PDA

Zobacz pełną wersję : FG-20...światłomierz zgłupiał... HELP!

GrzesiekM
25-08-2009, 23:29
Witam... po powrocie z wakacyjnych wojaży, grzecznie przed odłożeniem puszek na półkę sprawdziłem ich stan i... o zgrozo w FG-20 zauważyłem co następuje: wskazówka światłomierza ani drgnie, przy uruchomieniu pomiaru włącza się informacja o trybie manualnym "M"... nie ma żadnej reakcji na zmiany parametrów...przed kilkoma dniami wszystko działało normalnie...baterie sprawdzone ... mądrzejszych proszę o pomoc...jakąkolwiek ... :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img259.imageshack.us/img259/4107/cropkfl.jpg)

igg
26-08-2009, 12:43
... co to znaczy baterie sprawdzone? kupuj nowe, a nawet nowe zdarzają się padnięte. Aparat masz sprawny na 99%

GrzesiekM
26-08-2009, 13:37
sprawdzone, to znaczy dwa nowe komplety założone... i oba kpl. sprawdzone też na innym analogu... FG ... sprawdzałem je też miernikiem ... akurat baterii jestem najpewniejszy ...

igg
27-08-2009, 11:07
a migawka działa?

sprawdź, czy dinks od przekazywania przesłony nie został (tzn. nie wrócił do pozycji wyjściowej).
Patrzac z przodu bez obiektywu powinien być na godz 1.
ISO sie nie przestawiło gdzies w kosmos?

GrzesiekM
27-08-2009, 12:36
dynks w normalnej pozycji... co do ISO :) ot ... żartowniś ...

enthropia
27-08-2009, 14:22
W której pozycji jest zablokowana ta igła?
Po pierwsze, wersja naiwna - być może zapomniałeś, że igła światłomierza zaczyna działać poprawnie gdy aparat jest zamknięty, i gdy pstryknie się 3-4 zdjęcia?
Pewnie nie zapomniałeś... ;)
No to wersja druga.
Spotkałem się kiedyś z przypadkiem wadliwego działania światłomierza w FG, ale w tamtym przypadku światłomierz wskazywał niepoprawne wartości, jakby zaniżone o kilka EV. Różnica jest taka, że w FG nie ma igły, tylko są diody, dlatego tu do dyńki wpadł mi taki pomysł.
Na moje oko, w tym przypadku wygląda to tak, jakby wskazówka została zablokowana w sposób mechaniczny, nie wiem czy to możliwe, ale może coś ją w jakiś sposób przycisnęło...
Spróbuj może zrobić taki test.
W FG-20 jest dostępne ostrzeganie sygnałem dźwiękowym przed niedoświetleniem i przy długich czasach migawki.
Włącz tryb automatyczny z ostrzeganiem dźwiękiem, połóż sobie aparat na jakimś solidnym podłożu, przyciśnij do połowy spust i zasłoń obiektyw, najlepiej deklem albo czymś innym, wystarczająco... czarnym.
Jeśli usłyszysz dźwięk, znaczy że światłomierz działa, a właściwie to że reaguje na niedoświetlenie.
Co to da? Pewnie niewiele, ale może uda się potwierdzić/wykluczyć hipotezę z mechaniczną blokadą wskazówki.
Powodzenia.