PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200, manulane ostrzenie

Giwera
27-08-2009, 16:16
Witam,
Mam takie pytanie: w trakcie wakacji poprosilem jednego typa o zrobienie nam zdjecia... Zrobil, ale pomylily mu sie chyba pierscienie i zamiast krecic zoomem pokrecil sobie tym od manualnego ostrzenia. Poprzednio na bank ten pierscien krecil sie tylko okolo 90 st i stawial wyrazny opor gdy koczyla sie skala. Wyglada jakby kolo pokonal ten opor i teraz moge krecic nim ile chce. Wszystko wydaje sie dzialac ok, da sie dalej manualnie ostrzyc. Moze to tylko *******a ale sam juz nie jestem pewien. Jak jest u was? Pierscien stawia opor przy koncu skali i basta czy mozecie go delikatnie przelamac i krecic do woli? Tak dumam czy kolo czegos nie polamal w mym plastikowym badz co badz obiektywie...Zdjecie oczywiscie zrobil do du...
Dzieki z gory,

Tomeqp
27-08-2009, 16:31
W 18-70 jest tak: Pierścień chodzi z lekkim oporem w zakresie ostrzenia, a gdy skala dojdzie do końca czuć nieco większy opór, ale nadal mogę kręcić pierścieniem dalej, a skala stoi w miejscu, czyli to nic nie zmienia. Nie ma wyraźnego końca kręcenia. Przy końcu skali zwiększa się opór, ale pierścieniem mogę kręcić naokoło i nic się nie dzieje. Nie wiem jak jest w 18-200, ale podejżewam że tak samo, czyli wszystko jest ok :)

Piotr_
27-08-2009, 16:41
Wszystko w porządku. Konstrukcja AF-S pozwala kręcić pierścieniem do woli.

maki
28-08-2009, 21:27
Fakt, pierścień focusa kręci się lekko w ograniczonym zakresie, jednak dalej można spoko kręcić, nic złego się nie dzieje
Pozdr

mkl
28-08-2009, 21:29
Czasami jak korzystałem w pracy z 18-200VR bardzo często myliły mi się pierścienie. Obiektyw wciąż jest sprawny ;)

wasilewk
14-09-2009, 21:58
... Poprzednio na bank ten pierscien krecil sie tylko okolo 90 st i stawial wyrazny opor gdy koczyla sie skala. ...

Może kamień ? W innym przypadku dużo bym nie dał za ten bank.:???::mrgreen:

Pzdr.