Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tuż po zachodzie słońca
StachersDTR
25-08-2009, 13:52
Nie jest to typowy landszaft ale myśle że dział pasuje.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=20vtvx3f5ro6b29xva2f.jpg)
StachersDTR
25-08-2009, 21:58
Mile widziane komentarze
Mile widziane komentarze
Pierwsze co przychodzi na myśl- nazbyt wiele dzieje się z prawej strony... Wpływająca łódka, a tuż za nią budynki na klifie... sprawiają wrażenie, że wzrok zatrzymuje się na nich i nie baczy na pozostałe elementy fotografii... Do tego dochodzi przykuwający podpis w rogu kadru, w którym i tak jest ciasno...
Zaś jeżeli miałbym prezentować pracę, bowiem kolorystyka stanowi jej in plus, to stworzyłbym z tego ujęcia "kwadrat"... Tylko czy przesłoni, w mojej ocenie, nieprzemyślane do końca kadrowanie... :???:
T_P_
Podoba mi się ten kadr i kolorystyka. Ociepliłabym tą żaglówkę i wyciągnęła ją jak tylko można, aby tylko zgrała się z resztą. :)
StachersDTR
25-08-2009, 22:39
Zaś jeżeli miałbym prezentować pracę, bowiem kolorystyka stanowi jej in plus, to stworzyłbym z tego ujęcia "kwadrat"... Tylko czy przesłoni, w mojej ocenie, nieprzemyślane do końca kadrowanie... :???:
T_P_
Rozumiem, że masz na myśli obięcie górnej części kadru. Jeśli tak to od razu moge powiedzieć, że sprawdzałem jak wówczas wyglądało by zdjęcie- traci kolorystykę. Dominuje wówczas pomarańczowy kolor nieba, brak delikatnego przejścia od górnej cześci kadru. Które to przejście jest w moim odczuciu plusem i daje tu ciekawą plastykę.
No ale to moje zdanie, oczywiscie chyle czoła przed bardziej doświadczonymi:)
Podoba mi się ten kadr i kolorystyka. Ociepliłabym tą żaglówkę i wyciągnęła ją jak tylko można, aby tylko zgrała się z resztą. :)
dzkięki:)
No ale to moje zdanie, oczywiscie chyle czoła przed bardziej doświadczonymi:)...
Nie w tym sens i pamiętaj, że to Ty jesteś autorem pracy... Zaś ja, jedynie obserwatorem wyrażającym opinię...
Powracając do nieba, to samo ciekawe jego ukazanie nie stworzy fotografii... Potrzeba jakiego elementu dominujacego, który w Twojej pracy skrywa się w "kącie" prawego dolnego rogu i "zlewa się" z motywem tuż za nim...
T_P_
StachersDTR
25-08-2009, 22:59
Nie w tym sens i pamiętaj, że to Ty jesteś autorem pracy... Zaś ja, jedynie obserwatorem wyrażającym opinię...
Powracając do nieba, to samo ciekawe jego ukazanie nie stworzy fotografii... Potrzeba jakiego elementu dominujacego, który w Twojej pracy skrywa się w "kącie" prawego dolnego rogu i "zlewa się" z motywem tuż za nim...
T_P_
rozumiem;)
wydaje mi się ze błędem było zastosowanie tak niskiej wartości przesłony. Wówczas wydawało mi się, że jeśli odpowiedniu wyostrze na łódkę klif straci na ostrości. Tym czasem ostrośc chyba troszke uciekła. mogłem spróbować na wyższej wartości może wyszło by lepiej.
dzieki za konstruktywny kom.