Zobacz pełną wersję : stawka fotografa
witam
Mam takowe pytanie dostalem propozycje calodniowego focenia na imprezie sportowej wraz z przekazaniem praw autorskich do fotek i teraz zagwozdka bo zostalem zapytany ile sobie zycze za takowe imprezowanie:)
wiec nie wiem czy liczyc to na godziny czy na ilosc zdjec ?? doradzicie jak to rozgrysc??
BlackRoger
28-08-2009, 20:08
http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
Tabele ZPAF dotyczą opłat licencyjnych na umowy niewyłączne.
to jak kasowac za odstapienie praw autorskich bo w takim razie oni moga rozpowszechniac gdzie chca i za ile chca:)
marszull
28-08-2009, 21:09
za takie fotografowanie z przekazaniem praw to trzeba kasowac DUZO
a ile to jest duzo to musisz sobie odpowiedziec sam (w zaleznasci od Twoich umiejetnosci,obycia na rynku, miejsca dzialania itd)
BlackRoger
28-08-2009, 23:23
Panowie nie ma czegoś takiego jak przekazanie praw autorskich na wyłączność, nie ma nawet przekazania częściowego. Są one NIEZBYWALNE. Można co najwyżej przekazać/sprzedać na wyłączność prawa majątkowe. Cennik ZPAFU traktuje co prawda o licencji niewyłącznej ale jest to dobry punkt wyjścia do własnej wyceny dowolnej umowy (jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia ile zawołać). Dobrym wyjściem jest też odniesienie się do stawek za reportaże ślubne które zajmują powiedzmy mniej więcej tyle samo czasu co całodniowa impreza sportowa, wziąść poprawkę na oczekiwaną przez zleceniodawcę ilość zdjęć i i ich jakość (tutaj każdy sam musi wiedzieć na ile ceni swój warsztat).
marszull
28-08-2009, 23:58
Skrot myslowy. Ja caly czas myslalem o majatkowych. Tak czy inaczej z calkowitym przekazaniem praw musisz tez brac poprawke ze prawa autorskie nie beda w pelni respektowane (w najgorszym wypadku) np. podpis pod zdjeciem.
pietrobas
29-08-2009, 09:43
marszull, jeżeli przekażesz prawa autorskie, oznacza to, że ktoś będzie sie mógł podpisać jako twórca pod zdjęciem, proponuje dowiedzieć sie dokładnie czego od ciebie wymagają :)
jasiu102
29-08-2009, 10:57
przecież było napisane że prawa autorskie są niezbywalne
marszull
29-08-2009, 12:04
pietrobas jak juz bylo napisane w tym watku prawa autorskie sa niezbywalne, NIKT NIGDY NIE MA PRAWA PODPISAC SIE POD TWOIMI ZDJECIAMI JAKO AUTOR
chodzilo mi o to ze sprzedajac prawa majatkowe do zdjecia nie masz kontroli nad tym gdzie sie ukaze i tym samym nie skontrolujesz tego czy zdjecie zostalo podpisane, w przeciwienstwie do sprzedanej licencji na jednorazowa publikacje (gdzie to mozesz skontrolowac i w razie nie podpisania zdjecia zazadac dodatkowej zaplaty)
Mam nadzieje ze teraz wszystko jest jasne
jasiu102
29-08-2009, 13:27
też nie do końca :). Wydawnictwa nie mają chyba obowiązku podpisywania autorów pod każdym foto. Wystarczy otworzyć kolorową prasę. Są podane jedynie agencji z jakich zdjęcia zostały pobrane.
BlackRoger
29-08-2009, 13:31
też nie do końca :). Wydawnictwa nie mają chyba obowiązku podpisywania autorów pod każdym foto. Wystarczy otworzyć kolorową prasę. Są podane jedynie agencji z jakich zdjęcia zostały pobrane.
Wszystko zależy od szczegółów zawartych w umowach. Podpis agencji zamiast nazwiska jest w sumie pośrednią informacją o autorze zdjęć.
marszull
29-08-2009, 13:50
wszyscy maja obowiazek, inna kwestia jak to wyglada w praktyce. Podpis ze zdjecie agencja taka i taka jest podpisem o autorze zdjec i (jak to wspomnial BlackRoger) jest to ustalone z agencja. Czesto tez jest tak ze podpis musi byc ktostam/agencja. Wszytsko to sa kwestie umow wydawnictwa z agencja i umowy fotografa z agencja. Ja juz parae razy dostalem kase z agencji, ktora wyegzekwowala ja z wydawnictwa za to ze zdjecie nie bylo podpisane. Ale czesto jest tak ze agencja i fotograf zlewa podpisy byleby kasa byla na koncie ;-)
BlackRoger
29-08-2009, 17:16
Wystarczy popatrzeć na zdjęcia z PAP'u - rzadkością jest dołączanie nazwiska.