PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom vs Camera Raw: gdzie wywoływać

grzes73
29-08-2009, 12:27
Jakie są właściwie różnice między wywoływaniem raw w tych aplikacjach? Czy warto dołożyć i zakupić Lightrooma czy też Camera Raw sprawdzi się równie dobrze?

stig
29-08-2009, 13:08
Jakie są właściwie różnice między wywoływaniem raw w tych aplikacjach? Czy warto dołożyć i zakupić Lightrooma czy też Camera Raw sprawdzi się równie dobrze?To zalezy od Twoich preferencji -- sciagnij wersje testowe, sprawdz i sam zdecyduj. Ja wybralbym CameraRAW, bo mnogosc niepotrzebnych mi opcji w LR powoduje jak dla mnie za duzy balagan, i praca z LR jest (IMHO) zdecydowanie wolniejsza. Niemniej aktualnie nie pracuje ani w jednym ani w drugim. Efekty koncowe odstaja za bardzo od moich oczekiwan.

grzes73
29-08-2009, 13:13
to co w takim razie polecasz?

stig
29-08-2009, 13:14
To, co bedzie Ci pasowalo. Sciagnij triale, pobaw sie i zdecyduj.

grzegorzant
15-09-2009, 19:51
że pociągnę :)
wie ktoś z szanownych kol., czy w ACR jest odpowiednik np. Adjust Saturation by dragging in the photo czy jakoś tak :)
chodzi o to, że w LR jest możliwość najechania z daną korekcją na konkretny punkt na zdjęciu i tam pojawia sie suwak do tejże korekcji.
Nie wiem jak jest w ACR, a wydaje mi sie jakbym kiedys widział w jakimś tutku coś na ten właśnie temat.
pozdro

mad_mark
15-09-2009, 19:54
grzegorzant (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2243), takie cos masz na pewno w pracy nad jpeg w ps4 po zastosowaniu adj. layer -bw conversion.

grzegorzant
15-09-2009, 21:25
fakt - jest też przy saturacji i krzywych. Dzięki :)
Szkoda jednak, że nie można tego petentu zastosować przy rawach.
pozdro

mad_mark
16-09-2009, 02:50
grzegorzant (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2243), wierzyc albo ale ta sprawa nie dawala mi spokoju, pamietam ze gdzies widzialem ze mozna takie regulacje robic na RAWach i nagle olsnienie:) w acr przechodzisz do zakladki HSL, zaznaczasz 'convert to grayscale' i z panelu nad zdjeciem wybierasz 'target adjustment tool' (T). i jezdzisz po zdjeciu ;)

grzegorzant
16-09-2009, 08:54
faktycznie działa :)
i to nie tylko przy BW
dzięki za podpowiedź
pozdro

mikkay
16-09-2009, 09:43
Zainteresuj się jeszcze Capture One.

grzegorzant
16-09-2009, 14:38
juz go przerabiallem

terpsych
16-09-2009, 17:33
CNX2- najlepiej woła rawy.. potem photoshop jeśli kasa jest.

T.

Lesiu83
16-09-2009, 22:42
podłącze się do tematu czy dla amatora będzie lepszy ACR czy NX2 ? Dopiero zaczynam zabawę z rawami i żadnego z tych programów nie znam ... który będzie łatwiejszy do przyswojenia ? Miałem Lightrooma ale kompletnie się w nim nie odnalazłem ....

pacyf
16-09-2009, 22:56
podłącze się do tematu czy dla amatora będzie lepszy ACR czy NX2 ? Dopiero zaczynam zabawę z rawami i żadnego z tych programów nie znam ... który będzie łatwiejszy do przyswojenia ? Miałem Lightrooma ale kompletnie się w nim nie odnalazłem ....

Jeśli w LR się nie odnalazłeś to "interfejs" NX2 będzie dla Ciebie sporym wyzwaniem :)
Na ACR trzeba wydać sporo kasy, nie jestem przekonany do sensu takiego wydatku jeśli nie zarabiasz tym na chleb.
Proponuje wrócić do LR i poświęcić mu trochę więcej czasu.

Pozdrawiam
Łukasz Szeląg

Lesiu83
16-09-2009, 23:29
mam Trial NX2 i wydaje mi się ze jest prostszy do wołania raw ... i jakby kolory były fajniejsze ..

jot
17-09-2009, 11:30
bo NX2 obsługuje profile kolorów z nikonów najlepiej.. Ale w LR masz przecież opcję zmiany profilu..
Moim zdaniem LR to najlepszy (najprostszy) program do obróbki foto.. No chyba, że masz zamiar stosować zaawansowaną obróbkę to CR i PS