Zobacz pełną wersję : D90 czy 50D ? +szkla
Witam!
Wiem ze temat byl poruszany wiele razy na roznych forach lecz nigdzie nie znalazlem tematu z konkretnymi szklami ktore beda w zestawie z tymi aparatami. Mianowicie mam do wyboru kit 50D+Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM i D90+Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX.
Bedzie to moja pierwsza lustrzanka lecz mialem juz kiedys z nimi stycznosc, oczywiscie mam zamiar sie rozwijac i z czasem kupowac kolenje szkla. Fotografowac bede w makro, krajobraz, zwierzeta no i tez zwykle codzienne sytuacje, spotkania rodzinne, nie wykluczam tez sportu (bmx-street dirt). A i nie planuje nagrywac filmow :)
tomek293
24-08-2009, 18:25
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109599 sam wybrałem d90....
czytalem to ale tam nie ma tematu o szklach ktore mnie interesuja. ;)
Articool
24-08-2009, 19:11
Przede wszystkim musisz się zdecydować, na któryś z tych systemów. Jednym pasuje C innym N, ale decyzja ta jest kluczowa. Wybierz najpierw body, najlepiej po dotykaj jeden i drugi. Na pewno po głębszej analizie jedno z nim będzie Ci bardziej odpowiadać. Jak już się zdecydujesz na body, to szkło samo się wybierze ;] Mi osobiście bardziej pasuje system N, ale to nie znaczy, że jest lepszy.
Wymieniłeś, że będziesz fotografował krajobrazy, zwierzęta, coś w makro oraz rodzinnie. Moja przygoda z fotografią jest krótka, ale powiem Ci że nie da się tego załatwić jednym szkłem, a kit jak to kit, na pewno na początek wystarczy, a jak nabierzesz umiejętności, zobaczysz co Ci brakuje, dozbierasz i kupisz. Fotografia to worek bez dna... ;] Powodzenia.
Piotrek Charchuła
24-08-2009, 19:11
Jak dla mnie to jak na 1 szkło to 28 mm może Ci być trochę za wąsko
airborne
24-08-2009, 19:28
patrzac tylko na te szkla to nikon, zdecydowanie lepszy zakres
pytanie co dalej i kiedy, itp.
Articool napisał "Fotografia to worek bez dna..." no chyba teraz w canonie jednak trzeba mniej wrzucić kasy, żeby ten worek wypełnić, i na dodatek ma on mniej dziur...
dla mnie d90 jakoś nie istnieje, albo dozbieram do D300, albo C.
50D bedzie drozszy o jakies 100$
http://www.42photo.com/pd-productid-14692-k-canon_eos_50d_151_megapixel_digital_camera_w_canon _28_135mm_is_usm_lens.htm
a tutaj D90
http://www.42photo.com/pd-productid-14656-k-nikon_d90_123_megapixel_digital_camera_w_nikon_18_ 105mm_vr_lens.htm
czy orientuje sie ktos jak jest z gwarancja ? czy nikon lub canon maja gwarancje miedzynarodowe ?
D90.
A worek z dziurami będzie zawsze, niezależnie od systemu.
50D jest juz ulepszony w stosunku do wczesniejszych z tej seri ale ja polecal bym jednak D90:)
Zadajesz takie pytanie na forum Nikona;)
Nikelbak
24-08-2009, 21:07
Zdecydowanie D90! Zerknij tutaj (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/294%7C0/(appareil2)/267%7C0/(appareil3)/289%7C0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Canon/(brand3)/Canon).
N18-105 to bardzo dobre i uniwersalne szklo i w dodatku niedrogie - jak na poczatek idealne. Pozniej mozna dokupywac szkiel do woli i to niekoniecznie firmowe szkla Nikona bo troche za drogie jak dla mnie. Poczytaj posty innych uzytkownikow tego zestawu (D90 + N18-105) a przede wszystkim zobacz sobie pare fortek z tego zestawiku.
