Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora - Gliwice

korsarz
25-08-2009, 16:26
Kochani forumowicze, czy może jest ktoś z Was z Gliwic, kto ma takie magiczne coś do kalibracji monitora? Bidula jestem, 4 piwa dam czy nie wiem co wypada dać za użyczenie czegoś takowego. Odebrałem odbitki 20x30 z Fotojokera (Jedwab, Kodak Endura, Pro) i może nie jest to diametralnie coś innego (tzn. kolor lila jest fioletowy a niebieski jest błękitny) ale jednak denerwuje mnie to, że na odbitce jest coś innego niż pieczołowicie opracowana przeze mnie TIFFka. Robię Proof Colors w PS... Wskazuję profil barwny D-lab gloss, bo na Thecie Dursta robią powyżej 20x30. I nie wiem co jest nie tak :( Pomocy!!!

Dodam jeszcze, że mój monitor to nie jakieś tam EIZo, ale prosty Philips 190SW. Chociaż ma tutaj różne swoje narzędzia do kalibracji, korekcji, etc, ale czego bym nie ukręcił zawsze jest inaczej...

Giani
25-08-2009, 23:02
Kochani forumowicze, czy może jest ktoś z Was z Gliwic, kto ma takie magiczne coś do kalibracji monitora? Bidula jestem, 4 piwa dam czy nie wiem co wypada dać za użyczenie czegoś takowego. Odebrałem odbitki 20x30 z Fotojokera (Jedwab, Kodak Endura, Pro) i może nie jest to diametralnie coś innego (tzn. kolor lila jest fioletowy a niebieski jest błękitny)

Jeśli dajesz do fotojokera i innych masówek to zapomnij że będziesz miał wszystko identyczne z tym co widzisz na monitorze. Możesz nawet mieć EIZO skalibrowane i też nie będziesz miał. Najlepiej znaleźć lab gdzie będziesz mógł pogadać z osobą która to robi. Kiedyś robiłem eksperymenty w FJ na 4 różnych papierach i w różnych czasach. Nie było dwóch zdjęć które byłoby identyczne a dawałem zawsze to samo, a na jednym robionym na Fuji to kolor twarzy przypominał indianina po 10km maratonie. Tam pracują różne osoby, nigdy nie wiesz co komu do głowy uderzy i jaki ci profil zapoda. Czasami dobrze wyjdzie a czasami już nie.:)

korsarz
26-08-2009, 12:45
Jeśli dajesz do fotojokera i innych masówek to zapomnij że będziesz miał wszystko identyczne z tym co widzisz na monitorze. Możesz nawet mieć EIZO skalibrowane i też nie będziesz miał. Najlepiej znaleźć lab gdzie będziesz mógł pogadać z osobą która to robi. Kiedyś robiłem eksperymenty w FJ na 4 różnych papierach i w różnych czasach. Nie było dwóch zdjęć które byłoby identyczne a dawałem zawsze to samo, a na jednym robionym na Fuji to kolor twarzy przypominał indianina po 10km maratonie. Tam pracują różne osoby, nigdy nie wiesz co komu do głowy uderzy i jaki ci profil zapoda. Czasami dobrze wyjdzie a czasami już nie.:)

Nawet jeśli mamy na myśli usługę "Pro"? Bo właśnie taką sobie odbiłem 7 prac.

A co do samej kalibracji :) najlepsze jest to, że w moim Philipsie 190SW dałem ustawienia na Factory Default, wywołałem kalibrację koloru w Windows 7, lekko poprawiłem Gammę (zmniejszyłem jej wartość) i troszkę pobawiłem się suwaczkami kolorowymi. O dziwo, odbitki są do siebie bardzo podobne :D Ustawiając nawet profil na sRGB, nie na ten D-lab gloss (po prostu wyłączając Proof Colors) Tak, że nie będę chyba nikogo kłopotał jednak do czasu aż kupię sobie EIZO :D (Philips kosztował 120 euro w Holandii)

Giani
26-08-2009, 20:49
Nawet jeśli mamy na myśli usługę "Pro"? Bo właśnie taką sobie odbiłem 7 prac.

