Zobacz pełną wersję : Lightroom -> postawić na WinXP x64 czy Vista x64?
Mam mały dylemat - otóż chciałbym używać Lightrooma w wersji 64bit. Tak się szczęśliwie składa, iż właśnie jestem na etapie stawiania systemu, oczywiście 64 bitowy (8G pamięci). Mam Vistę Business x64, ale mogę ją także spokojnie downgrade'ować do WinXP Professional x64 . XP jest mniej zasobożerny, ale słyszałem, że Lightroom "oficjalnie" nie wspiera WinXP x64 a jedynie Vistę x64. Czytałem oczywiście jak zainstalowac poprawnie (czyli wersję 64) LR na x64 XP, ale czy tak zainstalowany Lightroom będzie stabilnie pracował na WinXP x64? Czy postawic Vistę Business x64 i na to Lightroom i żyć jakoś z tą "nieszczęsną i znaną z zamulania" Vistą?
PLEASE HELP :)
A ja mam prosbe. Zrob testy. Komplet 100-200 zdjec. Czas generowania finalnych plikow w pelnej rozdzielczosci. Taki sam zabieg na normalnym XP czy Viscie, a pozniej na wersji 64-bit. Ciekaw jestem o ile procent przyspieszy.
Witam,
W moim przypadku Lightroom pracuje pod Vista Ultimate x64. Wszystko śmiga bez przeszkód. Nie zauważyłem specjalnego zapotrzebowania systemu na pamięć, a mam jej "tylko" 4GB.
U Ciebie Vista ma mieć do dyspozycji 8GB...myślę, że nie będziesz miał najmniejszych problemów z wydajnością systemu jak i samego OS'a.
Jest jeszcze inna opcja. Poczekać na Windows 7, z którego podobno zadowoleni są Ci, których irytuje Vista ;)
Pozdrawiam.
W sumie Stig zadał ciekawe pytanie. W moim przypadku najpierw był system, Lightroom'a zakupiłem niedawno, więc i dylematu nie miałem.
Mam mały dylemat - otóż chciałbym używać Lightrooma w wersji 64bit. Tak się szczęśliwie składa, iż właśnie jestem na etapie stawiania systemu, oczywiście 64 bitowy (8G pamięci). Mam Vistę Business x64, ale mogę ją także spokojnie downgrade'ować do WinXP Professional x64 . XP jest mniej zasobożerny, ale słyszałem, że Lightroom "oficjalnie" nie wspiera WinXP x64 a jedynie Vistę x64. Czytałem oczywiście jak zainstalowac poprawnie (czyli wersję 64) LR na x64 XP, ale czy tak zainstalowany Lightroom będzie stabilnie pracował na WinXP x64? Czy postawic Vistę Business x64 i na to Lightroom i żyć jakoś z tą "nieszczęsną i znaną z zamulania" Vistą?
PLEASE HELP :)
Ze względu na wiadome- użyj na Viście.
O spowolnieniach zapomnij na zawsze. Nie odczujesz różnicy przy takim kombajnie z 8 GB RAM-u i szybkimi twardzioszkami.
northrop
27-08-2009, 04:52
dlaczego nie Win7?
A ja mam prosbe. Zrob testy. Komplet 100-200 zdjec. Czas generowania finalnych plikow w pelnej rozdzielczosci. Taki sam zabieg na normalnym XP czy Viscie, a pozniej na wersji 64-bit. Ciekaw jestem o ile procent przyspieszy.
w sumie to przesiadalem sie z 32bitowego XP (2GB) na 64bitowego Win7 (8GB), i roznica byla zauwazalna golym okiem. nie siedzialem niestety ze stoperem przy komputerze, wiec ciezko jest mi powiedziec o ile procent dokladnie sie wszystko przyspieszylo.
Uszczegółowię może pytanie - chodzi mi o współpracę LR z WinXP x64, gdyż "oficjalnie" LR nie jest dedykowany pod ten system. Zresztą temat już się i tak "rozwiązał", stawiam Vistę Business x64 którą zakupiłem z kompem i nie będe żadnych downgrade'ów robił. Vista x64 sama w sobie "zabiera" podobniez do 1.5G pamięci, ale to akurat niewielkie zmartwienie w moim przypadku.
Win7 - nie wchodzę w wersje beta z zasady.
...Vista x64 sama w sobie "zabiera" podobniez do 1.5G pamięci, ale to akurat niewielkie zmartwienie w moim przypadku.
1,5GB to gruba przesada no chyba, że Autostart pęka w szwach ;)
BlackRoger
27-08-2009, 10:36
Za niecałe 2 miesiące wychodzi wersja RTM.
