Zobacz pełną wersję : czyszczenie na gwarancji - płatne czy za darmo?
Czy serwis Nikona wykonuej czyszczenie (dodam pierwsze) za darmo jeżeli aparat jest jeszcze na gwarancji?
Nie można się do nich w ogóle dodzwonić...
A jeżeli odpłatnie to jakie są to koszta?
Ja pisałem kiedyś e-mail i odpisali. Wątpię aby czyścili za darmo.
Gwarancja nie obejmuje czyszczenia matrycy.
Łukasz F.
27-08-2009, 12:09
ostatnio dzwonilem i mowili, ze ok 280 zł
achpiotr
27-08-2009, 12:11
Do 2 tygodni od zakupu było za darmo, ponieważ można było założyć że kupiłeś brudną. Jakiś czas temu czyszczenie w serwisie kosztowało 80zł.
A zapewne są miejsca gdzie czyszczą taniej niż 280. Gdzie można znaleźć namiary na polecane (godne zaufania) miejsca gdzie czyszczą za godziwą cenę w Warszawie - widziałem posty z adresami ale w Krakowie niestety...?
Polecam BTfoto na Armii Ludowej 12.
Czyszczenie chyba 30 czy 40 zł.
jacek.gold
27-08-2009, 12:47
zawsze mnie fascynowały takie pomysły ;)
czy mycie samochodu na gwarancji jest darmowe?
Czytasz w moich myślach. Chyba się Ciebie boję. :)
A jak kupisz Lexusa to przy każdej wizycie ano czyszczą a nikon to lexus wśród aparatów :)
Czy serwis Nikona wykonuej czyszczenie (dodam pierwsze) za darmo jeżeli aparat jest jeszcze na gwarancji?
Nie można się do nich w ogóle dodzwonić...
A jeżeli odpłatnie to jakie są to koszta?
Chodzi Ci o czyszczenie matrycy czy wszystkiego co się da (matówka, lustro, itp)?
W pierwszym przypadku kosztuje to 80zł + ew. koszty wysyłki, w drugim - nie znam ceny, choć możliwe, że te wcześniej wspomniane 280zł.
DOkładnie.
Trochę się zdziwiłem, jak zobaczyłem tamtą cenę.
Za coś ok. 200 zł to ja wymieniłem całą matówkę wraz z założeniem.
A jak kupisz Lexusa to przy każdej wizycie ano czyszczą a nikon to lexus wśród aparatów :)
Nie tylko! VW i Suzuki też tak robi myślę, że każdy przyzwoity serwis myje wóz.
Czytasz w moich myślach, chyba się ciebie nie boję. :-)
Piotr
jacek.gold
27-08-2009, 15:57
Nie tylko! VW i Suzuki też tak robi myślę, że każdy przyzwoity serwis myje wóz.
taaaaaaaa
zajedź do nich i powiedz żeby tylko umyli
coś się wam ludziska pomerdało
serwis samochodowy zazwyczaj tak kasuje że umycie to dla nich pryszcz więc takie śmieszne historyjki o darmowym myciu to sobie możecie dzieciom przed bajką opowiadać
taaaaaaaa
zajedź do nich i powiedz żeby tylko umyli
coś się wam ludziska pomerdało
serwis samochodowy zazwyczaj tak kasuje że umycie to dla nich pryszcz więc takie śmieszne historyjki o darmowym myciu to sobie możecie dzieciom przed bajką opowiadać
Kupuj porządne samochody u porządnych dealerów to będziesz miał porządny serwis. Tak jest prawie ze wszystkim, może poza Nikonem. Każdy ma swoje doświadczenia.
jacek.gold
27-08-2009, 16:11
Kupuj porządne samochody u porządnych dealerów to będziesz miał porządny serwis. Tak jest prawie ze wszystkim, może poza Nikonem. Każdy ma swoje doświadczenia.
i co? powiesz mi może że jak zajedziesz porządnym samochodem do porządnego serwisu i powiesz że się ubrudził to za darmo go umyją i podziękują za wizytę? chyba w innej bajce zamieszkałeś
Tak, oczywiście. Ale najpierw zostawisz za przegląd kilka tysięcy. Jak zapłaciłem za duży przegląd po 100 tyś. przebiegu 8 koła, to samochód był umyty i wysprzątany wewnątrz (z grubsza). Jak wymieniałem kiedyś migawkę w d70, to za czyszczenie matrycy nie zapłaciłem. Przynajmniej na fakturze nie było takiej pozycji. Ale syfy, które tam były zniknęły. Wg. mnie normalne jest, że po skończonej robocie trzeba posprzątać.
