PDA

Zobacz pełną wersję : D300 D700 Razem w pracy.

Mario7337
28-08-2009, 12:13
Witam
Na wstępie bardzo przepraszam za moje lenistwo, ale nie mam czasu szukać i może wie ktoś jak to zrobić a jeżeli temat był już poruszany proszę o wskazanie jakiegoś linka.
A więc do rzeczy.
Do tej pory fociłem jednym aparatem, ale jak to mówią trzeba iść z postępem i zacząłem fotografować drugim.....Wszystko fajnie, bo nie trzeba zmieniać obiektywów......Tyle, że problem leży w ładowaniu zdjęć do komputera.
Ponieważ 99% to reportaże ślubne to mam pytanie.
Czy jest jakiś sposób na to by z obu aparatów zdjęcia układały się w czasie, którym robiłem fotki.
Wiadomo, że dwoma na raz w tym samym czasie nie robię zdjęć, ale kiedy je wgrywam do jednego folderu i wciskam przycisk sortowanie wg daty utworzenia to robi się kiszka .Zdjęcia mieszają się i nie są układane w czasie tylko robi się bałagan.
Rozwijając dalej temat chodzi o to by nie siedzieć długich godzin przed małymi obrazkami i je układać tak by pasowały do siebie czasowo.
Bardzo proszę o pomoc .
Z góry dziękuję

shaolin
28-08-2009, 12:21
Zsynchronizuj sobie zegarki w aparatach i powinno byc ok ;)

Robert_P
28-08-2009, 12:27
Lub zmień nazwy na data,czas i wtedy widzisz kiedy i jakie zrobiłeś , można do tego użyć np. Irfan View , dwa kliknięcia i po temacie.

ps. Oczywiście synchronizacja czasów obowiązkowa.

bhk
28-08-2009, 12:32
Akustyk chyba odpowiedział na Twoje pytanie tutaj - http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1384474

soko
28-08-2009, 17:37
tak, ustawić równo zegarki, najwyżej 1 sek różnicy... bo w ciągu sekundy jednego aparatu nie zdążysz odłożyć a drugim zdjęcia zrobić...no i automatyczny rename plików np wg daty/godziny/min/sek :) tak kiedyś działaliśmy na jednej imprezie - zdjęcia szły do jednej fotogalerii ;) synchro zegarków, ustalony jeden format nazwy pliku i działa

karolt
31-08-2009, 07:04
Nie musisz nawet zmieniać nazw plików (jak nie chcesz - ja akurat zmieniam), wystarczy że je w komputerze sobie posortujesz wg daty. Ale najważniejsze to zsynchronizować zegarki. Ostatnio o tym zapomniałem i teraz mam mały misz-masz z ostatniego ślubu...
Zamierzam sobie nakleić naklejkę na oba body: "ZEGARY" czy coś w tym rodzaju :-)
Nikon ViewNX pozwala Ci na automatyczną zmianę nazw plików hurtem wg ustalonego przec Ciebie klucza (ja np. dałem YYMMDD_HHMMSS czy jakoś tak).
Nikon Transfer może Ci zmieniać nazwy plików od razu podczas kopiowania z karty na dysk w kompie na tej samej zasadzie.

Moonbeam
31-08-2009, 13:38
Lightroom też może automatycznie zmieniać nazwy.

mOSAd
03-09-2009, 00:22
Ale najważniejsze to zsynchronizować zegarki. Ostatnio o tym zapomniałem i teraz mam mały misz-masz z ostatniego ślubu...
Teoretycznie daty plików można edytować bezproblemowo, zatem można zsynchronizować już wykonane zdjęcia. Należałoby przesunąć czas utworzenia plików na serii z jednego korpusu o jakąś tam wartość po prostu - hurtowo. Tylko pytanie, czy jakiekolwiek oprogramowanie coś takiego wykona. ;)

Roon
03-09-2009, 10:31
Żeby nie tworzyć nowego wątku podłącze się do tego. Aby uprościć sprawę napiszę tak:

Mam dwa aparatu d700 na każdym jest lampa podniesiona, trzecia lampa jest na głośniku i jest ustawiona na kanale numer 1. Rozumiem, że jeśli kanał się zgadza to nie ważne który aparat użyje, lampa trzecia i tak odpali? Chciałbym używać na przemian tych body.

Jacek_Z
03-09-2009, 11:11
Jak kanały się będą zgadzać to tak. Jak masz ten sprzęt to to nie pytaj tylko sprawdź :)

Roon
03-09-2009, 11:22
Jak kanały się będą zgadzać to tak. Jak masz ten sprzęt to to nie pytaj tylko sprawdź :)

No właśnie nie mam drugiego body żeby to sprawdzić :( Dzięki za odpowiedź

Jacek_Z
03-09-2009, 11:26
Na plenerze (w garażu) ustawiliśmy kilka lamp na CLS, fotografów było wielu (wiele aparatów) i wszyscy korzystali z tego ustawienia lamp, przekazując sobie właśnie info jaki kanał/grupa.

Roon
03-09-2009, 11:29
Na plenerze (w garażu) ustawiliśmy kilka lamp na CLS, fotografów było wielu (wiele aparatów) i wszyscy korzystali z tego ustawienia lamp, przekazując sobie właśnie info jaki kanał/grupa.

Piękna sprawa :D