PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i dziwne znaki w panelu kontrolnym w wizjerze

macio
27-08-2009, 21:59
Witam,
Mam puszkę jak w temacie. Dziś po włączeniu aparatu zauważyłem na panelu kontrolnym w wizjerze dziwne znaki. Za każdym razem gdy włączam aparat panel "wariuje" i wyświetla krzaczory.
Aparat nigdy nie upadł, obchodzę się jak z jajem, nie podłączam do kompa przez USB, tylko używam czytnika. Znalazłem gdzieś post i ktoś opisywał dziwne zachowanie wyświetlacza właśnie po podpięciu pod komp.
Czy miał ktoś coś podobnego?? Pomyślałem że może akku słaby. Narazie się ładuje, ale wątpię że to jest właśnie ta przyczyna.

farizer
27-08-2009, 22:03
Instrukcja, tam jest odpowiedz na to.

macio
27-08-2009, 22:12
Spoko. Czytałem, resetowałem, wyjmowałem baterię. I nic.

Greg77
28-08-2009, 00:01
Eeee no dziwna sprawa....dlugo masz ten aparat? Co to za kszaczory?

macio
28-08-2009, 10:02
Aparat mam od kwietnia. przebieg 5000 kłapek. Wyświetlacz w wizjerze pokazuje np. same 888888 i załącza resztę wskaźników, po ponownym włączeniu pokazują się inne różności np 77777 w drugą stronę i tylko część ikonek.
Dzwoniłem dziś do serwisu. Pan poprosił mnie o reset aparatu (wciśnięcie 2 zielonych kropek). Oczywiście nic to nie dało i w poniedziałek aparat jedzie na Postępu.

Rafal1977
28-08-2009, 21:56
Aaa to dziwne. Różne już krzaczory były na forum i u mnie również, ale takich cyferek jakoś nie kojarzę.

Greg77
29-08-2009, 03:03
:D no to padl D90......
Daj znac jak spraw sie skonczy!

Xano
30-08-2009, 00:24
Miałem podobne objawy po podpięciu gripa (oryginalny Nikon). Też chciałem wysyłać do serwisu, ale przy odpinaniu gripa nagle wszystko ożyło. Zajrzałem do komory akumulatora i tam była przyczyna. Środkowy styk nie przekazywał informacji do body i objaw podobny - krzaki na wyświetlaczu i w wizjerze. Opiszę to dokładnie w jakimś wątku (jak będę bardziej "czasowy"). Może u Ciebie jest podobna przyczyna.
Pozdrawiam.

macio
30-08-2009, 10:56
Ja gripa nie mam, oglądałem styki (na tyle na ile się dało), wygląda że wsio OK. Jak dzwoniłem do serwisu i wstępnie zapowiedziałem się osobiście, pan powiedział że technik prawdopodobnie to zrobi "od ręki". Musi być to mocno błaha sprawa, skoro od razu da się naprawić... Niestety nie chciał /nie wiedział, nie mogł/ mi powiedzieć co jest przyczyną i jak to naprawić.

Antonioo
30-08-2009, 11:25
mi się na szczęście takie cuś nie stało....hmmm ale swoją drogą, ciekawa sprawa....a może po prostu górny wyświetlacz nawalił?

macio
30-08-2009, 11:40
Z górnym jest wszystko OK. Po wciśnięciu INFO też wszystko dobrze działa więc niejako mam 2 źródła odczytu informacji. Napiszę jak czasami na allegro: Aparat sprawny w 100% tylko ten cholerny panel kontrolny w wizjerze. Dla mnie jak i dla większości (podejrzewam) wyświetlacz w wizjerze jest w większości przypadków tym jedynym z którego biorę info o przesłonie i migawce.

Zakrycie środkowego styku (akku) lub jego brak powoduje tylko wyświetlanie informacji o rozładowanym akumulatorze, jest to styk dzięki któremu aparat "sprawdza" stopień naładowania.

Xano
30-08-2009, 12:32
Zakrycie środkowego styku (akku) lub jego brak powoduje tylko wyświetlanie informacji o rozładowanym akumulatorze, jest to styk dzięki któremu aparat "sprawdza" stopień naładowania.Zgadza się. Po prostu mając podobny objaw myślałem, że tędy droga, jak widać nie :-( . Chyba kolejny bug w D90, choć jak piszesz łatwy do usunięcia. Powodzenia w serwisie.

pritchard
01-09-2009, 09:10
Z górnym jest wszystko OK. Po wciśnięciu INFO też wszystko dobrze działa więc niejako mam 2 źródła odczytu informacji. Napiszę jak czasami na allegro: Aparat sprawny w 100% tylko ten cholerny panel kontrolny w wizjerze. Dla mnie jak i dla większości (podejrzewam) wyświetlacz w wizjerze jest w większości przypadków tym jedynym z którego biorę info o przesłonie i migawce.

Zakrycie środkowego styku (akku) lub jego brak powoduje tylko wyświetlanie informacji o rozładowanym akumulatorze, jest to styk dzięki któremu aparat "sprawdza" stopień naładowania.

Jak Twój aparat wróci z serwisu to napisz co było przyczyną tego zachowania.

pire
12-09-2009, 18:51
Polecam serwis i przyłączam sie z prośbą o info po odbiorze.