ok juz wczoraj bylem zdecydowany na 50d z tamtym obiektywem kitowym ktory wymienilem w 1 poscie +Sigma Macro 50mm F2.8 EX DG AF lecz dowiedzialem sie ze pod koniec roku wyjdzie nastepca 50D, Canon 7D- wyglada niezle :)
ok juz wczoraj bylem zdecydowany na 50d z tamtym obiektywem kitowym ktory wymienilem w 1 poscie +Sigma Macro 50mm F2.8 EX DG AF lecz dowiedzialem sie ze pod koniec roku wyjdzie nastepca 50D, Canon 7D- wyglada niezle :)
dobre :) a wiesz że później wyjdzie 70d ? będzie jeszcze lepszy :mrgreen: a w tak zwanym międzyczasie nikon wypusci d400 która będzie jeszcze lepsze i tak chłopie będziesz sie zastanawiac bez końca która puszka "lepsiejsza" jest i w końcu miną ci lata i ani jednego zdjęcia nie zrobisz...
ale to może i dobrze...
no dobra ale 7d wychodzi za 3 miesiace. Czekalem na lustrzanke rok to juz 3 miesiace tez moge poczekac, ale nie wiem czy wytrzymam i pewnie i tak kupie D90. A tak offtopic to zmiany w 7D w porownaniu do 50D sa spore ;)
no dobra ale 7d wychodzi za 3 miesiace. Czekalem na lustrzanke rok to juz 3 miesiace tez moge poczekac, ale nie wiem czy wytrzymam i pewnie i tak kupie D90. A tak offtopic to zmiany w 7D w porownaniu do 50D sa spore ;)
Wiesz, że jeśli ta specyfikacja by się sprawdziła to cena będzie powyżej ceny D300.
Przeczytalem gdzies ze ma niby kosztowac 1999$ ale czy to prawda to nie wiem. Wydaje mi sie ze sporo wiecej jak za taka specyfikacje, czas pokaze. :) a moze ktos ma inne ciekawe propozycje lustrzanki z obiektywem w cenie do ok. 1200$ ??
astratow
25-08-2009, 21:05
no pewnie, D5000,D3000, wspomniane D90, canony od 1000D poprzez 500D (myślę, że całkiem rozsądny wybór na tym etapie) po 50D, Pentaxy K-m, K200d, K20D, do K7 musiałbyś dodać obiektyw powyżej tej ceny, dalej masz całą gamę Soniaków, Samsung gx-20.... Od możliwości można dostać zawrotu głowy. Sam bym wziął canona 40D (starszy sprzęt, ale sprawdzony i korzystny cenowo) albo pentaxa.
Jak ktoś wyżej wspomniał, najważniejsze są jednak zdjęcia, mniej istotne czym się je robi. Ostatecznie droższa puszka to zasadniczo wyższa rozdzielczość i wyższe używalne ISO plus rozmaite reszta to gadżety.
Pozdrawiam i życzę dobrego światła tudzież udanych fotek;)
Antonioo
30-08-2009, 09:59
Cena D90-tki poszła teraz w dół....ja polecam ją bez mrugnięcia okiem....sam porównywałem z 50D/ 40D ,ale jednak D90 została wybrana....zresztą i tak na początku miała u mnie największe szanse....:)
Kto ma ten aparat, to wie o czym mówię:)
SZCZERZE POLECAM
Nikelbak---dzięki za link- dość ciekawe wyniki:)
jak ktoś chce popatrzyć na zdjęcia z D90, to zapraszam do galerii
pzdr:)
Jeśli chodzi o konkretny wybór z podanych przykładów to ze względu na szkło brałbym Nikona +18-105, zakres 28-135 jest dobry ale do pełnej klatki (mowa oczywiście o szkle uniwersalnym)
Jeśli jednak świta Ci w głowie 7D to to się robi zamieszanie, to całkiem inna liga, to tak jakbyś się zastanawiał nad 90D i np 400D (w założeniu następca 300D).
Wtedy szkła o których piszesz są kompletnie bez sensu.
Zastanów się, do czego naprawdę potrzebny cie ten aparat.
Według mnie ciężko porównać te dwa aparaty. D90 to wciąż korpus amatorski, za to 50D jest już korpusem półprofesjonalnym - odpowiednik Nikon'ów Dxxx.
Za to jeżeli chodzi o wybór optyki w przedziale cenowym ok. 1000 to wygrywa Nikon swoimi nikkorami 18-70 lub 18-105, u Canona ciemny 17-85.
Ale jednak brałbym 50D - ze względu na wyższą półkę. Zawsze można dobrać szkła Sigmy lub Tamrona. np. Tamron 17-50/f2.8
Nie do końca 50D to odpowiednik Nikonów Dxxx co potwierdził sam Canon wypuszczając model 7D jako bezpośredniego konkurenta dla Nikona D300s. Canon 50D to coś pomiędzy D90 a D300/D300s.
