PDA

Zobacz pełną wersję : Za zimne kolory na laptopie Lenovo

smk
24-08-2009, 00:12
Witajcie.

Przepraszam z gory za temat jezeli bylo cos podobnego... szukalam, niewiele na podobny temat znalazlam. Mam problem z laptopem Lenovo z serii 3000 N200. Mam na nim bardzo zimna kolorystyke, nadmiar koloru niebieskiego (jezeli tak to moge ujac:). Niestety nie stac mnie na drogi kalibrator:( Zainstalowalam PowerStrip (ktos polecal go tu na forum), podpinalam tez profil sRGB w Windowsie. Nic to nie daje, uprzedzam: nie jestem informatyczka:P Pisze zapytac w czym rzecz: czy z kolorami, czy jedynie temperatura barwowa...? Ja mam juz jeden wielki metlik w glowie po spedzeniu kilku godzin w google. Do przegladania internetu az tak to nie przeszkadza. Natomiast przy obrabianiu zdjec pojawia sie juz spory problem (z gory zaznaczam - nie mam obecnie mozliwosci zakupu zewnetrznego monitora).

Bede ogromnie wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki.

Tom01
24-08-2009, 00:48
Laptop i obróbka obrazu to nieporozumienie z definicji. Odrobinę można sprawę poprawić, ale bez kalibratora się nie obędzie.

smk
24-08-2009, 01:08
tak, wiem. czytalam podobne zdanie wiele razy:) i rozumiem to. jednak nie pracuje w fotografii zawodowo, nie mam tez kilku tysiecy na profesjonalny monitor zewnetrzny. chcialam jedynie cos poradzic na ta zimna kolorystyke aby moje zdjecia nie byly u innych zbyt nasycone czerwonym i zoltym kolorem. na kalibrator za tysiac-dwa pewnie moze sobie pozwolic ktos kto zajmuje sie fotografia komercyjnie. a co ma zrobic studentka fotografujaca hobbystycznie?:P ja juz mam tego laptopa, nie zanosi sie wiec w dluzszej perspektywie na zmiane. pewnie mozna to rozwiazac w jakis inny sposob, ludzie musza sobie z tym jakos radzic:)

Tom01
24-08-2009, 12:15
a co ma zrobic studentka fotografujaca hobbystycznie?:P

Obniżyć wymagania? Stawia Pani sprzeczne warunki.

Tr0n
24-08-2009, 12:57
... Lenovo z serii 3000 N200. Mam na nim bardzo zimna kolorystyke, nadmiar koloru niebieskiego (jezeli tak to moge ujac:). ...

Czy masz model z kartą nVidia GeForce Go 7300 czy Intel? Zostaje Ci praca metodą prób i błędów aż do uzyskania satysfakcjonującego Cię efektu. Potrzebne będzie Ci zdjęcie wydrukowane na papierze i w wersji cyfrowej. Najlepiej z labu w którym wykonujesz odbitki. Następnie w ustawieniach karty graficznej musisz zmieniać nasycenie barw tak aby uzyskać satysfakcjonujący Cię efekt. Nie mam w swoim laptopie GeForca więc nie wiem jak dokładnie wyglądają zakładki w ustawieniach tej karty.

smk
24-08-2009, 14:50
mam kartę intela, x3100. dostosowanie monitora do odbitki to wcale nie taki zły pomysł, spróbuję. co prawda próbowałam już kombinować i z ustawieniami karty i z programami typu Adobe Gamma czy PowerStrip, ale może tym razem to cos da. zastanawialam sie tylko czy np. samo zmniejszenie ilości niebieskiego ma jakikolwiek sens? bo kontrasty mam w porzadku.

mpwt
15-12-2009, 23:47
Ostatnio dostałem służbowego Lenovo i też kolory masakra... coś takiego wygrzebałem w sieci: http://www.kminek.pl/lenovo-thinkpad-jak-poprawic-odwzorowanie-kolorow-matrycy-lcd/

Tom01
16-12-2009, 00:04
coś takiego wygrzebałem w sieci:"jak-poprawic-odwzorowanie-kolorow-matrycy-lcd"

Proponuję jeszcze posypać zielem dziurawca zebranym z pierwszym brzaskiem, plunać trzy razy przez lewe ramię i powiedzieć "abrakadabra" od tyłu. Pomoże na bank.

A jakby jednak nie, to trzeba wziąć kolorymetr, program do niego i skalibrować tor wyświetlania. ;)

mpwt
17-12-2009, 02:56
Proponuję jeszcze posypać zielem dziurawca zebranym z pierwszym brzaskiem, plunać trzy razy przez lewe ramię i powiedzieć "abrakadabra" od tyłu.

Oj Mistrzu Wielki, jedynym słusznym monitorem jest ten dostępny u ciebie i skalibrowany przez Ciebie... I cudów nie ma. Wybacz mi i już szukam adresu...

A poważnie, to nie mam zamiaru inwestować w służbowy laptop. To szybki sposób na zimne kolory, ot co. :p

Tom01
17-12-2009, 13:25
A poważnie, to nie mam zamiaru inwestować w służbowy laptop. To szybki sposób na zimne kolory, ot co. :p

To nie sposób, tylko strata czasu na bezskuteczne czarodziejstwo.

mpwt
21-12-2009, 23:06
tylko strata czasu na bezskuteczne czarodziejstwo.

Jak dla mnie wizualna poprawa. Obok stoi Eizo i porównując przed i po jest poprawa... Dziękuję.

Tr0n
16-01-2010, 22:21
Ustawianie kolorów (http://szuman.eu/archives/401-Gamma_Panel_vel._Gapa.html)
Program podobno nie działa z kartami Radeon, na moim Lenovo x61s z kartą intela działa