Zobacz pełną wersję : lenovo T400 czy SL500
smieciucha
27-08-2009, 17:17
Mam pytanie jak w temacie. Mam wątpliwości co do wyboru między tymi dwoma modelami lenovo T400 2767wry oraz lenovo sl500 NRJP7PB
http://www.pcstar.pl/pdf_datasheet.php?products_id=23176
http://e-lectron.pl/product_info.php?products_id=38578
(przepraszam za linki do sklepów, ale na stronie producenta nie mogłam znaleźć tych modeli). Laptopa chciałabym używać do obróbki w terenie. Po powrocie do domu podłączałabym go do monitora Eizo o rozdzielczości 1920x1200. Stąd moje wątpliwości, gdyż T400 nie ma wejścia HDMI tylko VGA. Czy to ma duże znaczenie? Czy jak kupię kabel, który radził TrOn w innym poście cytuję: "Kup dobry kabel VGA - na 19" nie będziesz widział różnicy pomiędzy DSUB i DVI. Dobre kable VGA są z rdzeniem ferrytowym." ,to nie będzie to miało dla mnie znaczenia. Znalazłam inny model lenovo-sl500, wiem, że ma gorsze wszystkie paramerty (choć mimo wszystko wydają się sensowne), ma HDMI. Jedyne co mnie martwi to zinetgrowana karta graficzna intel X4500 MHD. I stąd mam pytanie czy ta grafika jest wystarczająca do takich programów jak PS czy photomatix? I czy będzie dobrze działać na dwóch monitorach? Bardzo proszę o radę, bo nie wiem jaką decyzję mam podjąć i czy warto dokładać te 2000 do T400.
Mam pytanie jak w temacie. Mam wątpliwości co do wyboru między tymi dwoma modelami lenovo T400 2767wry oraz lenovo sl500 NRJP7PB
(przepraszam za linki do sklepów, ale na stronie producenta nie mogłam znaleźć tych modeli). Laptopa chciałabym używać do obróbki w terenie. Po powrocie do domu podłączałabym go do monitora Eizo o rozdzielczości 1920x1200. Stąd moje wątpliwości, gdyż T400 nie ma wejścia HDMI tylko VGA. Czy to ma duże znaczenie? Czy jak kupię kabel, który radził TrOn w innym poście cytuję: "Kup dobry kabel VGA - na 19" nie będziesz widział różnicy pomiędzy DSUB i DVI. Dobre kable VGA są z rdzeniem ferrytowym." ,to nie będzie to miało dla mnie znaczenia. Znalazłam inny model lenovo-sl500, wiem, że ma gorsze wszystkie paramerty (choć mimo wszystko wydają się sensowne), ma HDMI. Jedyne co mnie martwi to zinetgrowana karta graficzna intel X4500 MHD. I stąd mam pytanie czy ta grafika jest wystarczająca do takich programów jak PS czy photomatix? I czy będzie dobrze działać na dwóch monitorach? Bardzo proszę o radę, bo nie wiem jaką decyzję mam podjąć i czy warto dokładać te 2000 do T400.
Posiadam Thinkpada, ale takiego z przed 2 lat i Ci powiem teraz z doświadczenia , nie dałbym za laptopa więcej niż 3500zł. Wydawanie na laptopa 5000zł i wyżej nie opłaca się bo za tą kwotę masz dobry komputer stacjonarny i monitor 22 calowy z matrycą S-PVA. Laptop na matrycy TN nie nadaje się do profesjonalnej obróbki zdjęć. Ten tańszy, który podałaś ma z tego co czytam TN LED. Jest lepiej niż sama TN. Po skalibrowaniu takiego laptopa możesz pobawić się w obróbkę amatorską a w domu mając to Eizo poprawić wynik :) Ale to nie moje pieniądze i trudno abym decydował o tym za ciebie. Nie wiem jak jest teraz matrycami w laptopach, ale jeśli mają takie same pionowe kąty widzenia jak mój to przy obróbce zdjęć sugerowałbym się głównie histogramem:-D
Jeśli chodzi natomiast o złącze VGA czy DVI. Dziwne, że ten thinkpad nie ma DVI czy HDMI. W tych czasach to bardzo dziwne. Czy obraz będzie gorszy na VGA ? jedni twierdzą, że troszkę gorzej inni że nie ma różnic. Nie testowałem tego wnikliwie, więc niech sie wypowiedzą testerzy. A poza tym twój nick jest trochę...hmm...jak to określić...może zamilknę...
smieciucha
27-08-2009, 19:26
ThinkPad T400 też ma LED. Ja chętnie kupiłabym tego tańszego SL, ale czy ta zintegrowana karta graficzna jest wystarczająco dobra? Co do mojego nicka to od lat tak do mnie mówią moi przyjaciele, nie widzę w nim nic złego;)
ThinkPad T400 też ma LED. Ja chętnie kupiłabym tego tańszego SL, ale czy ta zintegrowana karta graficzna jest wystarczająco dobra? Co do mojego nicka to od lat tak do mnie mówią moi przyjaciele, nie widzę w nim nic złego;)
Karta graficzna do obróbki zdjęć nie ma większego znaczenia. Chyba, że pracujesz w programach wykorzystujących 3D to ma. Poza tym zintegrowana żre mniej prądu. Mając natomiast kartę niezintegrowaną możesz mieć problem z grzaniem się laptopa. Wiele laptopów grzeje się na spodzie co uniemożliwia trzymanie na kolanach. Wszystko też zależy od systemu odprowadzania ciepła. Jedni producenci robią to lepiej drudzy gorzej. Poza tym brałbym matową matrycę. Ale to też zależy od upodobań.
