PDA

Zobacz pełną wersję : UV + Polar na jednym obiektywie

PiotrKiszka
27-08-2009, 09:53
Witam!

Nie mogłem znaleźć satysfakcjonującego wyjaśnienia problemu w Internecie, stąd zwracam się z pytaniem do Was:

Do mojej Sigmy 10-20, przed zbliżającym się wyjazdem w góry, chcę dokupić polar Hoya HMC Super i filtr szary tejże marki (x8, choć nie ma to tutaj znaczenia). Czy na filtr szary będę mógł nakręcić polar ? Ew.odwrotnie ?
Do tej pory używałem B+W w wersji Slim który nie ma gwintu na kolejny filtr, stąd moje wątpliwości.

Mam nadzieję, że szersze kadrowanie pozwalające na późniejsze obcięcie zdjęcia zmniejszy winietowanie... które zapewne będzie już naprawdę dobrze dawało we znaki ;)

Pozdrówka!

koziołek_matołek
27-08-2009, 15:57
W sumie nie testowałam takiego połączenia. Jestem zwolenniczką jednego filtra, bo przy użyciu dwóch siada zazwyczaj jakość. Do tego w grę często wchodzi winietowanie, które nie zawsze mi pasuje. Daj znać jak przetestujesz :)
choć...w sumie jak piszesz, że chcesz oba kupić, to kup oba i wtedy sprawdź ;)

Strus
27-08-2009, 21:29
Jestem zwolenniczką jednego filtra, bo przy użyciu dwóch siada zazwyczaj jakość.

Idac tym tropem to dziwie sie ze w ogole uznajesz jakikolwiek filtr na szkle. Przeciez to spadek jakosci. A ile filtrow w/g Ciebie zaklada sie przy fotografii krajobrazowej, z wykorzystaniem dlugich czasow? 2 to najczesciej podstawa i bez tego ani rusz. Bardzo czesto zaklada sie 3 filtry i jakosc jakos drastycznie nie spada.....

Piotrze - na TEGO POLARA (http://allegro.pl/item720572461_marumi_polaryzacyjny_dhg_77mm_f_vat. html) nakrecisz co tak bedziesz chcial na bank. Dzisiaj takiego kupilem i jest to rowniez wersja slim. Na Sigmie przy UValce (nie slim) winiety nie ma a jesli jest to ja jej nie widze. Choc sprawdzalem w domu a nie na dworze wiec to moze nie byc do konca miarodajne. W najgorszym wypadku zamiast 10mm bedziesz mial 11