Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc - SB-600
Al Bundy
04-10-2006, 19:57
Pożyczyłem SB-600 i nie mogę jej zmusić do pracy w trybie SU-4 jak moją SB-800. Chodzi mi o to by wyzwolić ją zdlanie ale w manualu - od pierwszego błysku. Co i jak mam ustawić? A może się nie da?
Al Bundy
04-10-2006, 20:18
Czy to znaczy że nie wyzwolę jej od pierwszego błysku? Jak mam ją sprząc z SB-800 ustawioną w drugim kącie pokoju?
a poprzez CLS się nie da przypadkiem ??
Al, mozesz, ale przez dolaczona osobno fotocele. Inaczej tylko przez CLS. Swoja droga - dlaczego nie przez CLS?? ustawiasz obie na kanal 3 grupa A i lecisz...
Al Bundy
04-10-2006, 21:04
Wtedy nie mam możliwości korygowania mocy każdej z lamp. Chciałem SB-600 ustawić tylko na delikatne doświetlenie konturu. Może się mylę?
Sorki , moze brednie pisze ale z tego co wyczytalem to mozna sterowac 3 grupami lamp w CLS.
Wniosek z tego taki , ze obie powinny byc w osobnych grupach.
Jestem przed zakupem Sabinki , sciagnalem instrukcje SB-800 i czytam ale dopiero przeczytalem malutka czesc.
no chyba sie nie da... beda blyskac z takim samym parametrem :|
... a nie da się przypadkiem ustawić manualnie 600 i wyzwolić ją poprzez CLS z manulnymi ustawieniami ?? Wydaje mi sie że się da. Nie jestem pewien bo w moim d50 nie ma takich bajerów jak CLS ale to by było bez sensu jakby nie dało się tylko delikatnie doświetlić sceny. A tak poza tym to można przecież jako głównej lampy użyć sb 600 a doświetlić kontury s800 poprzez fotocele. Chyba że chcesz zrobić tak aby dwie lapmy lekko błysneły ??
Al Bundy
05-10-2006, 12:35
No właśnie się nie da - już przeleciałem instrukcję. To jest ta róźnica dla której nie kupię już na 100% jako drugiej SB-600 - a miałem to w planie. Trzeba dozbierać na SB-800 - tam mam możliwość ustawić moc błysku dla każdej z osobna...
To ja juz nie wiem , czytalem o lampach i powinno sie 800-ka lub wbudowana (oprocz D50) wyzwolic 600-ke.
Al Bundy
05-10-2006, 13:03
Oczywiście że da się wyzwolić 600-tkę przy pomocy 800-tki ale tylko gdy 800 działa jako commander i jest zapięta na body. Mnie zależy aby 800-tka stanęła z lewej strony modelki a 600-tka z tyłu niej. Tutaj właśnie pojawia się problem bo 800-tka spokojnie odpali w manualu (tryb SU4) natomiast 600-tka wtedy nie błyśnie. Gdy ustawię 800-tkę w TTLu to 600-tka w tym trybi też da się odpalić ale niestety w żadnej z sabinek nie mam wtedy możliwości ustawić siły błysku. Najgłupsze jest to że chcą nawet przysłonić delikatnie 600-tkę ta błyśnie mocniej bo tak jej każe nikuś...
Ok , a czy nie mozna wbudowana w D70 wyzwolic i 800-ke i 600-ke ?
Mozna pogrupowac lampy w 3 grupy i dla kazdej grupy ustawic moc.
Czytam caly czas instrukcje w pracy w wolnej chwili , przeoralem dopiero 24 z ponad 120 stron :)
nie mozna. d70 ma tylko opcje commander czyli pozwala wyzwolic, ale nie pozwala na grupowanie lamp i przydzielanie im roznych parametrow.
Al Bundy
05-10-2006, 13:16
R - co Ty opowiadasz ?
Parametry każdej z lamp ustawionych grupowo da się swobodnie korygować pod warunkiem że te lampy to SB-800 ! Cały czas jednak mówimy SB-600 - ta mimo iż da się wyzwolić od lampy wbudowanej to jedynie w TTLu...
Miałem już 3 SB-800 i każda błyskała jak chciałem... problem w tym że teraz mogę pożyczyć jedynie SB-600 jako drugą...
Al... jakby to byly sb-800 to bym tego nie napisal...
Właśnie próbuję również zmusić SB600 do delikatnego doświetlenia konturów postaci, wykorzystując wbudowaną lampę jako główną sterującą , sabinkę ustwaiłem na kanale 3 w grupie A, cyka pełną mocą, jeszcze się pomęczę. Pomimo tego uzyskuję dużo większą plastykę.
ktos tu cos miesza...
w CLSie mozna regulowac sily blysku dla roznych grup w trybie commander czyli poprzez sb-800 lub su-800 na sankach
i nie ma znaczenia czy sa to 600 czy 800
jezeli chodzi o blyskanie 800 to pewnie chodzilo ci o manualne ustawienia przez su-4
a tak wogole to jezeli druga lampa ma byc tylko do zdalnego uzywania to poco wydawac 1300 na sb800 jak mozna za 400 kupic sb26???