozna nim robic portrety, ale na pewno nie jest to szklo do uniwersalnego zastosowania. Po cropie masz kat widzenia odpowiadajacy ogniskowej 135mm, to dosyc dlugo, oraz taki sobie AF (napewno nie do sportu). A o reszcie, juz pisalismy.
Życie jest fajne myślałem o tamronie, a padło na tokinę 50-135 2,8. W przyszłym tygodniu myślę, że już będę ją miał :)
Photoartbox
01-09-2009, 06:32
Życie jest fajne myślałem o tamronie, a padło na tokinę 50-135 2,8. W przyszłym tygodniu myślę, że już będę ją miał :)
Szklo niezle, ale do sportu, to troche zbyt wolny AF. Nie zeby nie dalo sie zdjec robic, ale w tym segmecie jest Sigma 50-150/2.8 z superszybkim AF. Mialem ja i dlatego polecam, bo szklo bardzo zacne.
Myślę, że to dobry wybór i będziesz zadowolony. Lekkie (w porównaniu z 70-200) i uniwersalne szkło, pancernie wykonane.
Miłego pstrykania, pozdrów ducha Gaudiego w Barcelonie ;-)
Pat
A ta Tokina to zamiast kita?
Pytam ponieważ jeśli to ma być tylko Tokina to zacznie z czasem brakować czegoś u dołu.
Panowie, wyrazajcie sie jasniej na temat tych obiektywow, ktore chcecie zmienic. Po co ktos ma ciagle dopytywac o jaki konkretnie obiektyw chodzi? Poza tym zaden z tych obiektywow nie jest "kitem". KIT to sprzedawany zestaw -- czyli aparat + obiektyw. Kiedy na rynku byl tylko D70 kit (czyli D70 + N 18-70), to mialo to jeszcze sens, bo kazdy wiedzial, ze chodzi o ten obiektyw (ale nawet wtedy nie okreslano tego kitem, tylko obiektywem kitowym, jesli pisano o samym obiektywie).
Wszystko fajnie z tą Tokiną, chcialem ją zamówić w dwóch sklepach i jej nie mają, a dostawcy nie wiedzą kiedy będzie :/ Szkoda, zależy mi na czasie. Może ktoś może podpowie, gdzie mogę ją dostać, bo w każdym e-sklepie w ofercie jest wszystko, gożej z dostępnością.
Photoartbox
02-09-2009, 05:40
Gorzej, to bedzie jak wpadnie tu ekonet ;) Ten obiektyw zostal juz jakis czas temu wycofany z produkcji, wiec na nowe dostawy raczej bym nie liczyl.