PDA

Zobacz pełną wersję : Sztuczne doświetlenie pokoju - ile wat?

hanniballecter2
22-08-2009, 19:36
Mam bardzo wdzięczny obiekt do fotografowania w postaci mojego dziecka. Często fotografuję brzdąca w domu i to wieczorem więc warunki oświetleniowe raczej kiepskie. Mam oczywiście lampę błyskową SB-600 - sprawuje się świetnie. Mimo to zastanawiam się nad zamontowaniem pod sufitem dodatkowej silnej lamy o temperaturze barwowej około 5500K celem doświetlenia pomieszczenia wtedy kiedy nie chcę korzystać lub nie mam akurat pod ręką flesza - (mam Nikosia D90 więc i do filmików by się przydało). I tu pytanie z tematu - jak wyliczyć potrzebną ilość Watt na pomieszczenie - czy jest takowy sposób czy pozostaje mi metoda prób i błędów. Poza tym chciałem spytać czy ktoś z was może próbował tego typu zabiegów i z jakim skutkiem.

Pod sufitem chciałem podwiesić coś takiego:
http://allegro.pl/item718383977_lampa_swiatla_stalego_85_400watt_550 0k_quantuum.html

Chciałem dodać jeszcze że tego typu doświetlenie często przydało by się w ciągu dnia kiedy ilość światła zastanego jest nie wystarczająca do uchwycenia "szybko poruszających się obiektów" :)

I tak na marginesie oczywiście planuje jaśniejsze szkło (N35 1.8 DX) ale to jeszcze chwilkę potrwa.

grzybecki
22-08-2009, 22:34
Ciężkie pytanie.
Jak na mój gust Sabinka ustawiona w sufit (o ile masz biały sufit) powinna wystarczyć do zdjęć maluszka.
Gorzej z filmem...

Ale bądź cierpliwy i zanim zaczniesz kombinować z tym dodatkowym oświetleniem poczekać aż już dorobisz się tego 35mm, bo przesłona f1.8 a f3.5-5.6 to naprawdę ogromna przepaść w takich warunkach. A sb600 warto zawsze mieć przy sobie :)

looko
26-08-2009, 23:18
Witam, z wykształcenia jestem elektrykiem ( w zasadzie energetykiem) a z zamilowania fotografem :) ale polecam udać się do pierwszego lepszego sklepu elektrycznego i tam na pewno znajdziesz to czego potrzebujesz.. jeśli chcesz mieć naprawdę jasny pokój to w zależności od lampy (każda oprawa oświetleniowa ma pewną sprawność) trzeba będzie powiesić odpowiednią ich ilśc bo jedna lampa nie da Ci pelnego oświetlenia na cały pokój, raczej miejscowe...jest to naprawdę temat rzeka więc polecam poczytać sobie na temat sprawności opraw (lamp) oświetleniowych w necie a później zajrzeć do sklepu:)