PDA

Zobacz pełną wersję : JAK SPRAWDZIC przy zakupie sprawnosc aparatu ??

Ex!!
05-10-2006, 10:28
Jutro ma przyjechac kurier z nowym body D50 i w zasadzie nie wiem jak sparadzic czy wszystko jest oki ?? czy samo body da sie jakos sprawdzic ?? tak na marginesie kupuje aparat z takiego zrodla -
http://allegro.pl/item131712653_bea_blysk_nikon_d_50_body_nowy_od_re ki.html

Chcialem normalnie kupic z allegro , a przedstawicielka powiedziala ze to akucja prywatna i ze mam zlozyc zamowienie na jej maila , to tez tak zrobilem . Jednak pozniej sie zorientowalem , ze poprostu mi mogla udzielic "pozwolenia" w udziale w akucji i byl by spokuj . Nie rozumiem czemu w taki sposob. Przesylke oczywiscie wzialem za pobranie, zeby nie bylo jakies draki :) Myslicie ze to jakis przeket ??

jm
05-10-2006, 10:33
Sprzedający tak robią aby uniknąć płacenia prowizji z tytułu sprzedaży - allegro powoli staje się takim wielkim słupem ogłoszeniowym - bo spora częśc transakcji odbywa się poza allegro...

Ex!!
05-10-2006, 10:41
Uff dzieki wielkie , moze to i jakies wytlumaczenie ;)

pdzran
05-10-2006, 11:36
Ja nie kupilbym poza aukcja.
To wielkie ryzyko.
Jesli ktos Cie oszuka to mozesz przez Allegro dochodzic swoich praw a tak ...

Valdek_Tychy
05-10-2006, 12:11
Jak wcześniej napisała Karolina, sprzedający na allegro w ten sposób unikaja płacenia prowizji od sprzedanych przedmiotów.Sprzeda w ten sposób kilka korpusów a oficjalnie w wystawionej aukcji nikt nie brał udziału.Jesli kupujesz na allegro to czytaj komentarze wystawione sprzedającemu,czasami warto napisac do kogoś z kupujących u niego maila z zapytaniem jak przebiegła tranzakcja itp.Jeśli sprzedający ma np. zero komentarzy lub ma negatywy świadczące o tym,że nie wywiązuje się z umowy (dostał kasę a nie przysłał sprzętu) i tym podobne sprawy lepiej go sobie odpuścić,czasami warto zrezygnować z oszczędności kilkudziesięciu złotych po to żeby nie starcić dużo więcej.W przypadku tej aukcji warto skorzystać z płatności przy odbiorze z opcją sprawdzenia zawartości paczki (to chyba tylko 15zl.więcej)a jest to zawsze jakieś zabezpieczenie.Generalnie kupując w ten sposób należy zachować trzeźwą ocenę sytuacji,nie kierować się tylko tym,że sprzęt jest w niższej cenie niż w sklepach ale z drugiej strony nie można zakładać,że na allegro sprzedają tylko naciągacze

pdzran
05-10-2006, 12:20
To ja jeszcze dodam .... Kupujacy przez Allegro nic nie traci a jesli ktos nie chce sprzedac na Allegro tylko poza nim to go olej, nie warto przy kwocie ponad 2000 oszczedzac 50 pln.
Poza tym jesli juz mowimy o komentarzach to prosze zwrocic na ilosc komentarzy , jakie sa a takze co BARDZO wazne za co je dostal.
Jesli ma 200 komentarzy za sprzedaz pocztowek po 2 pln to moga to byc napompowane statystyki tylko po to by w pewnym momencie wystawic kilka drogich przedmiotow i oszukac Kupujacych.
Co innego jak ma je za sprzedaz drozszych rzeczy , aparat , komputer itp.

marekm
05-10-2006, 12:55
W necie D50 jest do kupienia niewiele drożej (np. http://fotobasia.pl/produkt.php?id=1445).

