Zobacz pełną wersję : Nikon D3000 vs Canon 1000d vs Sony a200 vs Pentax k200d
Sztolcman
28-08-2009, 15:56
Witam. Znajoma planuje zakup pierwszej w życiu lustrzanki i poprosiła mnie o pomoc w podjęciu decyzji. Aparaty do wyboru jak w temacie:
Nikon D3000
Canon 1000d
Sony a200
Pentax k200d
Nic o nich nie wiem poza specyfikacją. A żeby wyrobić sobie jakieś konkretne zdanie musiałbym poświęcić kilka wieczorów na czytanie testów i recenzji. Może ktoś z szanownych forumowiczów stał przed podobnym wyborem i mógłby coś doradzić? Obawiam się, że jako użytkownik Nikona sam byłbym trochę tendencyjny :)
w tej kategorii cenowej nikon bez dwoch zdan wygrywa. plastiki sa dobrej jakosci, prosta obsluga, obrazek wypluwa calkiem ladny.. i do tego niedrogi. za 2100-2150 zl mozna aktualnie kupic d3k + kit 18-55 ze stabilizacja.
ale i tak roznice sa na tyle niewielkie, ze najlepiej byloby, zeby kolezanka przeszla sie do sklepu, potrzymala wszystkie interesujace ja modele, pobawila sie i wybrala ktory najbardziej przypadnie go gustu :)
Witam. Obawiam się, że większość użytkowników tego forum może być tendencyjna w tym temacie :) Chociaż ostatnio zauważyłem, że często polecane są tu korpusy Canona, ale to raczej od 40D i w górę :)
Ja na pierwszą lustrzankę wybrałem Nikona D90, nie żałuję, jest świetny, a D5000 i D3000 jeszcze wtedy nie było, bo może kupiłbym właśnie jeden z nich.
Jeśli zaś chodzi o modele, które wymieniłeś, to N D3000 jest najnowszy z tego zestawienia> Natomiast na optyczne.pl na K200d narzekają za zbyt dużą ingerencję w RAWy (nie mówiąc o jpg) ale poza tym OK i cena podobna do o 1,5 roku nowszego D3000. Mam koleżankę, która z Sony A200 potrafi wycisnąć na prawdę dużo, a kupiła ten aparat, bo jej się podobał i dobrze leżał w ręce, pomimo tego, że większość znajomych fotografów jej go odradzała. Proponuję podobne podejście, brać to co się podoba, a jeszcze stosunek ceny do jakości, szczególnie Sony i Canona jest bardzo OK.
Ale żeby wybór był łatwiejszy, można zacząć od podsumowań testów na optyczne.pl, polecam:
EOS 1000D (http://optyczne.pl/83.9-Test_aparatu-Canon_EOS_1000D_Podsumowanie.html)
K200D (http://optyczne.pl/67.9-Test_aparatu-Pentax_K200D_Podsumowanie.html)
A200 (http://optyczne.pl/66.9-Test_aparatu-Sony_Alpha_DSLR-A200_Podsumowanie.html)
D3000 jeszcze nie testowali. Ale też obstawiałbym tą puszeczkę :)
Pozdrawiam
iamtheboss
28-08-2009, 17:13
Nikon D3000
Canon 1000d
Sony a200
Pentax k200d
Z tej listy Pentax jest bezkonkurencyjny, chyba nie ma się co oszukiwać. Wykonanie, uszczelnienia, górny wyświetlacz, wizjer, itd. jedyny problem może być z kupnem bo już wycofany.
pozdrawiam
stachmuszel
29-08-2009, 08:23
Z tej listy Pentax jest bezkonkurencyjny, chyba nie ma się co oszukiwać. Wykonanie, uszczelnienia, górny wyświetlacz, wizjer, itd. jedyny problem może być z kupnem bo już wycofany.
pozdrawiam
Popieram!
K200d to świetna puszka, uszczelniona, mierząca światło ze wszystkim co się da podłączyć. Wykonanie i jakość materiałów to inna liga niż pozostałe. Dla mnie z tych wymienionych liderem jest k200d a dopiero daleko, daleko pozostałe. Tylko do Pentaxa troszkę mniejszy wybór szkiełek. Ale jeśli ktoś chce mieć jedno lub dwa do bez dwóch zdań K200d.
Pozdr.
driftmen
29-08-2009, 11:57
Jeżeli ja bym miał wybierać z tej listy to zastanowiłbym się pomiędzy K200d a 1000D(mimo, że nie przepadam za Canonami - subiektywne odczucie), bardzo lubię nikona ale zdaje mi się że D3000 jest gorszy od tych dwóch, jeżeli już to może używane D80.
Antonioo
29-08-2009, 16:04
zobaczycie
d3000 będzie tak samo wymiatał konkurencję jak d60
mówię Wam to:)
Tylko do Pentaxa troszkę mniejszy wybór szkiełek.
Pozdr.
Ja wiem czy mniejszy? Wszystkie? M42 dzialaja z pentaxem tylko trzeba przejsciowke bagnetowa za 30 cos zlotych. Fakt, ze jesli chodzi o nowe szkla z AF-S i F2.8 to krucho jest z tego co sie orientuje i cenowo tez nie za wesolo.
Taki Pentax 60-250 F4 kosztuje tyle co N70-200VR w UK.
Jako były posiadacz K200D potwierdzam to świetna puszka ale ma 1 minus AF ( wolny ) ciut szybszy jest w Canonie ale ten z Nikona wygrywa w przedbiegach to moje odczucie osoby która sprawdziła
K200D
450D
S3Pro
D70
Sztolcman
30-08-2009, 16:01
Dzięki wszystkim za opinie. Zasugerowałem znajomej tego Pentaxa. Osobiście bym również poszukał używki D80, ale ona preferuje nowy sprzęt.
gadzeciarz
31-08-2009, 21:41
Zadane pytanie jest tendencyjne ;-)
a skoro tak to i odpowiedź tylko jedna
NIKON
a tak z własnego doświadczenia i też możliwości porównania kilku innych firm.
NIKON.
Choć początek przygody z tym producentem to w moim życiu czysty przypadek to z perspektywy czasu wiem teraz na pewno że był to szczęśliwy przypadek.
Nikon D 5000 są bardzo awaryjne,opisywane jest to na forum.
Nikon D 3000 to jak na razie ????
Hmm awaryjne? Z tego co napisałeś to należy przytoczyć także D90 które także są awaryjne, D300 także no i mój D700 od 2 tyg leży na Postępu, więc? Tak ogólnie napisz o co Ci dokładnie chodzi, bo temat rozumiem, a Twojej wypowiedzi względem tematu już niestety nie.
gadzeciarz
31-08-2009, 21:56
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=106827
Oczywiście znam temat, ale podobnie było(jest?) z D90 i słynnymi błędami z brakiem obiektywu i błędami z kartą pamięci i tutaj Nikon milczy jak grób (posiadam D90 od ponad pół roku i nic bynajmniej mi się nie wydarzyło takiego). Z podanych przez Ciebie modeli to było by trudne z wyboru D3000 raczej by odpadł, ja osobiście pisałbym się na Pentaxa - najlepszy stosunek jakości do ceny.
gadzeciarz
31-08-2009, 22:07
Pentax i owszem,całkiem dobry aparacik,i kusi te uszczelnienie korpusu.
Ja swojego czasu myślałem o Olimpusie,ale zdecydowanie mi go odradzono ze względu na szumy.