PDA

Zobacz pełną wersję : Który obiektyw??

zloty_100
25-08-2009, 08:52
Witam

Mam pytanie który obiektyw kupić lepiej... Mam zamiar kupić jakiś szeroki kąt ale nie wiem czy leiej w zoomie, czy stałkę...

Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC czy NIKON NIKKOR FISHEYE 10.5mm f/2.8G ED

Nikkor ma zdecydowanie lepszy kąt i lepsze światło, ale Sigma bardziej uniwersalna... Proszę o radę :)

stachu321
25-08-2009, 08:56
musisz najpierw określić do czego potrzebujesz to szkło.

zloty_100
25-08-2009, 09:02
Ogólnie to dopiero raczkuje w fotografii. Chciałem coś z szerokim kątem na razie głównie w plener, ale w niedalekiej przyszłości zamierzam obsługiwać małe wesela itp. najpierw znajomych, ale może się to później rozkręci. Widziałem teraz na forum nową SIGMĘ 10-20mm F3.5 EX DC HSM (N)... Myślę że to będzie "złoty środek" :D

lesheck
25-08-2009, 09:04
Najpierw poczytaj sobie co to jest rybie oko, bo ten nikkor to jest wlasnie rybie oko.

Photoartbox
25-08-2009, 09:12
Wez pod uwage Tokiny 11-16/2.8 i 12-24/4 Do ludzi wzialbym raczej te druga.

brzezior
25-08-2009, 09:14
Jeden obiektyw bardzo fajny, drugi też niczego sobie. Na Twoim etapie "rozwoju fotograficznego" to raczej żaden z nich. Wydając ponad 2000 PLN na obiektyw warto wiedzieć, do czego będzie się on nadawał.

cheyenne
25-08-2009, 09:20
na początek za 800 zł weź falcona 8 mm - rewelacyjne szkło za tą kasę, produkujące wspaniały obraz (zobacz testy i wątki na tym forum)
łatwa manualna obsługa i łatwe ostrzenie za sprawą małej GO
miałem, testowałem, bo sie napaliłem ale nie znalazłem zastosowania i poszedł do kolegi z forum

zloty_100
25-08-2009, 09:26
Przykład byłem robić zdjęcia na pewnym konkursie. W tym momencie mam obiektyw SIGMA 28-105/2.8-4. Obiektyw obejmował mi niestety tylko 1/3 sceny. Był tam również dziennikarz z Gazety Jarocińskiej właśnie z Tokiną 11-16. No i obiektyw ten objął całą scenę... Zmierzałbym bardziej w tym kierunku...

stachu321
25-08-2009, 11:08
nie pakuj się w rybkę jako początkujący i raczkujący, jak kolega wyżej wspomniał jest to "zachłyśnięcie" się efektami jakie rybka daje, po czym odchodzi szkiełko do lamusa. Ja bym na Twoim miejscu poszedł w kierunku czegoś bardziej 'uniwersalnego'. Przejrzyj forum, jest mnóstwo typów i polecanych szkieł.

pat.p
25-08-2009, 13:29
Przykład byłem robić zdjęcia na pewnym konkursie. W tym momencie mam obiektyw SIGMA 28-105/2.8-4. Obiektyw obejmował mi niestety tylko 1/3 sceny. Był tam również dziennikarz z Gazety Jarocińskiej właśnie z Tokiną 11-16. No i obiektyw ten objął całą scenę... Zmierzałbym bardziej w tym kierunku...

Witaj

Zachwyt nad perspektywą ultraszerokokątną jest pięknym doznaniem. Ale trzeba umieć to wykorzystać - chęć "objęcia " np. całej sceny to nie wszystko. "Zoomować" w celu objęcia fotografowanej sceny można też nogami :-). Ultra-wide daje niesamowitą, specyficzną, wydłużającą plan i zniekształcającą na brzegach perspektywę - ludzie na brzegach kadru dostają nagle twarze kosmitów albo długie kończyny... Myślę, że na wesele to nie jest na pewno uniwersalne szkło.
Na Twoim miejscu kupiłbym stałkę 35 1,8 i poćwiczył kadrowanie i "patrzenie" wizjerem. Sam to robię i powiem Ci, że nie brakuje mi tej ukochanej do niedawna Sigmy...
Tak, jak Koledzy napisali - zależy, co chcesz osiągnąć...

Pozdrawiam
Pat

No i koniecznie podepnij szkło przed zakupem... Nie kupuj w ciemno albo kierując się recenzjami.

Cosnek
27-08-2009, 22:31
Z sigmy 10-20 bedziesz raczej zadowolony, z rybim okiem to juz bardziej w strone eksperymenow itd. . .

zloty_100
28-08-2009, 10:22
Dzieki wszystkim za pomoc... Narazie niestety bede musial przełożyć mój zakup... ;/ Jadąc wcale nie szybko samochodem zobaczylem taki czerwony blysk... Hmm... Zamiast robić zdjęcia niestety zrobiono mi i to wcale nie tanio :P Ale jak juz bede sie decydowal to bede wybieral pomiedzy Sigma 10-20 a Tokina 11-16. Do tego lanuje jeszcze dokupic jakas portretowke i raczej bedzie to Nikkor 85/1.8

A w przyszlym tygodniu napewno kupie SB-900 :) Czesto robie zdjecia w ciemniejszych pomieszczeniach wiec napewno mi sie przyda :)

Photoartbox
28-08-2009, 11:44
Dzieki wszystkim za pomoc... Narazie niestety bede musial przełożyć mój zakup... ;/ Jadąc wcale nie szybko samochodem zobaczylem taki czerwony blysk... Hmm... Zamiast robić zdjęcia niestety zrobiono mi i to wcale nie tanio :P Ale jak juz bede sie decydowal to bede wybieral pomiedzy Sigma 10-20 a Tokina 11-16. Do tego lanuje jeszcze dokupic jakas portretowke i raczej bedzie to Nikkor 85/1.8

A w przyszlym tygodniu napewno kupie SB-900 :) Czesto robie zdjecia w ciemniejszych pomieszczeniach wiec napewno mi sie przyda :)

Po co kupujesz lampe? Porzycz od drogowki ;)