Zobacz pełną wersję : D50 nie może złapać ostrości
bazarowydziad
23-08-2009, 23:35
Jak pisałem kilka postów wcześniej kupiłem używanego D50. Były problemy z ostrością. Dlatego zrestartowałem jego ustawienia zgodnie z instrukcją- Przełączyłem na automatyczny AF zarówno obiektyw i body. Niestety nie łapie mi ostrości, najpierw obiektyw próbuje ją złapać by potem się zatrzymać i nie mogę dalej zrobić zdjęcia (cały czas miga kropka). Dzieje się tak na wszystkich trybach. Czy coś źle robię czy coś nie tak jest z aparatem?
Jaki obiektyw i na jakiej ogniskowej nie możesz złapać tej ostrości?
danz1ger
24-08-2009, 02:37
Jeżeli masz taki śmietnik na matrycy jak na zdjęciu w Twoim poprzednim wątku "Spory paproch w D50 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=111180)..." to podobny albo większy masz w komorze lustra. Kolekcja paprochów na czujniku AF, który znajduje się za lustrem, może być powodem niełapania ostrości.
bazarowydziad
24-08-2009, 08:34
obiektyw: AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3,5-5,6G ED i na żadnej ogniskowej nie łapie ostrości. W takim razie mam nadzieje że to wina brudu - kupiłem go od osoby która twierdzi że wcześniej używał go jakiś młody chłopak, powód sprzedaży brak zainteresowania fotografią. Przebieg mały bo 3890 zdjęć ale nie wiem w jakim sposób doprowadził go do takiego stanu...
1. przeczyść styki w obiektywie i korpusie (np. spirytusem)
2. przekręć pokrętło na tryb A, ustaw łapanie ostrości na AF-S
3. wyjdź najlepiej na zewnątrz, albo wychyl się przez okno, żeby mieć dobre światło i spróbuj zrobić fotkę teraz (pamiętaj, że minimalna odległość ostrzenia z tym obiektywem to chyba 28cm)
Jeżeli nie będzie zmian w zachowaniu, to będzie znaczyło, że:
- obiektyw jest skopany
- w korpusie jest coś nie tak z autofokusem (zabrudzona matówka?)
W takim przypadku najlepiej pożyczyć od kogoś obiektyw i sprawdzić, czy cokolwiek się zmieni.
Jeżeli problem będzie występował z innym obiektywem, jest to sygnał dla Ciebie, że czas się udać z korpusem do serwisu foto.
Kundzior
28-08-2009, 20:14
Matówka??? A co Ona ma do AFu?? Stawiam na śmieci na czujniku AFu są na dole puszki jak otworzysz bagnet. Dmuchać dmuchać, dmuchać tam gruchą. A jak nie pomoże to czyszczenie w serwisie na ul. Podstępu 14 :) pomoże.