Zobacz pełną wersję : 18-70 vs 18-200 czyli z cyklu co wybrać?
Zbychu67
05-10-2006, 22:38
Który z nich warto wybrać?
Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3,5-4,5G IF-ED czy Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED
Pytanie dotyczy obiektywu na sytuacje różne / uniwersalnego (imprezy rodzinne, wycieczki, wakacje itp).
18-200 jest bardziej uniwersalne ale czy duży zakres nie odbija sie na jakości obrazu?
Bardzo proszę o opinie
Pozdrawiam
Zbychu
jakosc zblizona, vr-ka duzo bardziej uniwersalna... jak mialem to bylem zadowolony :) na fotki 'u cioci na imieninach' w sam raz :) a wieczorem jak zapomnisz statywu tez da rade cos zrobic :)
Pomimo dużego zakresu 18-200 zbiera dobre opinie
Sa taki chwile że chciałbym mieć to szkło bo
1 Ma fajny zakres, i nie trzeba cały czas zmieniać obiektywów
2 VR
3 Tylko ta cena!!!
Oczywiscie, ze jesli cena nie stanowi problemu, to znacznie lepszy jest 18-200 VR !
Jak dla mnie nawet cena bylaby do przelkniecia (~2800 PLZ) !
Problem w tym, ze ni cholere nie mozna go dostac w normalnej cenie !
Czy naprawde NIKT nie wie, kiedy normalnie bedzie mozna go nabyc ?!
Pozdrawiam
Zbychu67
08-10-2006, 21:33
Przy "odrobinie" szczęścia może uda mi się w czwartek zrobić nimi kilka fotek.
W domu się nad nimi popastwie i zobaczymy ...
Zbychu
A jednak zaczalem watpic !
Czy 18-200 VR, czy 18-70 + 70-300 VR ?!
Tego ostatniego nikt chyba jeszcze w rekach nie mial,
ale czy znajde gdzies dokladne porownania ostrosci i odwzorowania barw,
pomiedzy tymi dwoma pierwszymi, dla zakresu - 18-70 ?!
Pozdrawiam
http://www.pbase.com/kevin_lee/kit_vr
tu masz porównianie obu tych szkieł, jak dla mnie nie ma różnicy w jakości jednak 18-200 jest dla mnie zbyt drogi, jego cena jest sporo zawyżona.
Zbychu67
16-10-2006, 11:56
Dzięki :)
Niestety ciągły brak czasu uniemożliwił mi poznęcanie sie nad 18-200 i efektami tegoż. Patrząc na to co w internecie można znależść to na moje potrzeby jest OK.
Na razie cena jest skuteczną barierą, ale gdy uciułam to i ona zniknie. A może Nikon mi w tym pomoże obniżając cenę?:rolleyes:
Nikon dał na to szkło (18-200) niską cenę, tylko cholerni spekulanci i zbyt duży popyt wyj...ły ją w kosmos. IMHO to szkiełko jest warte ze dwa i pół strzała i pewnego pięknego dnia będzie za tyle do dostania, a na razie cena jest chorawa.
Zdecydowanie polecam to szkło - oczywiście nie ma porównania z obiektywami z wyższej półki np. 17-55 f/2.8 czy 70-200 f/2.8 VR czy też ze stałkami, jednak w tym zakresie ogniskowej jest bezkonkurencyjne !
sprocket
16-10-2006, 17:31
Wlasnie kupilem to szklo tzn 18-200VR, w nikon.ca kosztuje teraz 900dol can. wiec w polsce jest duzo zawyzona ta cena.
Pod wzgledem jakosci super - mechanika i VR poezja,dodam ze ten zakres 27-300 (18-200) nie zmusza do wymiany szkiel a wady..... :)
ciemny na koncu i nie razi super ostroscia ale wiadome to bylo dla mnie od poczatku.
Też polecam 18-200. Zaraz po zakupie i po pierwszych fotkach miałem trochę wątpliwości co do niego, ale stwierdziłem że, fotki z 18-70 nie sa lepsze. Więc postanowiłem go sobie zostawić ze względu na VR.
Doszedłem do wniosku, że będzie czasami przydatny. Bo co mi po poruszonych fotkach z zooma o stałym świetle.
A statyw lub monopod nie zawsze mozna zabrać ze sobą.
Zbychu67
20-10-2006, 16:44
Dzięki :)
Zdecydowałem sie go zakupić. Niestety przyjdzie mi na niego poczekać. Sklep dostaje co 2 tygodzie 1 sztuke :shock: a już jest 18 chetnych w kolejce .....więc czas oczekiwania jest :confused: długi.
Zbychu
http://photozone.de/8Reviews/index.html
możesz sobie porównać oba szkła
Michal Puchacz
21-10-2006, 01:53
Ja również polecam 18-200. Jak na zoom "spacerowy" - dla mnie super. Zrobisz szybko wiele ujęć różnymi ogniskowymi, masz komfort działania. VR - można fotografować na niższych ISO, a więc na lepszej jakości. Ostrość rzeczywiście nie jest zachwycająca, ale więcej tu wymagać chyba nie można. W Polsce cena rzeczywiście przedadzona.