Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200/2.8 II EX APO: kropki na szkle
Właśnie dotarł do mnie nowy egzemplarz i przy wstępnych oględzinach zauważyłem drobne kropeczki widoczne pod światło nieco pod przednim szklem. Czy to jest jakaś powłoka czy też należy sie martwić ?
Wg mnie powinno być czyściutko, bynajmniej u siebie nic nie widziałem jak wrócę do domu to sprawdzę
Pytanie czy to widać na zdjęciach i czy Cię to denerwuje, jeżeli tak to bym się kontaktował ze sprzedawcą
na zdjęciach nie widać, dlatego tak właśnie pomyślałem, że być może to jest efekt zamierzony.
Spróbuj delikatnie szmatką zetrzeć te plamki, pewnie to jakieś drobinki smaru lub czegoś podobnego. W zasadzie nie ma się czym przejmować, bo skoro są na przedniej soczewce to nie będzie tego widać na zdjęciach.
Jeśli nie zejdą, to ja bym reklamował. To jest optyka, sprzęt precyzyjny, tam nie powinno być żadnych plamek. Na zdjęciach może i nie będzie widać, ale kurczę, są jakieś zasady :-D
no więc dorzucę jeszcze kilka detali
- otóż to nie są plamki a drobniuteńkie kropeczki mniejsze niż główka od szpilki,
- jest ich lekko liczac ze sto,
- wygląda jakby były pod pierwszą soczewką (definitywnie nie jest to nic na samej powierzchni szkła),
- nie pokrywają całej powierzchni szkła a jedynie 3cm, dokladnie centralnie na osi obiektywu
no i co szanowne grono na to powie? jak pisałem wcześniej na zdjęciach nie wychodzi, obiektyw działa idealnie.
Powiem tak, szkła powinny być czyste i już ja bym to zgłaszał i niech wymieniają, będzie Cię to cały czas gryzło
Faktycznie nie powinno tam być pyłków, rozumiem obiektyw używany przez jakiś czas może zassać co nie co, no ale nówka?
Hmmm...ja bym się mocno zastanowił i jeśli jest możliwość to odesłał. Niby nic, a przy późniejszej sprzedaży będzie trzeba zejść mocno z ceną bo przecież obiektyw zafajdany ;) Nie zdadzą się na nic tłumaczenia, że tak było od początku. Zresztą płaci się grube pieniądze za nówkę sprzęt to i niech tak wygląda.
Witam forumowiczow. Mnie rowniez sie trafila taka sztuka , nowy obiektyw zakupiony u Fotojokera , kropki na 80 % powierzchni od wewnatrz przedniej soczewki a do tego piszczacy auto fokus. Zdjecia przy f 2,8 nadaja sie tylko do kosza .Od dwoch tygodni w serwisie i narazie zadnych wiadomosci co dalej.
Witam, wszedłem na to forum z takim samym problemem i widzę że nie tylko ja się z nim borykam. Moja sigma też od niedawna dorobiła się wyżej opisywanych plam, nie mają one wpływu na zdjęcia ale nie daje mi to spokoju. Pytanie czy ktoś ma pomysł czym to jest spowodowane, czy jest to podstawa do reklamacji/ czyszczenia w ramach gwarancji, i czy w ogóle się tym przejmować. Szczerze mówiąc wolałbym oddać ją do najbliższego warsztatu na czyszczenie zamiast wysyłać szkło do serwisu ale pozbędę się wtedy gwarancji.
http://img268.imageshack.us/img268/6730/resizeofdsc01841.jpg
Witam ,u mnie to wyladalo tak:http://img24.imageshack.us/i/sigma70200copie.jpg/ , na nowym obiektywie .Odeslalem do servisu i zostal wyczyszczony w ramach gwarancji, ale nie udalo mi sie uzyskac informacji co to bylo i jaka tego byla przyczyna .Sprawdzalem na kilku innych nowych obiektywach i zadnych plamek czy kropek sie nie doszukalem ,a o wymianie na nowy obiektyw mozna zapomniec.Nie zdazylem jeszcze przetestowac szkla po czyszczeniu ale "przed " fotki nadawaly sie do smieci.
banan2005
25-09-2009, 09:41
Witam forumowiczów,
pytanie do kolegi sqbanego: czy jest jakaś różnica po czyszczeniu?
Mam okazję kupić ten obiektyw ale niestety również zauważyłem te kropki na niemalże całej, spodniej części przedniej soczewki.
Przy f2.8 zdjęcia wychodzą tragicznie nieostre. Obiektyw jest niestety po gwarancji więc w grę wchodzi tylko naprawa odpłatna.
wydaje mi się, że taka wada jest wadą fabryczną i można to reklamować nawet po gwarancji- obowiązuje jeszcze coś takiego jak rękojmia. Może ktoś bardziej oblatany w tej kwestii rozwinie temat. Co do plamek to 1szy raz w życiu widzę coś takiego- nie wygląda to dobrze.
banan2005
25-09-2009, 11:19
Szczerze to mogę kupić tą Sigmę 70-200 2.8 II razem z Sigmą 28-70 2.8 za 1600 PLN (za oba).
Więc chyba nie będę wybrzydzał i wezmę bo nawet jeżeli mieliby go doprowadzić do stanu używalności za 500 PLN to chyba się opłaca :/
Photoartbox
25-09-2009, 12:49
No nie wiem, czy doprowadza w serwisie do tego, aby zdjecia na F2.8 (jak wyzej napisales) nie byly tragicznie nieostre...To niekoniecznie musi byc wina tych kropek.
radzizdo
25-09-2009, 14:27
Witam forumowiczow. Mnie rowniez sie trafila taka sztuka , nowy obiektyw zakupiony u Fotojokera , kropki na 80 % powierzchni od wewnatrz przedniej soczewki a do tego piszczacy auto fokus. Zdjecia przy f 2,8 nadaja sie tylko do kosza .Od dwoch tygodni w serwisie i narazie zadnych wiadomosci co dalej.
