PDA

Zobacz pełną wersję : który LowerPro

Anar
27-08-2009, 12:14
już chyba wszystko przejrzałem i mam do wyboru:
Computrekker AW
Compurover AW

zastosowanie: laptop panoramiczny 15" + nikon d80 + 2 szkła + za pół roku 70-200/2.8 + lampa + grip

---

który z Nich byście polecali i dlaczego ?

pozdrawiam, Adrian.

moonrage
27-08-2009, 12:44
Cimputrekker AW
albo Vertex 200 AW

marszull
27-08-2009, 14:44
Computrekker AW albo perspektywicznie od razu Plus :-)

shaolin
27-08-2009, 17:42
Computrekker AW albo PLUS - oba zrobily ze mna z miliard kilometrow w roznych warunkach i dzialaja do tej pory, a zawsze byly pakowane na maxa (4-6 szkiel, 2-3 puszki, lap, kable, gadzety, itp). Jedne z moich lepszych zakupow ;)

Darckar
28-08-2009, 10:52
Też ostatnio stałem przed tym wyborem, wybrałem CompuRover....

Wszystko zależy do czego ten plecak na służyć, CompuRover ma większą komorę na rzeczy nie koniecznie związane z foto a przydatne przy długich wypadach.
Ja potrzebowałem plecaka na dłuższe wyjazdy gdzie oprócz aparatu i obiketywów zmieszcze kurtkę+polar+termos+kanapki. W takim zastosowaniu CompuRover się moim zdaniem sprawdzi. CompuTrekker ma ledwie zaznaczony przedział, a właściwie kieszeń na szpargały nie związane z foto.

Nie wiem czy do CompuRovera zmieścisz 70-200/2.8 spotkałem się z opiniami że nie...

skulinski
28-08-2009, 11:21
Mam CompuRover. Nikkor 80-200 wchodzi w pionie spokojnie, jednak puszka z zapietym tele juz raczej nie, choc pozioma przegroda miedy komorami jest wyjmowalna z tego co pamietam wiec jak sie chce to i puszka z zapietym tele wejdzie :D ;) Do komory sprzetowej miesci sie sporo. Body z zapietym spacerzoomem, do tego jakies 3 szkla do wielkosci 80-200 , plus lampa plus 50mm. Komora na laptopa tez jest pokazna. spokojnie wlozysz tam nawet 17cali.
Cos o czym moim zdaniem projektanci plecakow foto plus laptop zapominają, to miejsce na zasilacz do kompa, ew mysz. Nie wiem czy w computrekkerze jest na to miejsce.
Rewelacyjne jets tez to, ze caly "insert" na sprzet mozna wyciagnac ze sprzetem, wlozyc do szafy, i odczepiajac przegrode miedyz komorami mozna miec ogromnie pakowny plecak juz niefoto.

Z minusów
- rozmiar, ale w tym przypadku chyba oba wymienione sa plecakami duzymi.
- na poczatku , zamek od komory sprzetowej ciezko "wyrabial zakrety" ale chyba potrzebowal sie troche ulozyc.

Fajnie, ze z compu mozna z niego wyjac pas biodrowy, nei jestem do tego przyzwyczajony i wyjalem na samym poczatku.choc przyznam, ze rpzy zaladowaniu do pełna tj. laptop plus sprzet plus podreczne przedmioty do gornej komory troche to wszystko waży i wtedy pas sie przydaje.

Anar
29-08-2009, 00:06
no to tak computrekkera mogę zakupić za 270zł (oO) nowego ale problem mam teraz bo mam dużą baterię w lapku przez co jego grubość robi się od 4cm do 5,5cm przy samej górze (wąski pasek wystający od baterii).

czy te 4cm dla lapka to twarda wielkość której nie da rady się powiększyć jakoś? na ścisk?

i do tego w tym compuroverze to czy te 4,8cm to też twarda granica której się nie da upchąć z prawej czy to lewej strony w kieszeni na lapka tego "paska" od baterii przy lapku :/

Anar
29-08-2009, 01:03
no to tak computrekkera mogę zakupić za 270zł (oO) nowego ale problem mam teraz bo mam dużą baterię w lapku przez co jego grubość robi się od 4cm do 5,5cm przy samej górze (wąski pasek wystający od baterii).

czy te 4cm dla lapka to twarda wielkość której nie da rady się powiększyć jakoś? na ścisk?

i do tego w tym compuroverze to czy te 4,8cm to też twarda granica której się nie da upchąć z prawej czy to lewej strony w kieszeni na lapka tego "paska" od baterii przy lapku :/

a tak wygląda to co wystaje >>

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.newtechnology.co.in/wp-content/uploads/2008/12/dell-studio-14-5.png)

skulinski
29-08-2009, 01:51
Do compu rovera powinno wejsc. nie wiem tylko czy czasem nie bedziesz na plecach czul ze jest wybrzuszenie. Nosilem w compuroverze starszego fujitsuSiemensa ktory byl dosc gruby. teraz mam tez takiego Della ale z normalna baterią. Jak bede mial chwile moge sprawdzic jakos czy wejdzie z grubszym elementem.

