PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zegarki, złoto i srebro - błyskotki dla każdego.

elix
26-08-2009, 11:14
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum/web_700_F_DSC_0007382.jpg)

malasana
26-08-2009, 11:54
Mz wzorowe podejscie do architektury - budynek pokazany czysto, nienagannie. Brawa za kompozycje. Byc moze lepsza bylaby troche mniejsza winieta w PD.

alfapasje
26-08-2009, 13:15
mnie osobiście nie podchodzi obróbka prawej strony..

elix
26-08-2009, 13:20
Dzięki za opinie.

mnie osobiście nie podchodzi obróbka prawej strony..

Tam nie było jakiejś specjalnie selektywnej obróbki. Muszę więc dopytać - Masz coś konkretnego na myśli? Chodzi o wspomnianą przez malasane winietę czy coś innego? Czym konkretniej tym łatwiej dla mnie :)

alfapasje
26-08-2009, 14:08
popatrz:
Po lewej masz czerwoniutki budyneczek a nad nim jaśniutki wrecz błyszczący drugi. Niebo zostawiam bo dajmy na to ze na niebie jest winieta. Pózniej idziemy na prawą stronę i oczom ukazuje się mdły budynek jakby był za jakąś mgłą. W ten oto sposób fotografia która budzi do życia, studzi ten zapał takim szczególikiem. Może warto się temu przyjrzeć..

gadas
26-08-2009, 14:25
Brawo jest świetnie a Kolorystyka rewelacyjna .

elix
26-08-2009, 14:42
alfapasje - dzięki za rozwinięcie - co prawda ja tam nie widzę tej mdłości - owszem, budynek jest schowany nieco w cieniu, do tego ma dość blady kolor i może stąd takie wrażenie, głównie jednak chodziło mi o skupienie uwagi widza na tym czerwonym budynku. Niemniej dzięki za konkrety - to zawsze doceniam i jeszcze przeanalizuję :)

gadas - dzięki za opinię

harb
26-08-2009, 17:22
bardzo fajny eksperyment - ładnie wyszło :-D

creep
26-08-2009, 20:51
Czysto, schludnie, niezłe żywe kolory. Po prostu ładnie :)

Slepy
27-08-2009, 21:12
popieram zdanie alfapasje. Zdjęcie z prawej strony na calej dlugoscio boku ma zauwazalną winietę, która psuje kontrast i nasycenie koloru. Również jestem za dopracowaniem tej części, albo skadrowaniem tak, by przestala przeszkadzac...
Tak poza tym ładnie prosto i rozsądnie kolorowo. Dobra architektura!

pol-u
28-08-2009, 08:03
Dla mnie ta praca jest udaną grą kontrastów- w tym przypadku kontrastów kolorystycznych. Śmiały kolor dobrze tu pasuje. Mdłe partie obrazu pozwalają cieszyć się tymi nasyconymi:) Jak widać fotografia pozwala na bardzo osobistą i subiektywną interpretację i ... dlatego tak ją lubimy:)

elix
28-08-2009, 11:10
Dzięki za wszystkie opinie - fajnie, że są tak konkretne i różne od siebie, a jednocześnie nikt nikomu na siłę nie próbuje udowadniać że nie ma racji :)

Slepy
28-08-2009, 16:27
bo chodzi o to, by wyrazić własne zdanie, a nie wykazać, że czyjes zdanie jest złe...
Pozdrawiam i zycze udanych kadrów :)

elix
28-08-2009, 17:56
bo chodzi o to, by wyrazić własne zdanie, a nie wykazać, że czyjes zdanie jest złe...
Pozdrawiam i zycze udanych kadrów :)

Racja. Niestety jest spora rzesza takich, którzy wybierają tą drugą opcję. Dlatego ja zawsze doceniam konkrety, konstruktywizm i kulturalną dyskusję.

dominikpl72
03-09-2009, 00:11
Ja jeszcze w temacie winiety. Piszesz, że fotka nie była selektywnie obrabiana. Ale przycinałeś ją do kwadratowego formatu. Jeśli to, co widzimy obecnie jest "prawą" częścią oryginalnego kadru (o proporcjach 3:2) - to może być tak, że z lewej strony winieta zniknęła na skutek obcięcia kadru do kwadratu (usunąłeś część z winietą) a po prawej winieta pozostała. To tylko moje domysły :) - fotka i tak mi się podoba :)