Jak malarze przyjdą malować chałupę, to też powinni sprzątnąć syf, który powstał w trakcie roboty bez żadnych dopłat.
Np. D60. to z całą pewnością jest odpowiednik Lexusa.:mrgreen:
blackside
27-08-2009, 16:41
Dobra dobra... macie rację...ale jest małe ale o czym kiedyś głęboko myślałem.
Skoro parametry piszą "czyszczenie matrycy" to teoretycznie mam prawo reklamować jej złe działanie. Za przeproszeniem w nosie mam że mogło wlecieć i takie tam. Jest czarno na białym . Więc powinno być czysto a jeżeli nie jest to cholere to dają. Po co czyszczenie skoro nic nie daje?
W samochodzie nie ma "czyszczenie karoseri ultadźwiękami"... A np. w lodówkach jest samorozmrażanie i działa...gdy nie rozmraża reklamuje... więc coś nie do końca- takie moje zdanie.
A koszt w nikonie to 80zł, problem w tym że nie dają gwarancji na usługe... więc mogą nic nie zrobić a skasować bo powiedzą że w transporcie się zabrudziło... wrrr
Np. D60. to z całą pewnością jest odpowiednik Lexusa.:mrgreen:
Wydaję się być taki małym Lexus IS :mrgreen:
Mówię o marce a nie o modelu :twisted:
Jednak macie rację - raczej nie umyją za friko ale ktoś kiedyś gdzieś wspominał o takim wariancie
Zawsze można powiedzieć że coś piszczy i oddać do serwisu - powinni zatem wyczyścić
Chyba że potem skasują za nieuzasadnione zgłoszenie.
woytec60
27-08-2009, 17:05
zawsze mnie fascynowały takie pomysły ;)
Dziwne porównanie, tu nawet Lexusa nie trzeba, moją korolkę myją w ASO przy każdym przeglądzie :roll:
Jednak kosztowała trochę więcej nawet od D3X.
No dobra, za przegląd płacę ;)
danz1ger
29-08-2009, 09:25
http://www.bythom.com/2009%20Nikon%20News.htm
"Beyond NPS
May 26--At least one Nikon subsidiary is trying something similar to what I suggested back when the D3x came out. Who would have guessed it would be Canada? To wit:
"Thank you for purchasing your new Nikon D3/D3x camera. In appreciation, and at no charge to you, Nikon Canada Inc. ("Nikon") offers an initial Service Program (the "Service Program") described below for your new Nikon D3/D3x. Services:
Unlimited preventative maintenance cleanings -- Image Sensor Cleaning
Two comprehensive check-ups and cleanings; one in the first year of ownership and one in the second
Routine adjustments as necessary resulting from normal usage excluding cosmetic "wear and tear"
Firmware updates that may be available from time to time from Nikon. ..."
"More on "Beyond NPS"
June 10--Back on May 26 I wrote about Canada offering free periodic service on pro bodies. I've since heard from several of you in other places around the world:
FotoVideo in Norway includes a 3-year check and clean by Nikon Norway on all D300, D700, D3, and D3x bodies sold.
Nikon Austria NPS: free check and clean once a year on all pro equipment, free loaner if repair will take more than 48 hours, free sensor cleaning.
In Denmark, any Nikon body can get a check, clean, and firmware update once a year for the three years following purchase. ..."
"More on More on "Beyond NPS"
June 21--NPS Germany: one cleaning free per year (including sensor cleaning), ..."
Mi 2 dni po kupnie czyścili za friko na Postępu, czyszczenie nie wyszło, nie dało się wyczyścić, puszka poszła do wymiany w sklepie.