Niestety tak firmy pozycjonują te aparaty.
Cena D90-tki poszła teraz w dół....ja polecam ją bez mrugnięcia okiem....sam porównywałem z 50D/ 40D ,ale jednak D90 została wybrana....zresztą i tak na początku miała u mnie największe szanse....:)
Kto ma ten aparat, to wie o czym mówię:)
SZCZERZE POLECAM
Nikelbak---dzięki za link- dość ciekawe wyniki:)
jak ktoś chce popatrzyć na zdjęcia z D90, to zapraszam do galerii
pzdr:)
a ja żałuję wejścia w system nikona i jestem na etapie zmiany, obecnie mam d90 a będzie 50d. Nikona chyba porąbało z tymi cenami!!!!!
w tym zestawie bezdyskusyjnie D90, bo EF 28-135 to ani nie jest ostre szkielko ani z fajnym zakresem.
natomiast gdybym mial osobiscie wybierac, to bralbym 40D + 17-55 lub 15-85.
Antonioo czy wszystkie zdjęcia z swojej galerii robiłeś obiektywem z stopki?
Przez prawie rok uzywalem D90 (ktore jeszcze czeka na kupca ;) i teraz przesiadlem sie na 50D. Jest to ta sama polka, a tym razem glowna inwestycja poszla w szkla. Wiekszosc parametrow porownasz sobie w dokumentacji technicznej lub testach (np. http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-eos-50d-vs-nikon-d90-test-porownawczy-31.html?strona=1 ), a to na co ja zwrocilem uwage:
Jezeli chodzi o roznice system Nikon/Canon to najszybciej dostrzeglem rozwiazanie tych samych rzeczy w sposob odwrotny, nie wiem czy to zasluga marketingowcow, jednak mamy:
- zoom obiektywu (N zgodnie ze wskazowkami zegara, C przeciwnie)
- podobie przy wkladaniu obiektywu do body
- styki i blaszki (body/obkietyw) u kazdego sa odwrotnie
- EV (odwrocona skala +/- -/+)
Jest tego wiecej i wieksi znawcy tematu zapewne dopisza swoja litanie.
Roznice miedzy D90, a 50D, czesc spisana od razu po pierwszych wrazeniach:
- body 50D jest wieksze, wygodniejsze przy ciezszych szklach
- przy powiekszeniu zdjecia, na LCD w 50D pixele sa wygladzone w D90 ostre
- bateria w zestawie 50D byla czesciowo naladowana, dobre dla niecierpliwych
- grip na tyle body 50D ma tylko gorny rog wypukly w D90 tez czesc boku (w 7D canon zrobil podobnie jak w D90), mimo to w obydwu przypadkach trzyma sie dobrze w rece
- bardzo przyjemny dzwiek klapniecia lustra w 50D, mowia ze mozna w nim sie zakochac i cos w tym jest, podobnie w 40D jest
- za to beznadziejny dziwiek wyskakiwania wbudowanej lampy w 50D, jakby ktos chcial uzywac to przypomina odglos wiertarki
- 50D nie mial oslonki na ekran, szybko widac palce i to byl pierwszy dodatkowy zakup, ogolnie Canon daje malo dodatkow, trzeba sie przyzwyczaic ze tulipanek jest tylko w elkach (chyba ze sa jeszcze jakies wyjatki)
- do dzis uzywam kabla USB z zestawu Nikona, jest pewniejszy, ten od Canona jakis taki cienki
- 50D nie ma zdalnego sterowania lampami, potrzebny kabelek, czesto robilem zdjecia z lampa trzymana w reku
- sprawdz w jakim systemie pracuja Twoi znajomi, zdecydowanie latwiej jest poruszac sie w tym samym, wymiana doswiadczenia, pozyczenie szkla do testow, generalnie wiecej osob ma Canona co wcalenie znaczy ze Twoi znajomi tak maja
- balans bieli lepiej dziala w 50D, w D90 czasami nie bylo widocznej roznicy miedzy roznymi ustawieniami
- sadzilem ze bede czesciej uzywal nagrywania filmow, jednak po zabawie z ta opcja praktycznie nie uzywalem, wiec tego mi nie brakuje i nie polecam tego brac pod uwage w za/przeciw
- wiekszosc osob patrzy na duze ISO, popatrz odwrotnie w 50D masz ISO 100 oraz czas 1/8000, jak masz sloneczny dzien i chesz uzyc f/1.8 lub f/1.4 to D90 moze Ci przeswietlic zdjecie, w 50D masz jeszcze troche rezerwy (D90 ma tez ISO 100 jako L1, jednak jest juz wymuszane i to nie to samo)
- D90 wymaga trzymania przycisku z tylu body lub obok LCD na gorze i krecenia pokretlami, troche to niewygodne bo zmiana ISO/WB wymaga oderwania sie od wizjera, dodatkowo ISO/WB masz z tylu a np. EV juz na gorze, w 50D wszystko jest na gorze i wystarczy raz nacisnac przycisk, a potem ustawiac pokretlami
Ogolnie roznice sa bardziej marketingowe i jak sie przyzwyczaisz do jakiegos systemu to drugi zawsze bedzie dla Ciebie inny. Jak zobaczysz na http://www.flickr.com/cameras/ to oba body potrafia robic swietne zdjecia, wazne by miec tez dobre szkla i zaciecie fotograficzne.