A jaka to różnica czy to "Pro" czy "Nie Pro" , hmm?:) Facet ma wiedzieć, że ty chcesz mieć kolor niebieski a nie fioletowy ? Jasnowidzów tam nie ma. Na stronie FJ jest tylko jeden profil ICC do pobrania Kodak Endura Gloss. Więc nawet jakbyś skalibrował monitor a nie masz profilu ICC labu, bo np. chcesz to zrobić na jedwabistym albo metallic albo matowym to nie będziesz miał identycznych kolorów. Druga sprawa, jaka masz pewność, że mają drukarki i monitor dobrze skalibrowany ?:mrgreen:

Zrób sobie test jak ja zrobiłem. Na różnym papierze otrzymałem różne kolory tego samego zdjęcia. A jak wyślesz za dwa tygodnie to samo zdjęcie do wywołania znowu na różnym papierze to możesz otrzymać zdjęcie np. na jedwabistym które różni się od poprzedniego jedwabistego. Fakt, że jak robisz na Endura Pro jest mniejsze prawdopodobieństwo otrzymania "kaszki" w przeciwieństwie do innego labu FJ używającego Fuji Crystal, bo tam jest jazda bez trzymanki .

Kolory wyszły najlepsze na metallic, zdecydowanie. Gdyby tylko tak się nie odbijał ten papier....Więc jakbym odbijał zdjęcia w FJ to tylko Kodak Endura Pro. Nr 1 Metallic za kolorki, potem jedwabisty. Jeśli się nastawisz, że zdjęcia będą się nieco różniły od tego co widzisz na monitorze , to nie będzie tragedii. Do amatorskich zastosowań się nada, ale do profesionalnych nie za bardzo, jeśli zależy Ci na wiernym odwzorowaniu kolorów.

Kundzior
28-08-2009, 20:23
Giani nei znasz organizacji pracy w FJ, a temat ciągniesz. Generalnie maszyny w FJ działaja na sRGB. Nikt tam nie ogląda Twoich zdjeć to jest przemysłowe laboratorium a nie jakiś labik. Nie widzę sensu stosowania innego profilu niż sRGB bo będzie kiszka, to logiczne. Jakość zdjęćz FJ w usłudze pro jest bardzo przyzwoita, gożej ze standardem.

Papiery Metalik jest w dechę, ale nie każdemu zdjęciu pasuje metalik.
Jedwab jest też w miare.

Giani
29-08-2009, 00:30
Giani nei znasz organizacji pracy w FJ, a temat ciągniesz.
Jak to powiedzieć. Wyskoczyłeś jak Filip z konopii.:mrgreen:

Generalnie maszyny w FJ działaja na sRGB.
A jaki Ci się wydaje, w jakiej przestrzeni inne laby pracują ?

Nie widzę sensu stosowania innego profilu niż sRGB bo będzie kiszka, to logiczne
A profil ICC to twoim zdaniem Adobe RGB ? Więc po co podają profil ICC na stronie ? Mogli sobie przecież podarować skoro to przemysłówka jak tu piszesz.

Jakość zdjęćz FJ w usłudze pro jest bardzo przyzwoita, gożej ze standardem.
Tak, gorzej zdecydowanie ze standardem, o tym już pisałem. Ale temat był o czymś innym. Kolega napisał to w pierwszym poście, więc wytłumaczyłem widocznie zawile, że nie zakumałeś:)

Papiery Metalik jest w dechę
No, tu się zgadzamy. Metallic w FJ wychodzi im najlepiej

Kundzior
30-08-2009, 14:30
Akurat pracowałem na Labie więc, z labami nie mam problemów.

Co do zdjęć PRO z FJ jeśli zrobisz na sRGB bez tego danego przez FJ profilu będzie również dobrze.