Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Ja też mam Kraków
Witam serdecznie!
Chciałam być oryginalna pokazując zdjęcia z Krakowa. Lata już tego miasta nie widziałam, dlatego wybrałam się niedawno, aby zobaczyć to piękne miasto. Tylko wróciłam z Krakowa i patrzę na forum, a tu tyle wątków o Krakowie (przecież od dłuższego czasu nic w tym temacie nie było!). I jeszcze zostały pokazane takie piękne zdjęcia, i bez ludzi.
Naprawdę było trudno złapać coś ciekawego bez natłoku turystów i nie mogę być przez to zła, bądź co bądź byłam jedną z nich. No trudno, odważę się coś pokazać, ale nie bijcie za mocno. :)
Zdjęcie rankiem
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img44.imageshack.us/img44/8573/budynekn.png]źródło (
Zdjęcie wieczorkiem
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img14.imageshack.us/img14/9750/teatr.png]źródło ([URL=http://img14.imageshack.us/i/teatr.png/)
Grzegorz WO
23-08-2009, 03:00
moja skromna pochwała : bardzo dobrze pokazana klasyka zabudowy dawnego miasta stołecznego ...
malasana
23-08-2009, 16:39
Podoba mi sie jedynka, czysto, ladnie pokazany budynek. Mam jedna uwage, moze powinnas sprobowac szerzej kadrowac? (wiem, ze jest wiele przeszkadzajek, ale zazwyczaj jakos sie daje)
Powiem tyle, że bardzo mi się podoba takie proste przedstawienie fasady teatru bez dodatkowych udziwnień. Troszkę bym tylko kadr wyrównał. Nie wybaczę jednak tego, że ukradłaś mi pomysł na obfotografowanie poczty :)!!! Na plus brak ludzi, a na minus za wąski kadr.
Nie wybaczę jednak tego, że ukradłaś mi pomysł na obfotografowanie poczty :)!!!
Byłam ciekawa jak szybko ktoś "namierzy" ten budynek, specjalnie usunęłam tabliczki urzędu i skrzynkę pocztową. Okazało się, że bardzo szybko. Gratuluję Charles, ale co się Tobie dziwić, przecież jesteś z tego pięknego miasta. :) Na marginesie, bardzo mi się ten budyneczek spodobał.
Poczta bardzo mi sie podoba, az zaluje, ze tam nie dotarlem podczs mojego
niestety krotkiego pobytu w Krakowie :-).
Jako że krakowskiej architektury mam w swojej kolekcji chyba całkiem sporo ( a kilka tysięcy sztuk będzie:) - to z wielką przyjemnością oglądam Kraków w wykonaniu innych. Szerzej kadrować- owszem, można. Ale zawsze kosztem nieatrakcyjnych ustrojstw, których jest pełno na ulicach tego miasta. Bardzo dobrze wiem i rozumiem dlaczego zdecydowałaś się na takie kadrowanie w obu przypadkach:) Dwójka- ładnie, ciepło oświetlona. Pozdr.
1. Chciałam to pominąć, ale jednak jeszcze chcę wrócić do uwagi Charlesa dotyczącej prostowania kadru w teatrze. To co zrobiłam było zamierzone. Nie wiem, czy ktoś to zauważył, ale zrobiłam zdjęcie nie centralnie, tylko troszkę z boku (ten parking z lewej za bardzo mi przeszkadzał). Na kopułkach teatru najbardziej jest to widoczne. Dlatego perspektywa troszkę może sprawiać wrażenie skrzywienia kadru. Nie chciałam prostować to sztucznie, uważam, że jednak powinno być naturalnie. :)
2. Snikers - bardzo dziękuję! :-D
3. McEarl - jestem bardzo zobowiązana za Twój komentarz - jak wiesz spodobały mi się Twoje zdjęcia, a jeszcze przeczytać miły komentarz właśnie od takiej osoby, to sama przyjemność!
4. pol-u - Tobie to już nie wiem co napisać?! Nie dość, że jestem pod wrażeniem Twoich prac w tym temacie, to jeszcze czytam, że "przewaliłeś" tyle zdjęć o tym i jeszcze piszesz tak życzliwie o moim wątku. Czuję się zaszczycona. :-D
Nie napisałam najważniejszego:
Malasana - dziękuję za tak miły komentarz, tym bardziej, że podziwiam Twoje prace i pamiętam pracę, przy oglądaniu której, aż moje oczka mało co nie wyskoczyły z zachwytu (motyw stateczek i budynek w bw). Przychylny komentarz od takiego autora, to wyróżnienie. :-D
Barbi. Nie ma co byc tak skromnym ;-) Zdjęcia są naprawdę niezłe. Stąd tyle pozytywnych opinii na ich temat. Do których oczywiście i z przyjemnością się dołączam
Pozdrawiam
Dziękuję Atomant. :) Na marginesie nie chodzi o fałszywą skromność, chodzi o realizm - taka już jestem - podoba się, albo nie. :)
jedyneczk bdb i bdb kolorki - dwojeczka leci :-D
jedyneczk bdb i bdb kolorki - dwojeczka leci :-D
Dziękuję za tak pozytywny komentarz, a tym bardziej od takiego autora, których pracę bardzo cenię. :) Nie zgadzam jednak z końcówką wypowiedzi "dwojeczka leci ". Wytłumaczyłam już to w tym wątku wcześniej.
Nikonozaur
30-08-2009, 18:32
Jedynka wygrywa, piękne kolory i ta czystość. Jedynie ta lampa przyklejona do prawego brzegu kadru jakoś mi nie leży, ale to detal.
trucker2005
30-08-2009, 19:40
wydaje mi się że znam moje miasto na pamięć a tu proszę jaka miła niespodzianka .... super
Jedynka wygrywa, piękne kolory i ta czystość. Jedynie ta lampa przyklejona do prawego brzegu kadru jakoś mi nie leży, ale to detal.
Zastanawiałam się nad tą lampką. Specjalnie ją zostawiłam jako akcent, żeby ją potraktować jako odniesienie do kontrastu - jasny budynek poczty i ciemna płytka lampy u góry - i dodatkowo można łatwiej sprawdzić, czy prosto przy ścianie i przy budynku. :)
wydaje mi się że znam moje miasto na pamięć a tu proszę jaka miła niespodzianka .... super
Dziękuję za tak miły komentarz, a tym bardziej od mieszkańca tego pięknego miasta. :-D
andrzejp
07-09-2009, 18:10
Zdecydowanie pierwsze zdjęcie mi się podoba.