a ja żałuję wejścia w system nikona i jestem na etapie zmiany, obecnie mam d90 a będzie 50d. Nikona chyba porąbało z tymi cenami!!!!!
Ja juz to zrobilem ;) Fakt cos z tymi cenami jest, szczegolnie jak ktos szuka uzywanego szkla to latwiej zlapac cos na Canona.
system wybiera sie dla obiektywów, według własnych potrzeb i według cennika ;)
To w końcu wychodzi na to, że canon nie ma nikonowskiego odpowiednika 18-105? B)
Czyli oprócz sigmy i tamrona jakie kolejne szkło systemowe można wrzucić do C 40D?
To w końcu wychodzi na to, że canon nie ma nikonowskiego odpowiednika 18-105?
Ja sie na Canonach nie znam ale co z 18-135?
Ja sie na Canonach nie znam ale co z 18-135?
wydaje sie, ze to bedzie dosc solidne szklo, ale dobrych testow jeszcze nie ma.
na pewno cenowo to nie jest zupelny odpowiednik 18-105, bo Nikkor kosztuje 200 EUR,
a ten Canon 380 EUR.
tak ogolnie, Nikkor 18-105 to jest szklo o zakresie, jakosci i cenie nie majacej odpowiednikow
w innych systemach. jakby jeszcze Nikon mial korpus w cenie i jakosci canonowskiego 450D
to pozamiatane
a ja żałuję wejścia w system nikona i jestem na etapie zmiany, obecnie mam d90 a będzie 50d...
bo Canon 50d okazał się o 2, albo nawet i 3 razy lepszy od Nikona d90 , czy jedynie o 0,5cm?
...Nikona chyba porąbało z tymi cenami!!!!!
No tak, tylko ten wredny nikon jest porąbany z cenami, a inni sprzedają za pół darmo...
ancymon85
15-10-2009, 23:17
ja sie wlasnie przesiadam ze starenkiego 300D, ktory sluzyl mi do nauki i majac podobny wybor+polprofesjonalne/zaawansowane amatorskie zamiary, wybralem D90. Co zdecydowalo? Ceny szkiel nie roznia sie az tak drastycznie, do Nikona mozna wyrwac sporo starych stalek :] Sadac po wyborze body, nie bedziesz potrzebowal czegos powyzej 35/1.8, 50/1.8 czy 18-105 :) a sa to wszystko tanie, bardzo porzadne obiektywy :) Jesli chodzi o dluzsze spacerowe zoomy czy makro wcale nie jest kolorowo na Canonie... Chcesz cos lepszego, musisz celowac w eLki, ktore sa drogie. Lubie Canona, jest przyjemny w obsludze poza tym to w koncu moje pierwsze cyfrowe lustro (choc uczylem sie na D80, robilem tez troche 40D i 50D) ale z tych dwoch imo D90. Cos jest w zdjeciach z Nikona ;) Byc moze sie myle, dopiero zaczynam nauke :]
Cokolwiek wybierzesz i tak nie o to przeciez chodzi, prawda? I tym i tym mozesz zrobic swietne zdjecia przy podobnych nakladach finansowych...
edit: wazne jest tez to, jak Ci sie trzyma obydwie puszki :)
Sadac po wyborze body, nie bedziesz potrzebowal czegos powyzej 35/1.8, 50/1.8 czy 18-105 :) a sa to wszystko tanie, bardzo porzadne obiektywy :) Jesli chodzi o dluzsze spacerowe zoomy czy makro wcale nie jest kolorowo na Canonie... Chcesz cos lepszego, musisz celowac w eLki, ktore sa drogie.
