PDA

Zobacz pełną wersję : [ Foto-żart ] Prawdziwa wartość olympusa

bckp
28-08-2009, 16:53
W markecie w Jeleniej zobaczyłem za tyle E-520 mimo to nie byłem skłonny go kupić. Alarm fachowo przypięty jest do dekielka.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img507.imageshack.us/img507/4402/ortvjg.jpg)

MiQ27
28-08-2009, 17:14
Kartka jest z kompaktu serii FE, jeśli moje algorytmy przetwarzania obrazu są sprawne :D

mateo912
28-08-2009, 18:17
MiQ27 być może ale Ty nie masz obowiązku znać się na oznaczeniach aparatów, a ceną obowiązującą jest ta pod produktem czyli teoretycznie można kupić w tej cenie :)

JK
28-08-2009, 18:20
A może to cena dekielka, a aparat robi tylko za gadżet? :-D

pat.p
28-08-2009, 19:36
Ciekawe, dlaczego w tytule kryje się taki pogardliwy stosunek do Olympusa... Rzuć okiem na galerie forum miłośników Olympusa i przestań szydzić z całkiem niezłego sprzętu, który w rękach świadomego fotografującego robi świetne zdjęcia...
Swoją drogą, ciekawe, czy Twoja znajomość Olympusa i szkiełek Zuiko wykracza poza ten wątek...

Pozdrawiam

Pat

Moja wypowiedź adresowana jest do Autora wątku i pięknego zdjęcia.

woytec60
28-08-2009, 20:50
Ciekawe, dlaczego w tytule kryje się taki pogardliwy stosunek do Olympusa... Rzuć okiem na galerie forum miłośników Olympusa i przestań szydzić z całkiem niezłego sprzętu, który w rękach świadomego fotografującego robi świetne zdjęcia...
Swoją drogą, ciekawe, czy Twoja znajomość Olympusa i szkiełek Zuiko wykracza poza ten wątek...

Pozdrawiam

Pat

Moja wypowiedź adresowana jest do Autora wątku i pięknego zdjęcia.
Moje uszanowanie dla autora tego postu.

Olki mają małą matrycę i pewne wady z jej rozmiaru wynikające ale da się nimi robić doskonałe zdjecia a szkiełek systemowych może im pozazdrościć niejeden żółty czy czerwony user.
Autorowi wątku polecam zaś zapoznanie się z tą galerią: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=6
EOT.

bckp
28-08-2009, 20:52
Ciekawe, dlaczego w tytule kryje się taki pogardliwy stosunek do Olympusa...

Tak wielkimi uczuciami jak pogarda czy uwielbienie nie darzę żadnej marki. :-)

Kartka jest z kompaktu serii FE, jeśli moje algorytmy przetwarzania obrazu są sprawne

Może się pomylili ale przez chwilę myślałem, że to prawda. W marketach różnie może być. Mimo, że uznalem cenę za prawdziwą to jakoś nie sięgałem po kartę. Przypadkiem okazało się, że ten model warty jest dla mnie mniej niż 500 zł. :-)

adamowski1
29-08-2009, 00:29
W pełni popieram woytca60 i pat.p, szkiełka Olka są naprawdę dobre,no i co najważniejsze ich jakość w stosunku do ceny bije na głowę Nikkory.Niestety system 4/3 nie daje zbyt dużych możliwości,gdyby Olek popracował nad matrycą z 8-10 Mp,a nie pchał się w idiotyczny wyścig "kto da więcej" pikseli zapewne fotki z Olka na wysokich ISO nie ustępowały by innym producentom.Także słowa pogardy odnośnie sprzętu konkurencji, są moim zdaniem lekko nie na miejscu.Pozdrawiam.

pat.p
29-08-2009, 01:27
Tak wielkimi uczuciami jak pogarda czy uwielbienie nie darzę żadnej marki. :-)

Przypadkiem okazało się, że ten model warty jest dla mnie mniej niż 500 zł. :-)

Zaraz zawiadomimy prasę. Przecież to wiadomość dnia! Ci z Olympusa zapłaczą się i popełnią seppuku.

Dobrej Nocy i dalszych - może owocniejszych - poszukiwań sensu.

