PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 105mm Micro i nie Micro

annocun
23-08-2009, 12:48
Szukałem dla siebie dobrego obiektywu - 2w1 i do makro i do portretu ( ważniejsze!). Zdecydowałem się na obiektyw Nikona i to 105 a nie 60 po uprzednim przeczytaniu wielu wątków na forum w tym temacie. Wypadło na Nikon 105mm f/2.8G AF-S VR Micro jako uniwersalny do portretu i do macro - po otwarciu sklepów internetowych zauważyłem tam jeszcze inny obiektyw Nikon 105mm f/2D AF DC i po telefonie do sklepu dowiedziałem się, że Nikon 105mm f/2.8G AF-S VR Micro to nadaje się tylko do makro, a do portretu to tak średnio i należałoby do portretu kupić Nikon 105mm f/2D AF DC-( różnicę f/2.8G VR i f/2D znam). Cena obiektywów różni się niecałe 100$ to pikuś przy cenie samego obiektywu, ale teraz mam wątpliwości czy obiekty micro też nadaje się do portretu, czy kupując Nikon 105mm f/2.8G AF-S VR Micro uzyskam wspaniały obiektyw do portretu i do makro, czy tylko do makro i taki sobie do portretu, jak to jest na prawdę? Co to takiego to DC w Nikon 105mm f/2D AF DC- jak to interpretować i wytłumaczyć "o co chodzi" z DC bez podpinania tych 2 obiektywów?

moonrage
23-08-2009, 13:11
DC czyli defocus control, polega to na kontroli rozmycia. Jedynie dwa szkła posiadają tą możliwość. Wiecej i dokładniej powiedzą Ci Google,
pozdrawiam