to akurat nie jest prawda. Canon ma na dzien dobry bardzo przyzwoity optycznie zestaw 18-55 IS i 55-250 IS.
ma tez niezle 18-200 IS, a 18-135 IS tez wyglada na bardzo sensowna propozycja. pozostaje kwestia jakosci 15-85 i jaka bedzie jego rynkowa cena. w kazdym razie jakby nie patrzyl - wybor jest. to sie dopiero niedawno zmienilo, niemniej zmienilo.
a odpowiadajac na ewentualny zarzut "ale 18-55 to kit"... moja zona ma 450D z tym kitem. i to co tym zestawem da sie zrobic do ISO 800 wlacznie, to jest opad koparki. jedynym mankamentem tego zestawu jest nieco skromny zakres obiektywu. no i, z mojego osobistego punktu widzenia, brak drugiego kolka kontrolnego.
musisz celowac w eLki, ktore sa drogie
To prawda ale nie sadzilem ze sa takie ostre, nie bez powodu tyle kosztuja.
To prawda ale nie sadzilem ze sa takie ostre, nie bez powodu tyle kosztuja.
akurat z ta ostroscia L, jesli mowimy o korpusach cropowych, to bym sie nie rozpedzal.
chyba, ze mowimy o stalkach, bo jesli miales na mysli 17-40/4 czy 70-200/4 to zdecydowanie
nie upieralbym sie przy przekonywaniu, ze sa one warte swojej ceny za ostrosc w cropie.
Bartekkw
16-10-2009, 13:02
A ja tam przekornie dodam od siebie - K7 !!! :)
airborne
16-10-2009, 13:53
akurat z ta ostroscia L, jesli mowimy o korpusach cropowych, to bym sie nie rozpedzal.
chyba, ze mowimy o stalkach, bo jesli miales na mysli 17-40/4 czy 70-200/4 to zdecydowanie
nie upieralbym sie przy przekonywaniu, ze sa one warte swojej ceny za ostrosc w cropie.
17-40 to jedyny zoom jaki posiadam i na cropie traci znacznie mniej w porownaniu do stalek, szczegolnie w ostrosci. Byc moze mam jakis rewelacyjny egzemplarz :)
Akurat mam 16-35/2.8 i 70-200/2.8 i jak dla mnie to bardzo dobre szkla, oczywiscie opinie moga byc rozne dla mnie najwazniejsze jest wykonanie fajnego zdjecia.
Rozumiem ze masz na mysli cropa z wieksza gestoscia upakowania pikseli na matrycy niz FF. W taki przypadku niezaleznie od obiektywu zawsze bedzie gorzej niz na FF.
Uważam, że canon 50d jest zdecydowanie lepiej wykonany a zdjęcia robi na podobnym poziomie. Szybkość i ergonomia jest też na plus canona. Nikon ma moim zdaniem lepszy AF (niewiele lepszy) i mniej szumi (ale niewiele mniej)
[QUOTE=x-prep;1525319]bo Canon 50d okazał się o 2, albo nawet i 3 razy lepszy od Nikona d90 , czy jedynie o 0,5cm?
Dużżoo lepszy imho, miałem d90 a mam 50d (używam do fotografii przyrodniczej), w czym lepszy nawet nie chce mi się pisać, szkoda słów. Byłem zaślepiony nikonem, na szczęście przejrzałem na oczy!
No tak, tylko ten wredny nikon jest porąbany z cenami, a inni sprzedają za pół darmo...[/QUOT
Nie, nie sprzedaje za pół darmo, ale w tej samej cenie mam 300mm z is, w nikone odpowiednik bez VR, w tej samej cenie mam 400mm ze światłem 5.6, szybkim Af , ostry od pełnej dziury czego u nikona nie znajdę (stałka), jest 80-400- wolny AF, 200-400 (światło bdb) ale cena chyba z kosmosu, ogólnie jakoś większy wybór wśród używanych szkieł u canona
Jeszcze dwie rzeczy jakie mi sie przypomnialy po przesiadce z D90 na 50D
- stan baterii w Nikonie jest lepiej pokazywany (wiecej krokow) i jakby lepiej trzymala
- ladowarka Canona ma wskaznik naladowania, fajne gdy szybko chcemy wyjsc to widac czy juz jest blizej konca czy dalej