Pat

MiQ27
29-08-2009, 09:28
MiQ27 być może ale Ty nie masz obowiązku znać się na oznaczeniach aparatów, a ceną obowiązującą jest ta pod produktem czyli teoretycznie można kupić w tej cenie :)

W tzw. życiu :D
W kasie już Ci policzą tyle ile powinni (po kodzie kreskowym), a skoro na kartce pisze np. FE230BLACK to nikt nie uwierzy w tłumaczenia, że przecież FE230BLACK to to samo co E520KIT :D

gadas
29-08-2009, 09:54
W markecie w Jeleniej zobaczyłem za tyle E-520 mimo to nie byłem skłonny go kupić. Alarm fachowo przypięty jest do dekielka.

http://img507.imageshack.us/img507/4402/ortvjg.jpg

... tak a ty przypadkowo przechodziłeś ze swoim D3x i 5DmIII i udało ci się zrobić tą fotografię .
Co do Olka mi jest obojętne jaki mam aparat byle by zdjęcia robił ;)

Soprano
29-08-2009, 10:09

Dales czadu kolego. Pewnie masz NIKONA i czujesz sie lepszy, nie przejmuj sie to czeste. Nie wszyscy maja kompleksy np. Wacek Wanntuch (http://www.waclawwantuch.com/?ln=pl&id=1) na szczescie ich nie ma i aparat nie przeszkadza mu robic zdjec (wszystko robione Olkami).

pozdrawiam

robin102
29-08-2009, 10:13
[quote=bckp;1441854]W markecie w Jeleniej zobaczyłem za tyle E-520 mimo to nie byłem skłonny go kupić. Alarm fachowo przypięty jest do dekielka.[quote]

Dales czadu kolego. Pewnie masz NIKONA i czujesz sie lepszy, nie przejmuj sie to czeste. Nie wszyscy maja kompleksy np. Wacek Wanntuch (http://www.waclawwantuch.com/?ln=pl&id=1) na szczescie ich nie ma i aparat nie przeszkadza mu robic zdjec (wszystko robione Olkami).

pozdrawiam
Oj powątpiewam żeby Wantuch wszystko robił Olympusem, na pewno dostaje za to kasę bo taki świat, że by tak klientela to odbierała :) Zwykły chłyt martetindowy. Podobny do tego, że Beata Pawlikowska fociła Pansonikiem jak w exifkach widniał Canon :mrgreen:
A serwis olympus ma świetny to trzeba przyznać, wiernych userów którzy piękne zdjęcia potrafią robić.

JK
29-08-2009, 10:18
Postaram się trochę was pogodzić.

Przenoszę to do foto-żartu i tak to może potraktujmy.

Soprano
29-08-2009, 10:38
[quote=Soprano;1442916][quote=bckp;1441854]W markecie w Jeleniej zobaczyłem za tyle E-520 mimo to nie byłem skłonny go kupić. Alarm fachowo przypięty jest do dekielka.
Oj powątpiewam żeby Wantuch wszystko robił Olympusem, na pewno dostaje za to kasę bo taki świat, że by tak klientela to odbierała :) Zwykły chłyt martetindowy. Podobny do tego, że Beata Pawlikowska fociła Pansonikiem jak w exifkach widniał Canon :mrgreen:
A serwis olympus ma świetny to trzeba przyznać, wiernych userów którzy piękne zdjęcia potrafią robić.

Ciekawe na jakiej podstawie powatpewasz, ale moze masz jakies podstawy ku temu. Ja nie mam. Ty naprawde sadzisz, ze do zrobienia takich fot Nikon jest potrzebny? To musze cie zmartwic, niestety fotograf ma tutaj raczej decydujacy glos, a aparat jest tylko narzedziem. Powiem ci nawet, ze album AKT 1 byl robiony Olkiem i to calkiem niewysokich lotow, a dodatkowo wszystko bylo rejstrowane w jpg.

Ale jesli masz te tajemna wiedze, to chociaz napisz jakim to sprzetem posluguje sie Wantuch ? Jakbysmy wiedzieli to moze to pomoze nam poprawic warsztat (wystrczy po prostu to samo kupic).

pozdrawiam

bckp
30-08-2009, 10:15
Wątek to żart. Powinien od razu być w tym dziale. Ma ktoś może doświadczenia z E30?

Kalmar
30-08-2009, 12:18
Wątek to żart. Powinien od razu być w tym dziale. Ma ktoś może doświadczenia z E30?

Nie kpij jaki żart, dałeś szyderczy tytuł tak, że w zamiarze nie był to żart. Przeproś ładnie sympatyków OLKA i będzie po sprawie. No pokaż klasę !

woytec60
30-08-2009, 12:18
Tu masz cały wątek: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15044&highlight=E-30
Poza tym puszka nie jest zbyt popularna wśród Olympusiarzy.
Jesli myślisz o zakupie to bardziej radziłbym lekko przechadzane E-3.
Ale to nie w tym wątku...

PS
A obrażanie się z powodu kpiny z systemu (tego czy innego) to chyba lekka przesada ;)

bloodcrawler
06-09-2009, 12:38
Jak dzieci.

Greg77
07-09-2009, 05:28
A może to cena dekielka, a aparat robi tylko za gadżet? :-D

To nie dekielek to obiektyw:D Pankejk!:mrgreen:

JK
07-09-2009, 08:29
Eee tam. Ewidentnie chronią dekielek, a obiektywu i puszki jakoś im nie szkoda. :-D