PDA

Zobacz pełną wersję : SB900 - nie działa i miga a czerwono

Rajczakowski
30-08-2009, 01:54
Witojcie!
Od razu sorry, jeżeli się powtarza, ale przejrzałem "szukanie" i nie znalazłem... albo po prostu szukać nie umiem ;-)

JEST PROBLEM!
Sb900 zrobiła na ślubie dużo zdjeć (głównie z odbicia) i w pewnym momencie przestała działać. Nie można jej włączyć, lampka gotowości miga, aparat nie reaguje jezeli jest na nim lampa, dopiero jak ją zdjąlem spust zaczyna dzialać. na wyswietlaczu sabinki nie ma nic. Po wujęciu baterii i zalozeniu znowu.. bez zmian... ciągle miga i nie reaguje na zaden bodziec zewętrzny. CO ZROBIĆ? miał ktoś tak? HILFE!!!

Barykada
30-08-2009, 03:19
1. zmieniałeś opcje wyłącznika termicznego?
2. sprawdź z inną marką akumulatorków/baterii
3. sprawdź czy wewnątrz nie rozlały się baterie, czy styki są czyste
4. gdy włączasz lampę słychać charakterystyczny dźwięk oddalania i przybliżania palnika (zoom)?
5. gdy lampa jest odłączona możesz wyzwolić flesz naciskając czerwony przycisk błysku?

Rajczakowski
30-08-2009, 03:25
wkładałem energizery i duracele... przy zamknieciu klapki odrazu zaczyna migać. teraz jak w pokoju jest cicho, slysze, ze razem z rozpoczęciem migania sluchać krotki sygnal dzwiekowy, typu "plim plom" ;-) baterie nie wylaly, styki ok./ ustawienie termometra seryjne. podejrzewam awarię elektroniki lub palnika. Jezeli do poniedziałku nie wyniknie jakaś sugestia od Was szanowni użytkownicy... będę musiał spędzić długie godziny próbując dodzwonić się do serwisu (a tam i tak pewnie się nic nie dowiem - ale lampa na gwarancji)

Barykada
30-08-2009, 03:33
spróbuj zresetować lampę dwoma przyciskami,
Co konkretnie zaczyna migać? jak ma się sprawa z czerwonym przyciskiem, spójrz czy przy włączaniu palnik rusza się do przodu lub do tyłu. Przeczyść styki w body jak i w lampie. Gdy włączasz lampę bez podłączenia do aparatu wyświetla się coś?

Rajczakowski
30-08-2009, 03:40
no pisalem juz, że nic sie nie rusza, nic nie reaguje, guziki "reset" nic nie robią. Miga guzik "test/ready". nic sie nie dzieje nie wazne czy lampa jest na body czy luzem. ITS DEAD. ;-(

Barykada
30-08-2009, 03:42
Jeżeli miga a po naciśnięciu nie wyzwala błysku to elektronika. Możesz jeszcze spróbować wgrać uaktualnienie softa do nowej wersji (rozwiązano problemy z niektórymi korpusami dxxx - nie pamiętam dokładnie co i jak) ale to szansa ok 10%, że się uda :) zostaje serwisowanie

Przykro mi

Rajczakowski
30-08-2009, 03:45
wgralem dawno już... bo dziwnie przepalała... teraz naswietlala OK... poki nie przestala naswietlac wcale hehe (z czego ja sie smieje ;-( )

Tomeqp
31-08-2009, 10:07
Nie chcę straszyć, ale słyszałem, że poprzez zmianę softu traci się gwarancję. Wie ktoś jak z tym jest?

ekonet
31-08-2009, 10:11
Nie chcę straszyć, ale słyszałem, że poprzez zmianę softu traci się gwarancję. Wie ktoś jak z tym jest?
Bajki. Przecież nowe oprogramowanie jest zalecane przez Nikona i dostępne na stronie firmowej.

Barykada
31-08-2009, 10:54
Dokładnie :)

docxxx
31-08-2009, 11:51
Nie mozna stracic gwarancji, jesli to PRODUCENT udostepnia soft. Przeciez to byloby bez sensu: oto macie owoc pracy naszych inzynierow, ale nie sciagajcie i nie wgrywajcie, bo stracicie gwarancje.

Rajczakowski
01-09-2009, 01:39
dookładnie! Pan w serwisie powiedział, że to nie jest problem.
Tylko mam mały zonk... czy w waszych pudełkach z SB900 macie druk karty garancyjnej? Bo ja mam tylklo instrukcję i ksiązeczkę z fotkami.. w sb800 mam jeszcze kilka ksiązeczek, ale tez nie ma druku gwarancji (mam tylko gwarancje wystawioną przez sklep w ktorym kuplem sb800 na ich wlasnym druku)... przy aparatach normalnie mam taki druczzek, ale przy lampach ni mo... Macie czy nie macie? moze wystarczy serwisowi faktura ze sklepu w ktorym to kupilem? a ze sklep znany i lubiany, to moze przez nich załatwić, a nie wysylac osobiście?

Barykada
01-09-2009, 10:36
mam druk międzynarodowej gwarancji dodanej do lampy ;)

nie radzę załatwiać przez sklep bo wychodzą z tego cyrki a czekasz 2x dłużej niż powinieneś ;)

McSimus
02-09-2009, 14:52
sabinka od Sławka i wszystkie papiery OK, sorry

szada
09-09-2009, 14:21
Mam ten sam problem z sb800 i też musze wysłac do serwisu. Jak jest gwarancja miedzynarodowa, to nie lepiej wysłac do czach albo niemiec? bo slyszalam, że tam to idzie wszystko sprawniej i lepsza obsługa jest niż w Warszawskim serwisie - korzystaliście z serwisów innych krajów?

ThomasVoland
09-09-2009, 16:04
W temacie o d5000 pisali, że wysyłka DHLem do Niemiec to 800 zł (nie wiem ile w tym prawdy). Ale można by to ominąć wysyłając normalnie znajomemu w Niemczech, a później dhlem jako wysyłka krajowa