Zobacz pełną wersję : Przegrzanie lampy?
harryzimm
05-10-2006, 09:20
Witam właśnie sobie próbuję lampę cy200k zrobiłem parę zdjęć i zaczęła sama błyskać raz za razem. Wyłączyłem więc i włączyłem znowu...to samo. Czy to efekt, że może za dużo błysków dostała? Może to objaw że sie przegrzała? Fotocela w ogóle nie reagowała na błyski. Po kilkunastu minutach jakby zaczęło być lepiej z tym, że widzę dziwne zachowanie fotoceli, a może normalne, bo sie na tym nie znam za bardzo. Mianowicie jak wodzę palcem czy czymkolwiek w koło, nad itd..zataczam koła nad fotocelą to generuje wtedy błysk. Nie wiem czy to może efekt tego, że zasłaniam ją a potem jak dostaje światła z sufitu zwykłej lampy to błyska...Miał ktoś takie przypadki może? Pozdrawiam HZ
abc55555
05-10-2006, 10:46
Z fotocelami tak to bywa jak się jest w jasno oświetlonych pomieszczeniach lub na dworze, przynajmniej z tymi które ja użytkowałem/użytkuje.
Jak jest za jasno to mi czasami wogóle nie reaguje.
Spróbuj osłonić czymś czujnik fotoceli od bezpośredniego światła, u mnie to sporo daje.
A jak chcesz całkiem wyeliminować przypadkowe błyski to tylko kabel lub radio.
Pozdrawiam.
Jesli masz mocne oswietlenie sufitowe, to jest mozliwe ze zaslaniajac i odslaniajac fotocele wyzolisz w ten sposob blysk. Jednak nie tlumaczy to blyskow "raz za razem". Na wszelki wypadek sprawdz, czy lampa zachowuje sie tak samo (wyzwala niepotrzebne blyski) po zgaszeniu gornego swiatla.
mad_mark
05-10-2006, 20:26
a na suficie nie masz przypadkiem jarzeniowki?
harryzimm
06-10-2006, 09:02
a na suficie nie masz przypadkiem jarzeniowki?
no właśnie nei mam, ale wczoraj robiłem testy i niby wszystko było ok. Zapaliłem górne światło i przysłaniałem fotocele i nei działo się nic...
mad_mark
06-10-2006, 22:21
hmmm, jakby to powiedziec: problem cleared while testing ;)