Zobacz pełną wersję : Lampy... jaki światłomierz?
Witam, w osobnym wątku poruszałem temat lamp Quantuuma, które miałyby pracować głównie w plenerze. Co do zakupu tych lamp to jestem już na 100 procent zdecydowany a teraz kolej na światłomierz. Szukam czegoś w przedziale do 1300 zł, głownie do pomiaru światła zastanego w połączeniu z błyskiem fleszy/lamp, na początek trzech.
Bawiłem się Polarisem, zauważyłem że w trybie pomiaru światła błyskowego, mogę podać tylko czas synchro oraz ISO (niby logiczne), teoretycznie wystarczy, ale gdybym miał potrzebę podania tylko wartości przysłony i ISO i potrzebował obliczenia szybkości błysku/migawki poniżej czasu 1/320 to nie ma takiej możliwości. W sumie to chyba żaden światłomierz nie ma takiej możliwości.
Pytanie do was forumowicze czy się mylę, jest jakiś światłomierz co ma taką możliwość??
Teraz kolejna para kaloszy, z uwagi na światło zastane nie wykluczam, że w parze z lampami pójdą w grę filtry szare. Jak wtedy mierzyć światło światłomierzem?? Czy sama korekcja EV na światłomierzu wystarczy??
Pytanie ostatnie co w przedziale do 1300 zł polecalibyście??
rainbowwarrior
27-08-2009, 11:37
w trybie pomiaru światła błyskowego, mogę podać tylko czas synchro oraz ISO (niby logiczne), teoretycznie wystarczy, ale gdybym miał potrzebę podania tylko wartości przysłony i ISO i potrzebował obliczenia szybkości błysku/migawki poniżej czasu 1/320 to nie ma takiej możliwości.
Przy świetle błyskowym ekspozycję kontrolujesz przysłoną a nie szybkością migawki, więc nie ma potrzeby obliczania czasu otwarcia migawki. Po prostu ustawiasz taki czas, żeby migawka nie rejestrowała się na zdjęciu, czyli czas synchronizacji. Błysk i tak trwa krócej niż czas otwarcia migawki.
W jakim celu chciałbyś korzystać z krótszych niż 1/320 czasów?
W jakim celu chciałbyś korzystać z krótszych niż 1/320 czasów?
Heh no tutaj to chyba faktycznie racja więc niepotrzebnie marudzę, z tym że dzisiaj testowałem lampy Quantuuma i nie zależnie od tego jaki sposób wyzwalania (kabel, radio, fotocela), to max czas 1/250s, informacja dla potencjalnych zainteresowanych - tyczy się to modelu R300 Dual z batery packiem (w plenerze bez ND-ków raczej się nie obejdzie). Na krótszych czasach widać migawkę na zdjęciu.
Ok jeden problem mam rozwiązany.
Pozostaje kwestia doboru światłomierza oraz pytanie jak sobie poradzić z obliczeniem wartość F przy założonych filtrach szarych.
marszull
27-08-2009, 14:07
Korekcja na swiatlomierzu powinna wystarczyc (jesli filtry na obiektywie) lub bez korekcji jesli filtry szare na lampach
Co do swiatlomierzy to ja polecam sekonica lub dawna minolte (teraz pod innym brandem)
Co do czasow wyzwalania blysku to polecam poczytac o swietle blyskowym, migawce szczelinowej, migawce centralnej i migawce hybrydowej. (bylo juz naprawde taka ilosc razy na forum ze wystarczy poszukac)
PS mozna jeszcze poszukac o wyzwalaniu lampy studyjnej lampa sb w trybie synchro krotkich czasow (tez bylo na forum)
Przy świetle błyskowym ekspozycję kontrolujesz przysłoną a nie szybkością migawki, więc nie ma potrzeby obliczania czasu otwarcia migawki. to co napisałeś - tak, o ile praca w studiu itp, w każdym razie tam, gdzie jest mało światła zastanego. W terenie to ma istotne znaczenie o ile chcemy złapać zastane. Proporcje zastane/błyskowe reguluje się wyłącznie czasem naświetlania! Ziana ISO albo przysłony nie wpływa na proporcje świateł bo zwiększa albo zmniejsza tak samo ilość światła zastanego jak i błyskowego.
Polecam Sekonica 358, jeśli zależy i na punktowym to sekonica 558 lub 758 - ale tu sie nie zmieścisz w cenach.
ja bardo lubiłem minoltę, teraz to jest ... Kenko. Polecam nawjwyższy model kenko - bym go brał bez namysłu zamiast sekonica 758 gdyby nie jeden detal (istotny tylko dla posiadaczy Pocket Wizardów).