Swoja drogą mysleczy by nie sprzedac tego plecaka. Kupilem go jadac na wymiane studencką, teraz od roku leży w szafie nieużywany. w zasadzie man na koncie tylko kilka przelotów samolotem (i tu cenna informacja - plecak miesci sie w wymiarach bagażu podrecznego, na styk ale sie miesci ;) , dzieki czemu mozna spokojnie wziac elektronike ze soba na poklad w jednym bagażu i nikt sie nie czepia. Jesli bylbys zainteresowany - wal na PW.

shaolin
29-08-2009, 02:36
Z taka wystajaca bateria moze byc problem w Computrekkerze. Gabka jest twarda, chociaz wiadomo ze ma jakis margines upychalnosci ;) ale takiego hartkoru chyba nie wciagnie ;)

marszull
29-08-2009, 11:50
Jestes z Grodziska to proponuje wybrac sie do Ursusa do torbylowepro.pl (http://www.torbylowepro.pl/informacje/kontakt) i poprzymierzac sobie rozne torby (maja bardzo duzy wybor i bardzo spoko obsluge)

Pawel92
29-08-2009, 17:09
Dell, taki na zdjęciu, do Vertex 200 AW nie wejdzie - sprawdziłem organoleptycznie.

Anar
29-08-2009, 18:41
czyli w ostateczności bede musial albo zakupic baterię normalną 6 komorową by mieć na gładko lapka + tą drugą nosić gdzieś w plecaku albo nie kupować baterii i nosić lapka bez baterii przyczepionek a samą baterię w przegródce od sprzętu foto i chyba tak zrobię tylko myślę żeby się styki nie uszkodziły jak będzie "dziura" w lapku po baterii na czas transportu hmmm.

Jestes z Grodziska to proponuje wybrac sie do Ursusa do torbylowepro.pl (http://www.torbylowepro.pl/informacje/kontakt) i poprzymierzac sobie rozne torby (maja bardzo duzy wybor i bardzo spoko obsluge)

super, dzięki! w poniedziałek tam zawitam

jeden plus dla computrekkera dla mnie >> ma wysokość 45 a compurover 55cm a więc nie wygląda tak bardzo jak plecak "podróżny" i wystarczyłby mi wymiarami. tylko jeszcze rozwiązać to z tym lapkiem.. najwyżej jakiś pokrowiec się na niego walnie by te styki uchronić za 30zł i to będzie rozwiązanie tylko jeszcze z tą baterią wymyśleć gdzie ją włożyć jak już zakupię 70-200/2.8 (vr?) - to może być ból wtedy..

Anar
30-08-2009, 16:44
jeszcze znalazłem coś takiego: Lowepro Stealth AW II << przyjmuje on grubość lapka do 5cm (mój 5,4cm) więc może się upcha... ale długość lapka 35,5cm a mój ma 35cm... wiem wiem zagospodarowanie będę miał na maxa o ile suwaki się zamkną do końca i nie popękają -.-"

ostatnią szansą jest DaKine seria photo - SeQuence jest ciekawy ale cena trochę odstrasza 550-600zł i do tego ciężko go dostać w sklepie tak aby móc go pomacać :/

coś jeszcze znacie może dobrego gdzie upchałbym swojego lapka? i żeby plecak nie wyglądał jak turystyczny swoim wysokim gabarytem?

Anar
01-09-2009, 23:09
przymierzyłem i faktycznie do computrekkera laptop o grubości 5,4cm nie wchodzi - trzeba wyjmować baterię - jedyne wyjście wyjmować gąbki w przegrodzie od aparatu i tam chować laptop + jakieś rzeczy, druga opcja wyjmować baterię - ale takie bawienie się tym ciągle może się wyrobić...

na dłuższe wyjazdy ten compurover super sprawa! naprawdę aż miło go się nosi i w góry może być niezastąpiony i do niego wchodzi swobodnie laptop z baterią - kiedyś sobie taki sprawie ale do mojego użytku na studia + koncerty odpada on bo jest za wieelki.