PDA

Zobacz pełną wersję : D90 Liveview i szkła manualne.

hanniballecter2
23-08-2009, 21:58
Witam. Tak jak w temacie (i stopce :)) jestem posiadaczem D90. Jak wiadomo Nikon poskąpił D90 pomiaru światła w przypadku korzystania ze szkieł manualnych np. M42. Mimo to chciałbym zaryzykować kupno takowych ( oczywiście z odpowiednią przejściówką) i tu moje pytanie:
Czy w przypadku korzystania ze szkieł manualnych dostępna jest funkcja LiveView a jeśli tak to czy jest szansa z jej pomocą (przynajmniej orientacyjnie) określić ekspozycję?

Xano
24-08-2009, 16:52
Ze szkłami manualnymi LV jest dostępne w D90, oczywiście tylko w trybie M (w innych LV się nie włączy). Aparat sam ustawia ekspozycję.

Edit. Małe sprostowanie. Aparat nie ustawia ekspozycji tylko parametry podglądu na wyświetlaczu :( A szkoda, bo skoro może ustawić prawidłową ekspozycję na wyświetlaczu to dlaczego nie na zdjęciu?
Natomiast podczas kręcenia filmu z manualnym obiektywem ekspozycja jest ustawiana prawidłowo.

hanniballecter2
24-08-2009, 17:30
Dziękuję Xano za odpowiedź. Jest to tylko następny koronny dowód na programowe blokowanie tej funkcji w aparacie. Cały czas mam cichą nadzieję, że niezależni użytkownicy poprawią firmware D90 tak jak robią to Canoniarze, bo na łaskę Nikona raczej nie ma co liczyć.

Annihitek
24-08-2009, 20:13
Ja się podczepię pod wątek - czy nie ma nigdzie jakichś tricków/obejść odnośnie braku pomiaru światła ze szkłami manualnymi w D90? Bo kusi mnie Samayang 85mm f/1.4 tylko ten pomiar...

jumbox
25-08-2009, 23:12
bez pomiaru można żyć - robisz 2-3 fotki testowo - sprawdzasz histogram, korygujesz i potem focisz do woli - ewentualne niedociągniecia korygujesz podczas wywoływania NEF'a,

hijax_pl
29-08-2009, 10:14
Jest taki trick. Wystarczy podłączyć D90 do kompa i czytać korekcję ze światłomierza. Działa tylko w trybie punktowego pomiaru światła. Ale działa.
Wg mnie "wyłączenie" pomiaru ekspozycji jest to celowy zabieg producenta aby D90 nie konkurował za mocno z ciut wyższą półką, np D300.