Sklepy internetowe mają różną opinię, ale mimo wszystko kupowanie w firmie, która ma adres, a co ważniejsze kilkuletnią historię na rynku wydaje mi się bezpieczniejsze niż zamawianie mail'em u obcej osoby. Osoby która nomen omen sama zdaje się mówić o sobie "nie zawsze jestem uczciwy, jak mogę to oszukam". Na pewno stratny jest serwis Allegro, nie wspominając o fiskusie.

Marcin T
05-10-2006, 13:58
Fajnie, ciekawe kto napisze koledze jak naprawdę ma sprawdzić to body:)

Valdek_Tychy
05-10-2006, 14:01
W necie D50 jest do kupienia niewiele drożej (np. http://fotobasia.pl/produkt.php?id=1445).

i tu zgadzam się w całej rozciągłości,różnica 66 zl.i masz 100%pewności i co jest równie ważne gwarancję Nikon Polska bo jak się orientuję "fotobasia" ma sprzęt z oficjalnej dystrybucji NP a w przypadku allegro jest to naogół sprzęt kupiony poza polską z gwarancją europejską lub usa.Ale w Twoim przypadku jest już po obiedzie bo już zamówiłeś.
Samo body sprawdzisz tylko w taki sposob,że włożysz baterię(powinna mieć w sobie nieco energii) włączysz aparat i tyle.Zdjęcia bez obiektywu i karty nie zrobisz,nie sprawdzisz działania AF i lampy,możesz pokręcić pokrętłami sprawdzić tryby działania i tyle.Może pożycz od kogoś obiektyw i kartę i wtedy będziesz mógł sprawdzić wszystkie funkcje korpusu.

oicmoh
06-10-2006, 00:40
Możesz spokojnie brać to body z Łomianek. Ostatnio zakupiłem D50, a wspomiane przec Ciebie body nawet miałem w ręku (było to dwa tygodnie temu, ale gość chciał wtedy 1800 zł.) - po konsultacji z synem zdecydowałem się na zakup aparatu w firmie Action S.A. za 2360 zł. (body + Nikkor 18-55 + 1 G pamięć z USB) - argumentem za zakupem w Action było to, że aparat był z polskiej dystrybucji - cena praktycznie ta sama

Erie
06-10-2006, 01:26
kurier ma czekać na sprawdzenie kompletności przesyłki, ale nie tego czy aparat jest sprawny czy nie, w moim przypadku mimo iż kupowałem ze sprawdzonego źródła przy kurierze sprawdzałem zgodnie z wydruowaną listą kompletność wszystkich kabelków itd (facet miał gule, ale musiał czekać - za to jest płacone tyle za tą przesyłkę)
gorzej jeśli to jest przesyłka za pobraniem, ale przez pocztę polską i bez usługi sprawdzenie paczki (chyba 15 PLN to kosztuje czy jakoś tak) - wtedy nie bardzo masz możliwość sprawdzać przy dostarczycielu przesyłki (on już nie musi czekać)

co do samego sprawdzania funkcjonalności aparatu to niestety musisz to zrobić później i tak jak to już napisał Valdek wkładasz baterię (ona będzie częściowo naładowana) i uruchamiasz - bez obiektywu i karty dużo zdjęć nie porobisz, ale jeśli masz jakieś to po porstu podłączasz i wówczas sprawdzasz, czy aparat wykonuje zdjęcia, czy ustawia poprawnie ostrość przy krótkiej ogniskowej, przy długiej, czy zdjęcia są zapisywane poprawnie na karcie itd,

jeśli coś będzie nie tak masz 10 dni na zwrot zakupionego na odległość towaru bez podania przyczyny (nie wiem czy to dotyczy też aukcji, ale sam napisałeś że zostało to kupione poza aukcją), sądzę jednak (po ofercie) że to jest jakaś firma, więc pewnie będzie to normalna sprzedaż z fakturą/rachunkiem itd, więc wówczas przysługuje Ci prawo do tych 10 dni; inna sprawa że czasem może być cięzko wyegzekwować coś takiego

ale... życzę Ci aby aparacik był w pełni sprawny, przyniósł Ci wiele radości z użytkowania i aby udało Ci się nim zrobić mnóstwo doskonałych fotek

pozdrawiam
WP
(Erie)