Ależ Windows 7 to koniec okresu "beta" dla Visty - Vista to kernel 6.0 a Windows 7 to kernel 6.1 - analogia do Windows 2000 - kernel 5.0 i Windows XP - kernel 5.1
Za niecałe 2 miesiące wychodzi wersja RTM.
RTM już wyszedł, za 2 miesiące będzie można ją kupić legalnie w sklepie (używać legalnie można już dzisiaj).
BlackRoger
27-08-2009, 16:43
RTM już wyszedł, za 2 miesiące będzie można ją kupić legalnie w sklepie (używać legalnie można już dzisiaj).
Chodziło mi właśnie o namacalną wersję RTM ;)
Robert W
16-09-2009, 22:35
Może któryś z Was drodzy koledzy mógłby Windows 7 RTM 64bitowy gdzieś na sieci położyć abym miał szansę go zassać, bo pomysł upgrade'u komputera i reinstalacji systemu przyszedł mi do głowy dopiero we wrześniu jak ze stron MS zniknął już ten sofcik. Klucze do niego nadal można pobierać tylko instalki mi brakuje ...
Już nie mam iso na dysku, ale jeśli mi podasz adres swój poczty (normalnej) to Ci mogę wysłać płytę. O ile działa kopiowanie ;oP
matyjasz
17-09-2009, 18:38
Działać powinno a o kod poprosić na miscrosoft.com (dla build 7100) ze 3 tygodnie temu jeszcze było można, bo download zablokowali w maju bodajże, niemniej jeśli miałeś istalkę, to kod jak najbardziej działał, pozwala również na wszytskie aktualizacje itd. Nie wiem co będzie jeśli teraz zainstalujesz, ale spróbować wg mnie warto.
Ja używam gdzieś od lutego i jest to najlepszy moim zdaniem system od MałoMiękkiego ;) jak do tej pory.
Oho!
Właśnie znalezałem:
"Sorry, the Windows 7 RC is no longer available for download. If you’ve got the download and need a product key, they’ll be available until October 21, 2009."
http://www.microsoft.com/windows/windows-7/get/download.aspx
RobertW, jak nie znajdziesz tej instali daj znać, wrzuce na serwer, ale ze 2 dni potrwa :(
pzdr
mati
terpsych
17-09-2009, 18:58
Hym, ciekawe czy cnx2 i cs3 nie wysypie sie na nowym win 7 final.
T.
matyjasz
17-09-2009, 19:10
Jest szansa, że będą rozwiązane bugi z 7100.
Z tego co zauważyłem a było upierdliwe to:
Skype wywala błąd jakiejś dodatkowej aplikacji przy starcie, korzystać można normalnie potem. Brak sterowników do niektórych urządzeń (moja stara kamerka creativa)
Były wariacje z google Chrome, ale do obejścia, nie pamiętam co to było już, ale w momencie jak szukałem to okazało się to typowym problemem i na pierwszej stronie wygooglowałęm rozwiązanie. Trochę zabawy było żeby dogadać sterowniki do epsonów, ale użyłem od Visty i dokopiowałem ręcznie parę plików.
Kilka aplikacji odmówiło współpracy (głownie programy do odzyskiwania plików) ale to raczej kwestia tego, że nie były przystosowane do x64.
Poza tym CS3 i 4 chodzą bez zarzutu, Lightroom też, Dreamweaver również. Sieć po kablu i bez wyśmienicie. GG zachowywało się dziwnie czasami ale teraz parę dni temu sciągnąłem jakąś aktualizację czy nową wersję i nie wywala się.
Jako takiej różnicy w prędkości (wsady po 200 plików) między x32 XP i x64 W7 nie zauważyłem. Komputer quad 3ghz, 6gb ramu
pzdr
mati
terpsych
17-09-2009, 19:18
Poza tym CS3 i 4 chodzą bez zarzutu, Lightroom też, Dreamweaver również. Sieć po kablu i bez wyśmienicie. GG zachowywało się dziwnie czasami ale teraz parę dni temu sciągnąłem jakąś aktualizację czy nową wersję i nie wywala się.
Jako takiej różnicy w prędkości (wsady po 200 plików) między x32 XP i x64 W7 nie zauważyłem. Komputer quad 3ghz, 6gb ramu
To miłe, bo zamówiłem darmowy upgrade mojej visty i nie wiem czy więcej będzie z tym problemów czy radochy.
T.
To miłe, bo zamówiłem darmowy upgrade mojej visty i nie wiem czy więcej będzie z tym problemów czy radochy.
T.
Raczej radochy ;oD