Zobacz pełną wersję : Lwów fotograficznie
Wybieram się w końcu września na tydzień do Lwowa i chciałbym prosić o jakieś wskazówki dotyczące fotografowania miasta. Wiecie może, czy w tamtejszych kościołach/innych zabytkach można fotografować bez ograniczeń? Zna ktoś jakieś szczególnie interesujące miejsca warte uwiecznienia, a które nie figurują w oficjalnych przewodnikach ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Lwow jest bardzo fajny do fotografowania.
W dzien oczywiscie rynek, uliczki, ludzie, tramwaje, tuningowane łady... Dobrze pozagladac takze na dziedzince i pochodzic po mniej turystycznych uliczkach. Tu trzeba jednak trafic - bo zwykle bedzie tam syf:/ Sam rynek zwykle tloczny (chociaz nie tak jak krakowski czy wroclawski:) ). Poza tym, jak bylem kilka miesiecy temu to kilka kamienic zaslanialy rusztowania szpecac troche szerokie kadry. Muzeach fotografowanie za dodatkowa oplata, w kosciolach tez raczej bez problemow - czasem jednak otwarta jest tylko kruchta i wnetrze mozna zobaczyc jedynie przez krate. Trzeba trafic w dobrej porze. Warto odwiedzic tez targowiska staroci, pelno dziwactw, medali, antykow, a i czasem mozna jakis aparat upolowac:) Tylko uwaga - widzac turystow bardzo winduja ceny:/ Na ulicach pelno roznego rodzaju "grajkow", mozna sie pobawic w "streety". Nawet kiedys spotkalem w pania ze swinia z wiankiem na glowie - oczekujac paru hrywien za fotke :) Sporo "polskich" zabytkow, sporo detali na kamienicach i pomnikow, cmentarz Orlat Lwowskich, fajnie zachowane i czesciowo rekonstruowane mury miejskie.
W nocy takze mozna postrzelac fajne zdjecia - opera jest ladnie oswietlona, polecam takze kosciol (klasztor bernardynow?) charakterystycznie podswietlony bialym i czerwono-pomaranczowym swiatlem. Trudno na niego nie trafic. Wyglada swietnie.
Nad ranem dobrze isc na wzgorze zamkowe - albo drugie polozone niedaleko. Raz przez przypadek trafilem nie na to co trzeba:) Widac z niego panorame miasta i swietnie wyglada tam wschod slonca. Ja sie o pol godziny spoznilem:/
Pozdrawiam i licze na jakas relacje. :)
Dzięki serdeczne za wszystkie wskazówki. Jestem teraz na etapie przygotowywania materiałów o zabytkach. W pazdzierniku relacja w dziale architektura. Pozdrawiam,
A ja polecam odwiedzić tamtejsze budynki uniwersyteckie, genialne wnętrza
Jadę na tydzień tylko w celach fotograficznych. Zajrzę również na uniwerek. Dzięki serdeczne. Po drodze planuję 3 dni w Przemyślu na fotografię miasta no i oczywiście bunkierów :)
Jeśli potrzebujesz przewodnika po fortach Twierdzy Przemyśl i bunkrach Linii Mołotowa to służę, byłem ostatnio we Lwowie więc jak coś to pisz śmiało. Pozdrawiam
Dzięki serdeczne za propozycję. Będę pamiętał. Fort zwiedziłem w Bolestraszycach ( z zewnątrz niestety ) i Fort XI Duńkowiczki ( skandal z tym warsztatem w forcie! ). Sorry za OT, ale te forty to jest coś niesamowitego i moim zdaniem ktoś powinien się tym opiekować i organizować zwiedzanie. Takie niesamowite zabytki tak niszczeją... Podobno w Europie przed I wojną tylko Francja miała tej wielkości forty. Ciężko nawet gdzieś w Polsce dowiedzieć się o takich zabytkach Twierdzy Przemyśl.
ostatnio byłem we Lwowie, uniwersytet świetny ;-)
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=12439&page=70 - tu jest parę moich zdjęć właśnie ze Lwowa :)
W samym Lwowie się z tym nie spotkałem (ale też nie trafiałem w takie miejsca), ale poza Lwowem już tak: kupuję bilet na fotografowanie, po czym się dowiaduję, że tego nie wolno, tamtego nie wolno i generalnie, mimo posiadania biletu, prawie nic nie wolno fotografować. Więc później, nauczony doświadczeniem, nie kupowałem kwitoków, strzelałem, jak było coś fajnego i z pokorną miną słuchałem rozdartych bab.
ps. aha, mz na cmentarz łyczakowski warto się wybrać nawet na cały dzień