smieciucha
27-08-2009, 22:04
Dzięki za podpowiedzi. A nie orientujesz się czy ta karta da radę z dwoma monitorami w tym z jednym o rozdzielczości 1400x1050, bo jeśli da radę to nie będę się dłużej zastanawiać. Co do matrycy to obie są matowe LED. W jednym niepokoi mnie brak HDMI a w drugim zintegrowana karta. Pytanie co jest do mniejszym złem w momencie podłączenia zewnętrznego monitora do lapka?
a T400s nie mieści się w założeniach?
Modele sprawdzaj na stronie Lenovo w USA
SL500 to matryca 15,1" LED ale chyba odblaskowa (AntiGlare)
T400 to 14,1" ale to nie jest LED tylko CCFL Backlight
T400s to jest 14,1" i to jest matowa matryca podświetlona LED
Do T400 możesz dokupić stację dokującą i tam chyba jest DVI o ile Ci na nim tak bardzo zależy, ja podtrzymuję to co napisałem - dobry kabel VGA daje bardzo dobry obraz
Jeśli możesz to poczekaj jednak do nowego roku, pojawią się modele laptopów oparte o architekturę Intel Capella i wtedy będzie dostępny DisplayPort
smieciucha
27-08-2009, 23:39
Może zatem Dell Latitiude E6400 z matrycą matową LED ultra sharp?
Może zatem Dell Latitiude E6400 z matrycą matową LED ultra sharp?
Nie miałem niestety styczności, ostatni mój dell to był D800
Do T400 możesz dokupić stację dokującą i tam chyba jest DVI o ile Ci na nim tak bardzo zależy
Jest DVi. Koszt takiej stacji ok 600zł
ja podtrzymuję to co napisałem - dobry kabel VGA daje bardzo dobry obraz
Z ciekawości pytam, jaki to jest dobry kabel VGA ? Z rdzeniem ferrytowym to widziałem sporo, koszt 10zł...O te chodzi czy o inne ? Przetestowałbym kiedyś jak się mają te złącza do jakości obrazka. Więc jakbyś mógł podać jakiś kiepski VGA i ten dobry to przetestuje , aby zaspokoić swoją ciekawość:)
Z ciekawości pytam, jaki to jest dobry kabel VGA ? Z rdzeniem ferrytowym to widziałem sporo, koszt 10zł...O te chodzi czy o inne ? Przetestowałbym kiedyś jak się mają te złącza do jakości obrazka. Więc jakbyś mógł podać jakiś kiepski VGA i ten dobry to przetestuje , aby zaspokoić swoją ciekawość:)
Testowałem standardowy kabel VGA który otrzymałem z monitorem, kabel DVI który otrzymałem z monitorem i kabel VGA który zakupiłem. Grubość tego kabla VGA jest dwukrotnie większa niż tego standardowego. Jakość obrazu na rozdzielczości 1920x1200 na tych dwóch kablach różniła się bardzo mocno. Obraz na tym nowym kablu VGA był dla mnie identyczny jak na DVI, na standardowym który miałem wyraźnie gorszy - więcej testów nie robiłem.
Do przetestowania z obecnie dostępnych na rynku - Profigold (niestety nie miałem styczności osobiście - jedynie czytałem recenzje). Różnice są też w kartach graficznych, znajdziesz w googlach testy w których w danej karcie graficznej obraz z analogowego wyjścia był lepszy niż z cyfrowego. Reasumując jeśli mamy tylko analogowe wyjście to niekoniecznie oznacza to tragedię i kiepski obraz - mając wybór - wiadomo wyjścia cyfrowe
velaskez
28-08-2009, 09:05
Jak dla mnie to seria T była zawsze u IBM/Lenovo wyznacznikiem najlepszej jakości...i osobiście wziąłbym T400 jeśli już.
Jak dla mnie to seria T była zawsze u IBM/Lenovo wyznacznikiem najlepszej jakości...i osobiście wziąłbym T400 jeśli już.
T400s - to przeprojektowany model - dużo lepszy niż T400
smieciucha
28-08-2009, 18:26
Ale go chyba jeszcze nie ma w sprzedaży? Albo nie umiem znaleźć. A jak to nowość to aż strach pomyśleć ile będzie kosztował.
Max...20
28-08-2009, 22:42
Lenowo ThinkPad T400s jest już u nas dostępny przynajmniej w sklepie:
http://www.digitmedia.pl/produkt/387.html
tylko cena dość wysoka no i zintegrowana karta graficzna.