Jest jedna zasada przy szkle ze stałym światłem i tu nie chodzi tylko i wyłącznie o obiektywy SIGMY, nigdy nie fotografuj na pełnej dziurze, gdyż nadmiar światła zaburza głębie ostrości, tak ma 90 procent obiektywów, oczywiście są szkła bez tego problemu ale ich koszt to bagatela 40.000PLN (i to za najtańszy); Przy f4 problem nieostrych zdjęć znika :) - następna sprawa to piszczący AF, to już na pewno jest wada i to powinieneś zgłosić do reklamacji, gdyż HSM w SIGMIE pracuje bezdźwięcznie. Co do kropek na obiektywie to nie wiem, bo nie mam :P - aha i jeszcze jedno, jeżeli chcesz mieć pewność co do poprawności działania AF to polecam kalibrację obiektywu, ale wtedy znowu pozbędziesz się nie tylko szkła ale i body gdyż te dwie rzeczy muszą być ze sobą skalibrowane :)
Photoartbox
25-09-2009, 17:04
Jest jedna zasada przy szkle ze stałym światłem i tu nie chodzi tylko i wyłącznie o obiektywy SIGMY, nigdy nie fotografuj na pełnej dziurze, gdyż nadmiar światła zaburza głębie ostrości, tak ma 90 procent obiektywów, oczywiście są szkła bez tego problemu ale ich koszt to bagatela 40.000PLN (i to za najtańszy); Przy f4 problem nieostrych zdjęć znika :)
Przemysl to jeszcze.
radzizdo
25-09-2009, 20:45
Przemysl to jeszcze.
...a może Ty Wituś to przemyśl, co? a nie sugeruj mi że nie mam racji, bo wiem że mam, zajmuję się tematem od ponad 15stu lat, a pracuję w zawodzie od 10 więc to raczej ty się zastanów czy nie warto odświeżyć wiadomości?
andrzej_suse10
25-09-2009, 20:50
Najlepiej chyba by bylo zbanowac tego trolla powyzej tak mysle....
radzizdo
25-09-2009, 21:20
ahhh no tak, zbanujcie mnie, tylko dlaczego? bo swoje zdanie opieram na doświadczeniu w pracy z wieloma stałkami i opiniami innych fotografów, czy po prostu komuś nie pasuje mój styl pisania?
Photoartbox
25-09-2009, 21:43
Jest jedna zasada przy szkle ze stałym światłem i tu nie chodzi tylko i wyłącznie o obiektywy SIGMY, nigdy nie fotografuj na pełnej dziurze, gdyż nadmiar światła zaburza głębie ostrości, tak ma 90 procent obiektywów, oczywiście są szkła bez tego problemu ale ich koszt to bagatela 40.000PLN (i to za najtańszy); Przy f4 problem nieostrych zdjęć znika :) - następna sprawa to piszczący AF, to już na pewno jest wada i to powinieneś zgłosić do reklamacji, gdyż HSM w SIGMIE pracuje bezdźwięcznie. Co do kropek na obiektywie to nie wiem, bo nie mam :P - aha i jeszcze jedno, jeżeli chcesz mieć pewność co do poprawności działania AF to polecam kalibrację obiektywu, ale wtedy znowu pozbędziesz się nie tylko szkła ale i body gdyż te dwie rzeczy muszą być ze sobą skalibrowane :)
...a może Ty Wituś to przemyśl, co? a nie sugeruj mi że nie mam racji, bo wiem że mam, zajmuję się tematem od ponad 15stu lat, a pracuję w zawodzie od 10 więc to raczej ty się zastanów czy nie warto odświeżyć wiadomości?
Jesli zajmujesz sie tematem od 15-tu lat, to cos slabo Ci to idzie. Nie wiem dlaczego piszesz, ze te rewelacje dotycza jedynie obiektywow o stalym swietle? Pomoge Ci troche, kazdy obiektyw niezaleznie od tego, czy jest ze stalym czy ze zmiennym swiatlem, staje sie ostrzejszy po przymknieciu, co nieznaczy, ze tak jak napisales wszystkie zdjecia na pelnej dziurze sa NIEOSTRE. Chyba, ze te dziesiatki obiektywow ktore przewinely sie przez moje rece nalezy do tych 10% (watpie). Ciekaw jestem rowniez, co oznacza stwierdzenie: "nadmiar światła zaburza głębie ostrości", prosilbym o jakies wskazowki z czym to zjesc?
andrzej_suse10
25-09-2009, 22:16
Podpisuje sie pod kolegą powyzej oraz dodatkowo ciekawi mnie ta minimalna kwota czterdziestu tysięcy złotych za najtańszy obiektyw ostry od pełnej dziury ;-)
Witam forumowiczów,
pytanie do kolegi sqbanego: czy jest jakaś różnica po czyszczeniu?
Niestety nie mialem jeszcze tego obiektywu w rekach po czyszczeniu ale przed czyszczeniem jakosc zdjec byla fatalna,zdaje sobie sprawe ze to "tylko" sigma ale chyba mozna czegos poprawnego oczekiwac od nowego szkla sygnowanego EX za prawie 1000 USD, bez specjalnych zabiegow i kalibracji... Tak czy inaczej ja napewno szkielka z napisem sigma bede omijal z daleka (((